reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Umiejętności naszych pociech :)

Mój Tymuś jeśli chodzi o mowę, to daaaleko w tyle. Głównie mówi po swojemu plus naśladuje kota, psa i nawet naszą kozę próbował. I na niego przyjdzie czas;-)

Ale rozumie już mnóstwo poleceń w stylu:"Przynieś", "zanieś", "podnieś", "połóż", "usiądź" itp.
Wyraża też gestem (pokazuje), czego chce i często ciągnie mnie za rękę, żebym z nim gdzieś/po coś poszła.
Ogólnie jest bardzo sprawny fizycznie. Ostatnio pediatra była w szoku, bo był dużo sprawniejszy o starszego o 3 mies. chłopca, który był przed nim w gabinecie. Więc mój Synek na razie się koncentruje na rozwoju fizycznym, a nie rozwoju mowy:tak:

Czasem pokazuje na rysunku coś, o co go pytam, ale głównie to on pokazuje, a ja mam nazywać przedmioty.
Uwielbia wsiadać za kierownicę auta i prowadzi:-)
Coraz częściej też słucha, gdy mówię, że ma iść gdzieś albo czegoś nie robić.

No i sam ładnie je obiadki:-)

reklama
U nas bardzo podobnie jak u Topoleczki
Bartuś wiele nie mówi za to bardzo dużo rozumie i wykonuje polecenia do tego pokazuje czego chce:-)
jest bardzo śmiały i żywy wszędzie go pełno włazi na wszystko co jest możliwe:-)
Do tego jest baaaardzo silny to stwierdzenie naszej pediatry:-)i sprawny:-)

U nas też podobnie jak u topoleczki, bardziej chyba stawia na rozwój fizyczny.
Ulubionym słowem jest nie, wszystko na nie :))))
A jeśli chodzi o wyrzucanie do kosza, Olkowi tak się to spodobało, że ostatnio wszysko ląduje w koszu. Muszę mu specjalnie drzeć papierki, a on je wyrzuca :))) Bardzo lubi pomagać przy ścieleniu łóżka. Przenosi wielkie poduchy i podaje mamie :) ledwo co z nimi idzie, zatacza się, przewraca, ale doniesie i strasznie się z tego cieszy :)
Gorzej z jedzeniem. Ostatnio straszny niejadek się z niego zrobił i niestety muszę go karmić, żeby wogule coś zjadł. Ale jak dostanie deserek to sam zjada, bez pomocy mamy:-p:-D

Ostatnia edycja:
bartek od jakiego czasu wykonuje 2 etapowe polecenia typu idź do pokoju i przynieś misia bądź idź do pokoju i daj tacie buzi:-)
skacze biega jest bardzo sprawny ruchowo ale jeśli chodzi o mowę to nadal nie wiele mówi.
rozumie prawie wszystko co do niego mówie,pokazuje co chce;-)

Do góry