reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki 2008 - wątek główny

skaba1, też zaczynam się rozglądać za rzeczami dla maluszka. U nas rożek nie bardzo się sprawdził, bo Przemko był duży i wystarczyły dwa ruchy nóżek i już był rozkopany. A należał do tych noworodków, które lubią być otulone i rączki bardzo mu przeszkadzały w spaniu. Wypatrzyłam coś takiego Kiddopotamus: Products: SwaddleMe i może się na to skuszę, choć cena nie jest niska.
Przymierzam się też do zakupu chusty do noszenia maleństwa. Wcześniej miałam nosidełko, ale dla Przemka nosidełko nie było przyjaznym miejscem.
Muszę jeszcze przejrzeć ciuszki po synku, ale małych nie mam za dużo, bo dostawałam ciuszki po synku kuzyna i potem je oddawałam dla następnego dzidziuśka. Więc muszę sprawdzić, co ja w ogóle mam a co muszę kupić.

reklama
my idziemy dziś do przedszkola idziemy strasznie się stresuje:sorry2:
Mela jest strasznie chętna ale niewei co ja czeka:eek::-D
to narazie napewno musze z nią tam posiedzieć trochę;-)

Mam pytanie: W 20 tc należy zrobić Usg, które m.in może wykluczyć różne wady genetyczne.Podobno jest ono jednym z ważniejszych badań usg. Ja niestety tam gdzie mam swoją dr. nie ma już terminów (najwcześniejszy okazuje sie, że jest ale bym była w 23 tc :-() a ponieważ planujemy iśc na usg 3/4 D to zastanawiam się czy jest ono równoznaczne z takim zwykłym usg. CZy lepiej iść na to zwykłe? :zawstydzona/y:

Widze że nie tylko ja myśle już o wyprawce, ciuszków pewnie dużo kupywać nie będe bo sporo mam, napewno kombinezonik musze i takie drobne żeczy

Witam
zwykłe usg nie daje takiego obrazu tak mowil moj lekarz na tym lepszym mozna zdabac dokładnie przegrody i komory serduszka na zwyklym usg przy powiekszeniu obraz sie rozmazuje
czujecie juz jakie ruchy? podobno kobiety przy drugiej ciązy umia juz rozpoznac wczesniej ruchy dziecka bo mnie tak czasem pika ale nie wiem czy to jest to :-) pewnie jeszcze za wczesnie
Co do ubranek to ja jeszcze poczekam az sie okaze jaka płec ale moja mama juz szaleje kupuje nawet juz takie na roczek ubranka :) a ostatnio pokazała mi jakie kupila fajne skarpeteczki trzyma jednak je u siebie bo nie chce zapeszyc ale nie mogla wytrzymac zeby je pokazac

Czesc dziewczynki pisze do was prosto z Czech.Jestesmy w miejscu totalnie blogiego lenistwa.Jak ktoras z was miala okazje byc w Liberec Babylon to chyba bedzie wiedziec o czym mowie.Tak olbrzymi hotel z wenetrznym aquaparkiem,lunaparkiem i miasteczkiem zakupowym.Nawet przyznam szczerze ze nie wiem jak jest na dworze bo wszystko tu jest na miejscu a dziecko nasze czuje sie jak w raju-i nie jest w stanie tego wszystkiego okielznac.Polecam goraco zwlaszca kiedy pogoda totalnie nie nastraja.Ja rosne i rosne,a co do ruchow to mam dziwne uczucie ze cos tam czasem czuje...ale poczekajmy jeszcze troche..Pozdrawiam goraco-TRZYMAJCIE SIE CIEPLO

Ja jeszcze nie czuję ruchów wydajemi sie ze jeszcze za wcześnie:confused::sorry2: bardziej bym powiedziałą że to apralistyka jelit niż ruchy choc moze już neidługo zacznę czuc bo w 2 ciązy wcześneij się czuje o jakieś ok 2 tygodnie od pierwszego a w pierwszej [poczułam w 18 tyg.
Przyszła mamusia ja nie mam pojęcia:-(

Przyszla mamusiu mnie sie wydaje. ze to zalezy tylko i wylacznie od tego kto ci bedzie to usg 3/4D robil. No bo jesli bedzie to specjalista w tych sprawach to pewnie bedzie w stanie rownie dobrze okreslic parametry i nawet lepiej obejrzec malca. A jesli to tylko zwykly lekarz gnekolog, ktory wie jak wlaczyc, pokazac i nagrac i cale to spotkanie skupi sie raczej na kwestii podgladu malucha by sprawic rodzicom radosc to wowczas poszukalabym normalego lekarza zajmujacymi sie bardziej doglebnie tymi sprawmi. Najlepiej chyba jak zadzwonisz do kliniki/lekarza z ktorym sie umawialas na to usg i zapytasz co wchodzi w ramy tej wizyty.

skaba1, też zaczynam się rozglądać za rzeczami dla maluszka. U nas rożek nie bardzo się sprawdził, bo Przemko był duży i wystarczyły dwa ruchy nóżek i już był rozkopany. A należał do tych noworodków, które lubią być otulone i rączki bardzo mu przeszkadzały w spaniu. Wypatrzyłam coś takiego Kiddopotamus: Products: SwaddleMe i może się na to skuszę, choć cena nie jest niska.
Przymierzam się też do zakupu chusty do noszenia maleństwa. Wcześniej miałam nosidełko, ale dla Przemka nosidełko nie było przyjaznym miejscem.
Muszę jeszcze przejrzeć ciuszki po synku, ale małych nie mam za dużo, bo dostawałam ciuszki po synku kuzyna i potem je oddawałam dla następnego dzidziuśka. Więc muszę sprawdzić, co ja w ogóle mam a co muszę kupić.

Giza jmnie tez cos poddobnego do tego z zamieszczonego przez ciebie linku wpadlo w oko ale pojechalam zobaczyc to w sklepie i powiem, ze mnie sie wdawalo to strasznie male na dlugosc (tak na oko Julka to bym chyba jedynie w pierwszym miesiacu zycia mogla w to zapakowac). No i u nas bylo podobnie bo Julek lubil byc zawiniety (tez te poruszajace sie raczki, ktorymi sie wybudzal:-)) i zawijalam go najpierw w pieluche flanelowa a potem w kocyk i bylo ok. Tak sobie mysle, ze takie specjalne wdzianko do zawijania (jak i rozek) nie bardzo by sie u nas sprawdzily bo byl z niego narawde maly Hudini i jak tylko bylo troche luzu to raczki juz byly na wierzchu a ta rzecz na rzepy wydawala mi sie w sklepie dos luzna. Moze lepiej poczekac z zakupem i zobaczyc jaki 'egzemplarz' malucha ci sie trafil - czy tez taki bardzo zwinny czy moze tym razem bardziej spokojny :-):-)
A i tez bede zaczynac tym razem od chusty a nie od nosidelka. Przy Julku przezucilam sie z Bjorna na chuste i takie inne nosidelko dopiero w 7 miesiacu i po porownaniu zaluje, ze wogole zaczynalam od Bjorna. Teraz bede uzywac od poczatku chusty i Ergo (super nosidelko!).

reklama
Czesc marcoweczki.
mam pytanko ktora zna sie troche na prawie bo mam taka dziwna sytuacje zaczelam niedawno prace jak juz bylam w ciazy moj szew dowiedzial sie po dwoch dniach ale mu to nie przeszkadza tylko mi powiedzial ze jak bede chciala isc na zwolnienie to na poczatku roku ale zebym dalej chodzila do pracy bo przez pierwsze 35dni nie dostane pensji :no:ciekawi mnie dlaczego bo jak bylam pierwszy raz w ciazy to normalnie poszlam na zwolnienie i dostalam odrazu kase boje sie ze on cos kombinuje bo to prywaciaz jak macie jakies wiadomosci na ten tamat to napiszcie prosze bo w tym momencie zglupilam sie i nie wiem co robic.Pozdrawiam

Do góry