reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

(4) zakład pracy Matki
Do załatwienia - urlop macierzyński
Dokumenty potrzebne:
icon_arrow.gif
wniosek o urlop macierzyński,
icon_arrow.gif
akt urodzenia dziecka,
icon_arrow.gif
oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka,
icon_arrow.gif
PESEL dziecka (z reguły mozna podac później).

(5) zakład pracy Ojca - poinformowanie Kadr o urodzeniu dziecka
icon_arrow.gif
akt urodzenia dziecka,
icon_arrow.gif
PESEL dziecka.

Jedno z rodziców ma obowiązek złożyc oświadczenie woli o zgłoszeniu dziecka jako członka rodziny do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego, formalności w ZUS dopełnia zakład pracy tego rodzica.

a jeśli dwoje jeden z rodziców pracuje tylko na umowe zlecenie to musi składać to oświadczenie o woli zgłoszenia dziecka jako członka rodziny do ubezpieczenia czy nie trzeba to i tak bedzie miało ubezpieczenie??

reklama
(4) zakład pracy Matki
Do załatwienia - urlop macierzyński
Dokumenty potrzebne:
icon_arrow.gif
wniosek o urlop macierzyński,
icon_arrow.gif
akt urodzenia dziecka,
icon_arrow.gif
oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka,
icon_arrow.gif
PESEL dziecka (z reguły mozna podac później).

(5) zakład pracy Ojca - poinformowanie Kadr o urodzeniu dziecka
icon_arrow.gif
akt urodzenia dziecka,
icon_arrow.gif
PESEL dziecka.

Jedno z rodziców ma obowiązek złożyc oświadczenie woli o zgłoszeniu dziecka jako członka rodziny do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego, formalności w ZUS dopełnia zakład pracy tego rodzica.

Dzięki Polka, a wniosek o urlop mam sama napisać? czy co?? Bo szukam na necie gotowego znaleźć nie mogę:eek::eek:

Ja się wczoraj przestraszyłam u lekarza, a mój Ł całkiem zbladł. wyznaczyli nam termin wywoływania porodu na 5 marca, czyli dzień po terminie:szok:tzn. sami go wybraliśmy bo była taka możliwość. W niedzielę przylatuje teściowa, pózniej mogę rodzić. Miłego dnia brzuchatki i mamuski!
Kingusia, to napewno organizm tak przygotowuje się do wielkiego dnia;-)ja wymiotowałam po gazie, ale dobry jest i do tego tym razem zaopatrzyłam sie w TENS

a jak się robi mleko modyfikowane to się łączy je z wodą przegotowana zwykłą z kranu czy butelkową ?

Na mleku jest dokładna instrukcja, a co do wody my przegotowywaliśmy zwykłą z kranu, tyle, że zakupiliśmy dzbanek filtrujący BRITA, woda wtedy jest czystsza, u nas straszny osad był na wodzie i sporo kamienia, także filtrujemy wodę.

reklama
Hej kochane.

No i puścili mnie do domu ze skurczami i postępującym rozwarciem ;/ ale nie mam wracać dopóki mi sie skurcze nie uregulują albo nie odejdą mi wody. No cóż, jeżeli tak chcą.. Mam nadzieje że wszystko u Was dobrze. Ja mam mdłości cały czas :(
jejku Niunia, strasznie Ci wspolczuje.
Obym tylko jak zwykle nie usłyszała "to normalne", bo się zdenerwuję:wściekła/y:
ehhh.. ja tez strasznie lubilam to slyszec. A teraz mimo, ze mam rozwarcie, juz bez czopu to nie wiem, czy to normalne czy nie :-D
uwielbiam tych lekarzy :eek:
taaa... mój szwagier też nie pijący (okazjonalnie tylko, albo jak się styknie z moim J :-D)...ale jak siostra rodziła 3 lata temu to on tak zarzygał mieszkanie...że jeszcze tydzień czuc było :laugh2::laugh2::laugh2:
o maaaasakra.. !!! nie wyobrazam sobie czegos takiego :szok::szok:
ale ona mi to wybacza, tłumaczy że to moje hormony zapewne, muszę jej napisac sms, że ją kocham, bo faktycznie tak jest i wiem, że wtedy jest jej tak miło, głupia jestem i tyle......... a ona ciągle mi pisze, że mnie kocha i że jestem jej córką.
jak milo poczytac, ze jednak takie tesciowe istnieja :-)
Już mi 3 dzień niedobrze .. na wymioty się zbiera.. może to strach przed porodem czy jak ??? :D heheheh
mnie jest niedobrze zawsze rano. Jak sie z lozka podnosze.
Dzisiaj na 14-15 mamy być na usg. Kurcze zrobi mi usg za darmo nawet bez skierowania. Po prostu wczoraj powiedział że mamy przyjechać i już na jego dyżur. Chce wszystkie ciąze moje u niego prowadzić:-) Fenomenalny lekarz!!:-)
super, ze masz lekarza, ktory sie Toba i dzieckiem opiekuje. A nie takiego jak ja "rob se co chcesz" :crazy:
tak naprawde to nie wiem gdzie bede prowadzic kolejna ciaza, tak szczerze to nawet nie mam w moim miescie gdzie isc prywatnie. Wszyscy to takie oszolomy.
MASAKRA!!!
Burdel w papierach i niekonsekwencja w przekazie informacji!!!
Wrocilam do domu :angry::angry::angry:
:angry::angry::angry:Jutro mam sie wstawic ponownie:angry::angry::angry:
A to bedzie moje 3 podejscie do porodu!!!
Juz mam dosc!!!!
Do du..!!!
o matko.. biedactwo. Juz sie psychicznie nastawilas , a tu jak zwykle cos pod gorke :eek:
Ja się wczoraj przestraszyłam u lekarza, a mój Ł całkiem zbladł. wyznaczyli nam termin wywoływania porodu na 5 marca.

o kurcze, aLE porod SN bedzie wywolywany?

Do góry