reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mleczne sprawy

Ja też mam "wypracowany" laktator. Kupiłam go przy córce, potem miała go moja siostra i teraz ja znowu i co! ściągam po 40 ml z obu piersi:wściekła/y: fakt że z wyjedzonych piersi bo chcę własnie pobudzić troche laktację bo mi się zdaje że tam ciągle za mało a dwa bojęsię kolejnego zapalenia bo mój pociumka i zaraz zasypia jak zastrzelony, ni hu hu go nie obudzisz:baffled: A ja tak nie cierpię ściągać mleka. Tak się zastanawiam po co odciagacie na zapas mleko - na wyjścia? nie lecpiej dać wtedy gotowca - teraz takie fajne jednorazówki są Dbam o Zdrowie - portal o zdrowiu - www.doz.pl ja mam kilka w zapasie na "w razie co"
A jak takie noce macie na cycu spędzone (jaq tez takie często mam:confused2:) to jak tak przekładacie z cycka do cycka (u mnie z wyjedzonego na wyjedzony) to się Wam maluchy nie denerwują że za mało leci albo wcale bo mój szału dostaje....uwielbiam to:confused2:

reklama
Sarka... moja mała się tez denerwuje, ciąga, wierci sie i kręci głową (o zgrozo) aż w końcu zaczyna wrzeszczeć.
Pierwszy raz widze to mleczko ale jest świetne. Też powinnam się zaopatrzyć "na wszelki wypadek" bo jak się pogoda poprawi częściej będę wychodzić z domu.

A jeszcze tak się zastanawiam, czy sprawdzacie jakoś wagę dzieciaczków czy przybierają czy nie? Ja nie ważyłam małej od urodzenia bo nie byliśmy jeszcze na badaniach (lekarka do nas przychodziła), ale mała zahodowała drugą brodę więc się nie martwię że nie przybiera. Ma też już trochę tłuszczyku więc jeśli nawet się nie najada to głodowac też ni e głoduje. Ze starszakiem miałam tak że mi pielęgniary wmówiły że mały za mało przybiera i miałam schizę. W innej przychodni prawie mnie lekarz wyśmiał bo mały miał idealną wagę.

Dziewczyny więc jeśli waga jest w porządku to nie ma się czym stresować tylko spokojnie dalej dusić i karmić karmić karmić.

No fajne to mleczko właśnie jak karmi się piersią - albo właśnie na wyjścia albo jakby trzeba było dokarmić w jakiejś sytuacji :) nie trzeba otwierać całej puszki której się potem nie zużyje a po 2 tyg. trzeba wyrzucić :/
Mó Oli jak sprawdzałam to przybierał w granicach 200 na tydz. pulpetem póki co nie jest, co prawda wydłużył mi się co widzę po rożku chociażby bo nóg mu już w nim nie złapię ;) ale pieluszki 1- ki nadal sa ok, myślę że do 2 mies. spokojnie wystarczą.
No i mam czasem wrażenie że nie pojedł i my brakło, w nocy własnie często mam takie kryzysy w dzień jakoś nie ale juz sama nie wiem czy na pewno chodzi mu o jedzenie czy po prostu nie ma spania i nudzi mu się:/ On w ogóle krótko wisi na cycu, czasem mu 5 min wystarczy i odleci poczym śpi 2,3 godzi. i nie wiem czy takpojadł przez ten krótki czas czy śpi głodny:baffled: ot dylematy cyckowe...

Ach no i jak ktoś odciąga swoje to te słiczki, czy buteleczki bo sa też w plastykowych - są fajne do do przechowywania mleka:tak:

A tak w ogóle to jakie macie laktatory? Ja mam ręczny Aventa najbardziej zx tego wszystkiego to wzmacniają mi się mięśnie dłoni i palców:confused2:

ruda-iza a jak pobudzasz laktację to odciągasz rozumiem po każdym kamieniu tak? ile czasu? nawet jak nie leci?
Bo ja tak po każdym chcę dzisiaj (idę zaraz właśnie dzidzię budzic bo śpi już ponad 3 godz:/) ja tak po 10, 15 min odciągam i sa takie momenty-zastoje gdzie nic nie leci a po chwili znowu.

Ostatnia edycja:
Lewego cycka juz dopracowalam :-D i idzie nawet 30ml sciagnac na raz :-). Z prawym gorzej bo leci jakby chcialo a nie moglo a tryska jak ciskam... Ja nie odciagam jak nie musze. A zaczelam wczoraj wieczrem, bo jutro do szkoly musze isc... Nawet w nocy jak mam pelne cycki to nie odciagam... Samo wylatuje tam gdzie nadmiar... A ze Mala czesto je to nic sie mi nie dzieje. Ale zdaza sie ze Mala tez w nocy pociagnie 3razy i zasypia wtedy jej daje tego samego cyca jak sie obudzi.

Ja dziś z jednego cycka, który nie był ruszany przez około 4godziny odciągnęłam może 20ml za to z drugiego ktorym chwile wcześniej karmiłam 40ml!!! Takim sposobem "uzbierałam" tylko 60ml na moje wyjscie do szkoły ktore musialo sie szybciej zakonczyc bo troche malo tego mleka :eek: Tydzień temu na wyjscie ze szkoly z jednego cyca poleciało 100ml nawet nie wiem kiedy bo sie zapatrzymał na film i nagle patrze a tam tyleeeee mlekaaaa :crazy: także różnie bywa z tym mlekiem u mnie nie wiem od czego to zalezy :confused2:

Laski o masakra jestem przerażona tak mało wyciągacie mleczka wiadomo czemu ?
Mi z jednej piersi bez problemy idzie w kilkanaście min. 80 ml a nawet więcej by chyba było tylko sił brak.
Mam jednak wrażenie że w dzień Wikuś więcej potrzebuje bo czasem je co pół-godzinę ...
A przybiera pięknie 600g w 2 tyg :p

Ostatnia edycja:
Sarka ja odciągałam po wyjściu ze szpitala zeby pobudzić laktacje to praktycznie po jedzeniu i w przerwach między karmieniami. Po kilku dniach zastanawiałam się jak ją zatrzymać. A teraz to ściągam, żeby do podać lekarstwo więc mi na dużej ilości nie zalezy.
Mam też laktator awenta.

reklama
Do góry