reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mniam mniam :)

Kruche ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
120g masła (zimnego)
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Mąkę przesiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno blachy, nakłuć widelcem i lekko zapiec (ok. 10 min w temp. 180°C).

Kruszonka:
125g masła
1 szklanka mąki
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki mielonych wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru


Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ponadto:
3 szklanki porzeczek (dałam mrożone)
3 łyżki bułki tartej
4 białka
0,5 szklanki cukru


Bułkę tartą wysypać na podpieczony spód ciasta (wchłonie nadmiar soku z owoców) i na wierzch wysypać porzeczki.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier za każdym razem dokładnie miksując.

Gotową pianę rozłożyć na porzeczki i posypać kruszonką.

Piec ok. 25-30 min w temp. 180°C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
 
reklama
MUFINKI
to jest przepis podstawowy zmieniamy tylko składniki które są dodatkowe w tym wypadku dodałam do mąki wiórki kokosowe i borówki

Składniki :
2 szkl mąki żytniej lub zwykłej
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl oleju u mnie rzepakowy
1 całe jajo
szkl mleka


Wykonanie:
do miski wsypuje mąkę , proszek do pieczenia, cukier wszystko mieszam do tego wbijam jajo, wlewam mleko i pół szkl oleju i wszystko mieszam rózgą (mikser zbędny ) lub łyżką. Dodajemy banany pokrojone i resztę dodatków.
Do gotowej masy dodajemy ulubione dodatki np. pokruszona czekoladę, rodzynki, żurawinę ziarna słonecznika,borówki , maliny itp. mieszamy i nakładamy do formy mufinkowej do samej lub do papilotek. Każda foremkę uzupełnić masą do 3/4 wysokości. Wyjdzie wam około 20 szt mufinek . Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 20 min .
Wierzch mufinek , tartoletek udekorowałam masą kajmakową, lukrem, czekoladą, cukrem pudrem lub to co lubicie . Smacznego !!!!!! ( Moje dziecko uwielbia przystrajać :-) Zajęcie na pól dnia :-)
 
Moje dziecko uwielbia a wasze ?????????????????????????

Racuszki z jabłkiem i śmietaną

50 dkg mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżki cukru kryształu
2 i 1\2 szk. kefiru lub maślanki
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kefir, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posolić i wymieszać.
Na koniec dodać pianę z białek, lekko wymieszać. Dodać dwa jabłka potarte na tarce o dużych oczkach,smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawać posypane cukrem pudrem.
 
reklama
Do góry