reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mniam mniam :)

Kruche ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
120g masła (zimnego)
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Mąkę przesiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno blachy, nakłuć widelcem i lekko zapiec (ok. 10 min w temp. 180°C).

Kruszonka:
125g masła
1 szklanka mąki
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki mielonych wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru


Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ponadto:
3 szklanki porzeczek (dałam mrożone)
3 łyżki bułki tartej
4 białka
0,5 szklanki cukru


Bułkę tartą wysypać na podpieczony spód ciasta (wchłonie nadmiar soku z owoców) i na wierzch wysypać porzeczki.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier za każdym razem dokładnie miksując.

Gotową pianę rozłożyć na porzeczki i posypać kruszonką.

Piec ok. 25-30 min w temp. 180°C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
 
reklama
MUFINKI
to jest przepis podstawowy zmieniamy tylko składniki które są dodatkowe w tym wypadku dodałam do mąki wiórki kokosowe i borówki

Składniki :
2 szkl mąki żytniej lub zwykłej
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl oleju u mnie rzepakowy
1 całe jajo
szkl mleka


Wykonanie:
do miski wsypuje mąkę , proszek do pieczenia, cukier wszystko mieszam do tego wbijam jajo, wlewam mleko i pół szkl oleju i wszystko mieszam rózgą (mikser zbędny ) lub łyżką. Dodajemy banany pokrojone i resztę dodatków.
Do gotowej masy dodajemy ulubione dodatki np. pokruszona czekoladę, rodzynki, żurawinę ziarna słonecznika,borówki , maliny itp. mieszamy i nakładamy do formy mufinkowej do samej lub do papilotek. Każda foremkę uzupełnić masą do 3/4 wysokości. Wyjdzie wam około 20 szt mufinek . Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 20 min .
Wierzch mufinek , tartoletek udekorowałam masą kajmakową, lukrem, czekoladą, cukrem pudrem lub to co lubicie . Smacznego !!!!!! ( Moje dziecko uwielbia przystrajać :-) Zajęcie na pól dnia :-)
 
Moje dziecko uwielbia a wasze ?????????????????????????

Racuszki z jabłkiem i śmietaną

50 dkg mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżki cukru kryształu
2 i 1\2 szk. kefiru lub maślanki
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kefir, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posolić i wymieszać.
Na koniec dodać pianę z białek, lekko wymieszać. Dodać dwa jabłka potarte na tarce o dużych oczkach,smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawać posypane cukrem pudrem.
 
reklama
Do góry