reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki 2011

reklama
Vetka ja nie mam żadnego opisu. Mam tylko zdjęcia z usg i tyle. A na zdjęciach nie ma oznaczeń o których piszesz. Kazał kupić pieluchę stwierdzając że jest dysplazja i zgłosić się za miesiąc do kontroli.

Witam, jeszcze żyję choć po dzisiejszej nocce ledwo co, Pablowi funkcja stand-by się włączyła od 1:07 do 3:54:baffled::nerd::growl::growl: .
Roboty masa więc zmykam bo jeszcze z palmami trzeba do kościoła podjechać i Olkowi buty na wiosnę kupić.

Witam ''palmowo'' ;)
Musze sie pochwalic ze nasza samotna nocka była nawet udana;) wieczorem marudzenie do 22 i jedzenie co godzine ale jak juz zasneła to jadła tylko o 1 i o 4 i zaraz szybciutko sama zasypiała,tylko o 7 jak sie obudziła to juz nie chciała zasnac i bawiłysmy sie godzine u mnie w łozku a potem zasnełysmy i wstałysmy dopiero o 9.30. No i wykompac tez dałam rade;) co prawda najpier wode zrobiłam za goraca a potem za zimna ale co tam;)

aaa i (moze to nie w temacie ale ja sie bardzo ciesze) moj piesio wczoraj wygrał wystawe i dzieki temu w koncu zakonczył dorosły championat:)

Pewnie dzis tu pusto bedzie bo wszyscy swietuja wiec zycze miłej niedzieli:)

Kto świetuje, ten świetuje
Mój starszy syn poszedł do kościoła z dziadkami, mała śpi, mąż po dyżurze też aięc zawitałam na BB.
Malinko-poczytałam na tematy tych podejrzeń i wciąż jakoś nie wierzę w nie, Jasiu za dobrze się rozwija, więc mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Ma pewnie jakiś zaburzenie metabolizmu skoro cały czas mu wychodzi za wysoki ten parametr (to homocysteina?) ale wydaje się, że nie będzie to żadan z tych ciężkich chorób metabolicznych i za to trzymam kciuki.
Ewi- wymagaj za kożdym razem opisu badania a nie tylko zdjęć z usg.
tu masz przykładowy opis badania
"Przypomnę opis z 14.02 u radiologa:
Panewka prawego stawu biodrowego z cechami niewielkiej dysplazji:
kąt alfa ok. 58 st, kąt beta ok 56 st wg Grafa II B
Panewka Lewego stawu biodrowego ukształtowana prawidłowo bez cech
dysplazji : kąt alfa ok 64 st, kąt beta ok 48 st wg Grafa IA "
Może za 4 tyg idź do kontroli do innego ortopedy, jesli masz taka mozliwość.
Znalazłam tez standardy badania usg i chyba troche namieszam:
Schemat postulowany w Polsce przez środowiska medyczne
zajmujące się problemami ortopedii dziecięcej przedstawia się następująco:
a. Każde dziecko bezpośrednio po urodzeniu (w oddziale noworodkowym) powinno mieć wykonane badanie lekarskie stawów biodrowych. Jeśeli stwierdza się nieprawidłowości w badaniu lekarskim sugerujące moŜliwość istnienia dysplazji stawów biodrowych lub jeŜeli
istnieją czynniki, które zwiększają ryzyko wystąpienia niedojrzałości (położenie miednicowe, duŜa masa urodzeniowa, ciąŜa bliźniacza, dodatni wywiad rodzinny dotyczący dysplazji bioder) – konieczna jest pilna weryfikacja USG. Większość przypadków dysplazji stawów biodrowych występuje w tej właśnie grupie pacjentów, stąd nacisk na ich wczesną diagnostykę.
b. Pozostałe dzieci powinny mieć wykonane badanie USG około 6 - 12 tygodnia życia. Nie jest uzasadnione wykonywanie u tych dzieci badania USG zaraz po urodzeniu (około 1/3 dzieci rodzi się z niewielką niedojrzałością stawów biodrowych i wykonanie wcześniej badania
powoduje konieczność jego powtórzenia u tych dzieci po 6 tygodniach). Do 6 tygodnia życia dziecka większość stawów biodrowych dojrzewa spontanicznie. Tylko te, które nie

dojrzały spontanicznie wymagają, bądź dalszej obserwacji i połoŜenia nacisku na odpowiednią pielęgnację, bądź rozpoczęcia leczenia. Skuteczność zaś i czas trwania leczenia rozpoczętego w wieku 6 tygodni jest porównywalna, jak leczenia rozpoczętego zaraz po urodzeniu dziecka.

I jeszcze oznaczenia opisu usg:

W badaniu USG obrazy stawów biodrowych zostały podzielone przez Grafa na kilka typów rozwojowych:
  • Typ Ia i Ib to odmiany prawidłowo rozwiniętego stawu biodrowego.
  • Typ IIa to biodro niedojrzałe, ale nie wymagające leczenia. Dotyczy około 20% noworodków. Musi być kontrolowane w kolejnych tygodniach, gdyż (w zależności od czynników zewnętrznych) część bioder tego typu samoistnie się poprawia, a pozostałe stają się biodrami dysplastycznymi: typ IIa przed 3. miesiącem życia, typ IIb po 3. miesiącu życia.
  • Typ IIc to dysplazja zagrożona przemieszczeniem, od tego typu zaczynają się biodra nieprawidłowe.
  • Typ d jest stawem niestabilnym, biodrem dysplastycznym z decentracją głowy kości udowej.
  • Typy IIIa i IIIb to biodra podwichnięte.
  • Typ IV to biodro zwichnięte.
I postepowanie:
W przypadku wykrycia nieprawidłowości w badaniu klinicznym lub stwierdzeniu biodra typu IIa w obrazie USG stawu (podczas pierwszego badania USG) lekarz wykonuje badanie kontrolne po 6 tygodniach.
Jeśli w badaniu kontrolnym biodra są prawidłowe (zarówno w badaniu klinicznym, jak i w USG) nie ma konieczności dalszej kontroli.
Jeśli w kontrolnym badaniu brak poprawy, lekarz zaleci leczenie - szelki Pavlika lub poduszkę Frejki i ponowną kontrolę po 6 tygodniach.
Jeśli już podczas pierwszego USG lekarz stwierdzi biodra dysplastyczne (obraz USG biodra typu > IIb) natychmiast rozpocznie leczenie zachowawcze i co 6 tygodni konieczna będzie kontrola.
W przypadku wykrycia fizjologicznej dysplazji (typ IIa) lekarz zaleci stosowanie profilaktyki polegającej na utrzymywaniu kończyn dolnych dziecka w zgięciu w stawach biodrowych powyżej 90 stopni i w jednoczesnym odwiedzeniu do około 50 stopni. Taka pozycja zapobiega przemieszczaniu się głowy kości udowej względem panewki i zapewnia prawidłowe kształtowanie stawu oraz jego stabilność. Podczas noszenia noworodka, rodzice powinni tak układać dziecko, by jego nóżki szeroko obejmowały biodro lub brzuch rodzica. Lekarz też może zalecić szerokie pieluchowanie, tak by nóżki były zgięte w stosunku do tułowia i odwiedzione - w pozycji żabki. Pomocne są w tym pieluchy tetrowe.​

Natychmiastowego leczenia ortopedycznego wymagają stawy typu IIc, IId, II i IV. O kwalifikacji stawu do typu IIc lub IId decyduje badanie dynamiczne, które pozwala na odróżnienie stawu stabilnego od decentrującego się. Kontrolne badanie USG stawów biodrowych w czasie leczenia wykonuje się co 6 tygodni. Po zakończeniu leczenia wykonuje się badanie kliniczne, USG i radiologiczne, które powtarza się po ukończeniu przez dziecko 1 roku życia.

Uff...

Umieściłam te informacje też na watku z poradami​

Ostatnia edycja:
Vetus dzieki za ten ''schemat'',uspokoiłas mnie nim;) bo mi połozna i lekarka mowiły ze nie ma potrzeby robic wczesniej jak w 8 tyg a ja sie przejełam ze tu dziewczyny leca tak szybko na usg,widocznie u nas nie ma przyczyny by isc wczesniej a w szpitalu kazdy pediatra ktory ''dogladał'' dzieciaczki to sprawdzał bioderka ''recznie'' wiec mysle ze jak by trzeba było to by powiedzieli zeby usg zrobic wczesniej tak jak np dziewczynie ktora urodziła corcie z krzywa nozka.
A tak na marginesie to widze ze bioderka u dzieci sa tematem kontrowersyjnym tak samo jak dysplazja u buldogow;)

witam:-:)-(
chyba z szybko sie cieszyłam ze synuś nie ma kolek:zawstydzona/y:wczoraj cały dzien z nim walczyłam nosiłam lulałam spiewałam tanczyłam itp...a on ciagle płakał spał mi po 10-15 min i na nowo:baffled: zjadał po 60mil pózniej juz nie chciał bo płacz był bączki szły ciezko stękał bardzo przy nich maż wieczorem przywiózł gripe water i pomogło leżał sobie i nie płakał i spał 4htaki był wymeczony dzis tatuś butelki antykolkowe przywiezie bo w tych tak napierdziela powietrze ze szok:wściekła/y::wściekła/y: dzis troszke lepie troszke steka ale juz tak nie płacze ale co 2 karmienie podaje mu tę wode............

a jeszcze na dokładke skopała nam sie lodówka:no::wściekła/y::rofl2: mąż rano pojechał i kupił nową jutro bedzie:nerd: urodziny jednym słowem miałam cudowne jak zawsze:angry:

malinka- biedactwo z Jaska ma nadzieje ze az tak bardzo go nie wymęczą i postawią w koncu sensowną diagnoze:tak:

Witam niedzielnie:-)

Pinka wszystkiego najlepszego:-) oj wymeczył się ten Wasz Eryczek, biedne te małe brzuszki:-( oby dzisiaj było lepiej...
Ewi jak byłaś na wizycie u ortopedy z Hanią, dawałaś mu książeczkę zdrowia małej? ja jak prywatnie chodziłam, to zawsze wpisywał w książeczkę te oznaczenia, dalsze zalecenia i datę kontrolnej wizyty, może gdzieś u Ciebie widnieje jakiś wpis? czasami lekarze nie popatrzą dokładnie i wpiszą nie zawsze w odpowiednie miejsce, mnie raz ortopeda wpisał się w miejsce wyznaczone dla okulisty:tak:
ola i widzisz? martwiłaś a poszło sprawnie :tak: ja zawsze sama kąpię, tyle że przynoszenie wody w wiaderku jest o wiele łatwiejsze

dzisiaj znowu do 22 sama, nie lubię tak:-( miałam iść do kościoła, i za późno wstaliśmy bo o 9-40:tak: Zosia nie umiała się najeść, jeszcze miałam braci w gościnie od wczorajszego wieczoru, więc się nie udało i nie mam palmy poswięconej:-( w ogóle jakoś na razie nie odczuwam atmosfery zbliżających się
Świąt...
zamontowaliśmy kilka dni temu naszej Zosi karuzelkę do łóżeczka i ma taka radochę że aż kilka razy udało jej się wydać okrzyk zachwytu:-D cudownie patrzeć jak takie maleństwo potrafi reagować na to co je otacza:-)
buźka i miłej niedzieli:-)

reklama
witam sie i ja!
pinka - sto lat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
widze, to twoj jak moj marudny sie robi to moze i mojego kolki mecza ze nie chce sie ode mnie odkleic? na mnie zasypia i ciagle ze mna teraz jakims cudem kima na sofie ...ale za to w moim szlafroku:)

a tak apropo to pamietacie jak wam w ciazy mowilam ze sie miw brzuchu uaktywnial jak na niego szlafrok polozylam?? teraz mi kima nim owiniety aw swoim kocyku nie chce spac!!!:szok::tak: zbieg okolicznosci??nie wiem znowu mu sie ulewa rano to dosc duzo a potem odrobinke:/ kurcze modle sie zeby w piatek mi powiedzieli na wazeniu ze zaczyna lepiej przybierac na wadze...:)

patiku - moj tez wydaje okrzyki do zabawek i grzechotek i karuzelki:)- od jakichs 3 dni ciagle albo AAA ablo OOO albo HHEEE:) no i jego standard jak sie denerwuje to : OJO OJO OJO OJO ORE ORE ORE:-):-)

aaa i sie slicznie calutka buzka do mamusi usmiecha!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ja jakos tez nie czuje atmosfery swiat a szkoda bo fajnie by bylo swieta z rodzina spedzic w pl...

milej niedzieli mamuski!

Ostatnia edycja:
Do góry