Ziemniak pospolity
(łac. Solanum tuberosum)
Zawarte substancje: solanidyna (typ: alkaloid steroidowy), solanina, solasodyna, solasonina, skrobia.
Działanie: ze względu na dużą zawartość skrobii, bulwy ziemniaka są chętnie spożywane. Wskutek wysokiej zawartości trujących alaloidów steroidowych zielone części ziemniaka są niejadalne.
Źródło:
Ziemniak pospolity
Ponieważ solanina ma właściwości silnie trujące, może dojść, zwłaszcza przy niedokładnym obraniu ziemniaków, do zatruć objawiających się nudnościami i przewlekłymi wymiotami(o których wspomniano wyżej-zwłaszca na wiosnę, gdy ziemniaki są bardzo skiełkowane i zawierają więcej solaniny niż w jesieni, zwłaszcza w miejscach przykiełkowych i kiełkach), dreszczami, a nawet zaburzeniami mowy i wzroku. Znajduje się ona w warstwach zewnętrznych odpadających przy obieraniu. Reszta solaniny przechodzi do wody podczas gotowania(jak wspomniał Mawr to substancja termolabilna). Nie ma więc to żadnego znaczenia toksykologicznego jeśli ziemniaki są ugotowane..
Tak wiec głównie ta substancja odpowiada za wzrost temperatury.
Solanidyna jest niebezpieczna dla kobie w ciązy, gdzyż może spowodować zmiany płodu. dla nich szczególnie jedzenie surowych ziemniaków jest niewskazane