reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Zaczynam dzisiaj 9 tydzien. Bezsennosc zaczela sie pod koniec pierwszej ciazy, wiec mecze sie juz 3 lata. W pierwszych tygodniach bylam caly czas senna i moglam w miare spac. Niestety od paru dni znowu sie mecze.

Tez mam ta poduszke i bardzo mi pomogla jak juz zaczal rosnac brzuch :) zazwyczaj spie na brzuchu i ciezko sie bylo przyzwyczaic do spania na boku czy plecach, ale poduszka czyni cuda.

Pamietasz jaki jest mniej wiecej koszt takiej inwestycji? Tez sie nad tym zastanawiam.

U mnie od trzech dni tez jest gorzej i tez mysle, ze to przez stres.

Czy melatonina jest bezpieczna w ciazy? Jestem juz tak zdesperowana, ze sprobuje wszystkiego zeby tylko przespac w miare noc.

Spytam dzisiaj lekarza, bo doktor Google jak
Zwykle
Podaje sprzeczne informacje.

Ja dzisiaj lecę na prenatalne, trzymacie kciuki!

reklama
Jeszcze nie wglębilam sie w temat ale ja o tym wstępnie myslalam z uwagi na obciazenie rodzinne białaczka, moja babcia umarła na białaczkę, a mama przewlekle na nią choruje. Muszę doczytać i popytać lekarzy... ma ktoś moze wiecej informacji na ten temat?
To może warto się nad tym zastanowić. Jak rozmawiać z lekarzem to takim co się tym zajmuje albo w jakimś stopniu jest z tym powiązany. Wydaje mi się że z tymi kamorkami to tak jak z szczepieniami, zawsze są za i przeciw.

Spytam dzisiaj lekarza, bo doktor Google jak
Zwykle
Podaje sprzeczne informacje.

Ja dzisiaj lecę na prenatalne, trzymacie kciuki!
To czekamy na wieści.
Sama ciekawa jestem jak one wyglądają. Czy przez brzuch, jak dlugo trwaja ?
Mam też pytanie. Prenatalne mam z racji wieku (w 12t5d). Ale tydzień przed też mam wizytę u swojej Pani Doktor, to wtedy jest to tzw.usg genetyczne? Że też na nim sprawdzi przeziernosc karku ?

To czekamy na wieści.
Mam też pytanie. Prenatalne mam z racji wieku (w 12t5d). Ale tydzień przed też mam wizytę u swojej Pani Doktor, to wtedy jest to tzw.usg genetyczne? Że też na nim sprawdzi przeziernosc karku ?
Ja sie umawialam na prenatalne do specjalnej kliniki ..dostalam skierowanie od swojego ginekologa...tak...wtedy tez sie przeziernosc sprawdza..kazdy fragment dzidzi badaja

To czekamy na wieści.
Wydaje mi sie że raczej nie, że to będzie zwykła wizyta, może zrobić usg gdzie sprawdzi długość malucha i serduszko. Samo prenatalne usg trwa przewaznie koło 15-20 min. Wszystko zależy czy dziecko jest dobrze ułożone. Ogolnie są sprawdzane pojedyncze parametry czyli np ugosc kości udowej, wielkość brzuszka, głowy, ogólnie budowę mózgu, serca, pepowina, nerki, będzie tez oszacowania waga dziecka.

Dzięki dziewczyny za info. Prenatalne mam też w klinice.
Ale nieraz słyszę/czytam jak dziewczyny mówią że były na wizycie i miały genetyczne usg. I tak sobie rozmyslam.
Gdyby nie wiek, to skierowania na prenatalne bym nie miała, czyli co? To wtedy na tym usg by się bardziej "zaglebila" w to usg czy jak...??;) takie tam moje rozmyślania:)

Dzięki dziewczyny za info. Prenatalne mam też w klinice.
Ale nieraz słyszę/czytam jak dziewczyny mówią że były na wizycie i miały genetyczne usg. I tak sobie rozmyslam.
Gdyby nie wiek, to skierowania na prenatalne bym nie miała, czyli co? To wtedy na tym usg by się bardziej "zaglebila" w to usg czy jak...??;) takie tam moje rozmyślania:)
Od 35 roku zycia badania podstawowe prenatalne sa na fundusz...:) dostaniesz tej je majac mniej lat jezeli byly jakies wady wczesniej. I takie tam..ja pytalam lekarza czy faktycznie jest takie ryzyko ze te badania siw robi..on mi odpowiedział ze ryzyko jest zawsze...u mlodych mam jak i u starszych tyle ze u starszych juz troszkę bardziej.Obawiam sie tych badan alw robie..23 jade pobrac krew a 30 na te badanie..zobaczymy

reklama
Zuzka94 gratuluje;) dziś jeszcze ktoś wizytuje?
Ja wczoraj tak zrobiłam zakupy na obiad, że rano olśnienia dostałam, bo przecież nic nie kupiłam i teraz leciałam extra [emoji28]
Córka poszła do mojej mamy troszkę jej tam bałaganu narobić , a ja się biorę za robotę w domu,żeby jutro było mniej. Cała noc miałam ból głowy , odpukac przeszło .
Przyszła mi dziś paczka z H&M spodnie ciazowe za 10€uro , sweterek za 8€ ,bluzka do legginsow też coś koło dyszki, jeszcze czekam na drugą część paczki, idzie z Polski to troszkę pewnie to zajmie, spodnie są super z tylko na mój wzrost ... muszę oddać do krawcowej na skrócenie;)

Do góry