Edysiek
odkrywca
Kruche ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
120g masła (zimnego)
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno blachy, nakłuć widelcem i lekko zapiec (ok. 10 min w temp. 180°C).
Kruszonka:
125g masła
1 szklanka mąki
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki mielonych wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru
Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ponadto:
3 szklanki porzeczek (dałam mrożone)
3 łyżki bułki tartej
4 białka
0,5 szklanki cukru
Bułkę tartą wysypać na podpieczony spód ciasta (wchłonie nadmiar soku z owoców) i na wierzch wysypać porzeczki.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier za każdym razem dokładnie miksując.
Gotową pianę rozłożyć na porzeczki i posypać kruszonką.
Piec ok. 25-30 min w temp. 180°C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
120g masła (zimnego)
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno blachy, nakłuć widelcem i lekko zapiec (ok. 10 min w temp. 180°C).
Kruszonka:
125g masła
1 szklanka mąki
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki mielonych wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru
Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ponadto:
3 szklanki porzeczek (dałam mrożone)
3 łyżki bułki tartej
4 białka
0,5 szklanki cukru
Bułkę tartą wysypać na podpieczony spód ciasta (wchłonie nadmiar soku z owoców) i na wierzch wysypać porzeczki.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier za każdym razem dokładnie miksując.
Gotową pianę rozłożyć na porzeczki i posypać kruszonką.
Piec ok. 25-30 min w temp. 180°C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.