reklama
Oliwieczka
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
Wow jak ładnie OliwieczkaA co to jest - to takie ładne czerwone do ściółkowania ?? Ja ostatnio ściółkowałam moje krzaczki korą. A dawałaś pod spód agrowłokninę? Tą plastikową, czy materiałową?
a co to jest ta agłow...cos tam?;-) nic nie dawałam oprocz torfu

Joasiek
Mamy lutowe'07 Fan(ka)
Oliwieczka to jest taka mata/siatka (kupuje sie to w marketach budowlanych kosztuje jakieś 1,50zł za metr bieżacy) którą się daje pod korę czy torf przy ściółkowaniu. Ona przepuszcza wodę i powietrze ale nie pozwala przedostać się chwastom które dzięki niej giną. Ja ją dałam, zobaczymy... minęły na razie ze 3 tygodnie a jeszcze mi żaden chwast nie wylazł 

Oliwieczka
Oliwieczka to jest taka mata/siatka (kupuje sie to w marketach budowlanych kosztuje jakieś 1,50zł za metr bieżacy) którą się daje pod korę czy torf przy ściółkowaniu. Ona przepuszcza wodę i powietrze ale nie pozwala przedostać się chwastom które dzięki niej giną. Ja ją dałam, zobaczymy... minęły na razie ze 3 tygodnie a jeszcze mi żaden chwast nie wylazł![]()
hmmm żebym to wczesniej wiedziała

Oliwieczka
Oliwieczka to jest taka mata/siatka (kupuje sie to w marketach budowlanych kosztuje jakieś 1,50zł za metr bieżacy) którą się daje pod korę czy torf przy ściółkowaniu. Ona przepuszcza wodę i powietrze ale nie pozwala przedostać się chwastom które dzięki niej giną. Ja ją dałam, zobaczymy... minęły na razie ze 3 tygodnie a jeszcze mi żaden chwast nie wylazł![]()
hmmm żebym to wczesniej wiedziała

ale w zasadzie to moze przy innych drzewkach sobie o tym pomysle bo jeszcze duzo przedemną

Joasiek
Mamy lutowe'07 Fan(ka)
Oliwieczka nic straconego, przecież to niewielki problem zdjąć ten torf na jakiś worek żeby się potem po trawie nie walał, rozciągnąć siatkę i rozsypać torf jeszcze raz
Bo widzę że Ty głównie o celach ozdobnych myślałaś i rzeczywiście ślicznie taki czerwony torf wygląda
ale przy okazji (a właściwie to głównie) taką rolę spełnia, że ogranicza i to bardzo zachwaszczenie.
Tja, ja taka mądra.... a jeszcze w zasadzie nic nie posadziłam, bo ciagle nie mogę się zdecydować co i gdzie, no i jeszcze do końca nie przekopałam miejsca pod jakieś roślinki. Ale o tym ściółkowaniu akurat się naczytalam żeby dobrze wyściółkować iglaki przy domu. A kory dałam dość dużo, tak gdzieś na 5cm grubości warstwa. Ale podobno po jakimś czasie i tak to butwieje i trzeba uzupełniać.

Tja, ja taka mądra.... a jeszcze w zasadzie nic nie posadziłam, bo ciagle nie mogę się zdecydować co i gdzie, no i jeszcze do końca nie przekopałam miejsca pod jakieś roślinki. Ale o tym ściółkowaniu akurat się naczytalam żeby dobrze wyściółkować iglaki przy domu. A kory dałam dość dużo, tak gdzieś na 5cm grubości warstwa. Ale podobno po jakimś czasie i tak to butwieje i trzeba uzupełniać.
reklama