reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mój dom, moje mieszkanie

Oliwieczka piękny ogródek:tak:
A ten wątek to skarbnica wiedzy! Jak już będziemy budować dom i urządzać ogród napewno skorzystam z Waszego doświadczenia:-)

reklama
Oliwieczka ale ładnie...:tak:

Ja ma narazie tylko trawe...heheh...i to taką dziką....bo nie mam kasy teraz na podłoże a muszę uzupełnić zasoby ziemi na działce....
Joasiek, nie wiedziałam o takiej włókninie...dobrze ze przede mną te wszystkie zabiegi upiększające..na pewno skorzystam z porad

Haha no to zostałam ekspertką od czarnej folii (czyli tej agrowłókniny) :-p. Polecam w kazdym razie, bo szkoda pracy na samo obsypywanie korą. Oprócz ograniczania zachwaszczenia ona powoduje jeszcze to, że ziemia utrzymuje stałą wilgotność (woda nie paruje) i temperaturę, mozna więc rzadziej podlewać.

Ja teraz jestem na etapie przygotowywania miejsca pod jakieś rośliny. Dzisiaj i wczoraj obrobiłam jakieś 20 metrów wokół ogrodzenia. Mysia ja też mam w sumie tylko trawnik, i to raczej byle jaki więc go często kosze żeby nie było tego widać. Powoli staram się go doprowadzić do ładu i składu środkami na chwasty. Dookoła działki też same chwasty, więc leję RoundUpem (też polecam ;-)), czekam 2-3 tygodnie aż wszystko zaschnie do korzenia, wyciągam, przekopuję, grabię, i taka robota. Pewnie dopiero za jakiś miesiąc się z tym uporam i będę mogła coś posadzić, a do tego czasu pomyślę co.
Aha, no i dałam na granicy trawnika obrzeża. Chciałam drewniane ale sąsiad odradził bo butwieją i co 2 lata trzeba je wymieniać, a nie są tanie. Na razie więc dałam plastikowe, prawie ich nie widać ale trawa się nie przedostaje na rabatki. Docelowo chyba jakieś ładne palisady betonowe sobie zorganizuję :tak:

Ilowieczka nie wiedziałam, że istnieje kolorowy torf:szok::-) super sprawa:tak:

Joasiek ja słysząłam własnie o tek agrowłokninie, tez fajna sprawa, bo faktycznie chwasty prawie nie maja szans, męża ciotka jak urzadzała swój ogromny ogród dwa lata temu to własnie wszystko tym wykładała i faktycznie o wyrywanie chwastów nie musi się martwić. Szkoda że 6 lat temu o tym nie słyszelismy bo napewno bysmy zaastosowali bo wyrywanie chwastów w tym naszym ogrodzie to koszmar normlanie, szczegolnie na wiosne, bo potem jak regularnie sie wyrywa to juz nie ma takiej tragediii:baffled:

dziekuje wam drogie za opinie:tak:
to oczywiscie tylko kawałek jaki w tym roku mogła zagospodarowac bo tez jak Joasiek mam beznadziejny trawnik ktory nadaje sie do wyrównania i zasiania ponownie trawki, moze uda sie to zrobic jeszcze wtym roku
na razie musze zadowolic saię tym skwarkiem przed balkonem:tak:

Zrobiłam ostatnio szybki, uproszczony projekt zadaszenia nad tarasem.... nad miejscem gdzie stoi stół który teraz jest wiecznie przykryty folią..... dzisiaj kupiłam materiały, może za tydzień będzie już gotowe a na razie pokazuję jak ma to wyglądać :rofl2: Mam nadzieję że te kratownice kiedyś pięknie mi obrosną ślicznymi pnącymi różami...... :sorry: A te 2 murowane klocki to skrzynie na różne narzędzia i pierdółki.

taras1.jpg

taras2.jpg

Joasiek świetne rozwiązanie:tak: Zadaszenie prezentuję się super, a kratownice jak obrosną różami to będzie pięknie:-) Aż nie będziesz chciała do domu wchodzić;-)

reklama
Super Joasiek.
Ale ja bym posadziła powojniki,bo je uwielbiam,cudne są.:tak:

Ja też je lubię :tak: ale one chyba nie kwitną zbyt długo? Jeszcze się waham, bo chciałabym jeszcze winorośl.... żeby mieć za kilka lat własne winogronka :sorry: Jak będę coś sadzić to na jesieni dopiero, więc mam czas na zastanowienie.

Do góry