reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

2F268BFF-2C95-4F64-9742-F93AEBCD360D.jpeg
Jeszcze apropo włochatych członków rodziny :)

P.s. A jak często teraz badacie krew?

reklama
No właśnie nie za dobrze . Szyjka znowu się skróciła , w półtora tygodnia spadła z 3,3 na 2,5🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Lekarz nie panikował , ale stwierdził , ze mogłaby być dłuższa . Mam odpoczywać i nic nie dźwigać . A za trzy tygodnie stwierdził „ co ma być to będzie „. Także moje nastawienie jest bez szału a to leżenie już wychodzi mi bokiem i to naprawdę bokiem [emoji23][emoji23][emoji23] bo plecy mnie bolą gorzej jak leżę niż chodzę . Ćwiczyć tez nie mogę teraz wiec tak wegetuje 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Oj biedna. Moje leżenie przy rota też mi już bokiem wychodziło....zwłaszcza że tylko na jednym idzie oddychać :oo:
Ale są pozytywy! Zbliżasz się do porodu :-) :) Statystycznie masz większe szanse że urodzisz przed terminem niż po terminie (bo tego już nikt nie chce!)
A trzy tygodnie to spokojnie szyjka jeszcze wytrzyma
Który jesteś obecnie tydzień ?
Może jakąś listę seriali do polecenia stworzymy, bo za chwilę i tak wszytskie skończymy leżąc (albo w ciązy albo z dzieckiem przy piersi)

Ostatnia edycja:
No właśnie, pytanie czy to duże niedobory? Bo jeżeli nie to bardzo chętnie i szybciutko bym odstawiła te fiolki
Hemoglobina 10,7 (norma 12-16)
Hematokryt 32,5 (norma 37-47)

Moja przyjaciółka która stara się zająść w ciąże, leczy u się pewnej doktor która bardzo holistycznie podchodzi do zdrowia. Jest reumatologiem albo endykrynologiem. Jednym z elementów leczenia jakie stosuje jest własnie dieta. Ostatnio poleciła jej do brania pewien specyfik, który stwierdzam że jest wręcz idelny dla nas.... no i piszą że właśnie pomaga m.in we wchłanianiu żelaza. Obczajcie

Ja dawno temu brałam żelazo i tez pamietam , ze czułam się po nim bardzo źle - ból brzucha mnie wykańczał i odstawiłam . Ja mam hemoglobinę 11,7 a hematokryt 35,3. Nic lekarz wczoraj na to nie mówił - patrzyłam na witaminy na dla kobiet w ciąży i tam mam dawkę żelaza 100 mg. A ty jaką masz teraz brać dawkę ?
Jak mi żelazo spadło to piłam sok z natki pietruszki i właśnie sok z buraków - i podskoczyło do normy . Nie wiem czy miało to wpływ , ale na pietruszkę do dzisiaj nie mogę patrzeć 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Lekarze kochają tabletki i różne dziwne specyfiki.
A właśnie mam znowu powtórzyć HIV i HBS.
Też wam karzą to robić drugi raz ?
Słyszałam , ze podwójnie robi się kiłe , ale to ?

Oj biedna. Moje leżenie przy rota też mi już bokiem wychodziło....zwłaszcza że tylko na jednym idzie oddychać :oo:
Ale są pozytywy! Zbliżasz się do porodu :-) :) Statystycznie masz większe szanse że urodzisz przed terminem niż po terminie (bo tego już nikt nie chce!)
A trzy tygodnie to spokojnie szyjka jeszcze wytrzyma
Który jesteś obecnie tydzień ?
Może jakąś listę seriali do polecenia stworzymy, bo za chwilę i tak wszytskie skończymy leżąc (albo w ciązy albo z dzieckiem przy piersi)

Mogę urodzić przed terminem - byleby tylko dotrwać do 7 marca - takie mam założenie , bo zaczyna się 37 tydzień . Na razie mam 31 i 3.
No właśnie czy wytrzyma ? Oby , bo nie bardzo chciałbym w 34 tygodniu rodzic 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Kocham podejście lekarzy , naprawdę - „ co ma być to będzie „ 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ja wiem , ze to dla nich standard i nic nowego , ale dla kobiety w ciąży , z przejściami i jeszce pierwszym dzieckiem to nie takie proste.
Ja cały czas coś oglądam , albo czytam
, albo maluje a tak naprawdę marzą mi się zaaaakuuuuupy . Takie całodniowe [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] A tu nici z tego . I wszystko teraz zamawiam przez internet 🤦🏻‍♀️
A tak dziewczyny liczyłam , ze będzie ok i pojadę na zakupy dla malucha . A tu zostaje Allegro 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Ja dawno temu brałam żelazo i tez pamietam , ze czułam się po nim bardzo źle - ból brzucha mnie wykańczał i odstawiłam . Ja mam hemoglobinę 11,7 a hematokryt 35,3. Nic lekarz wczoraj na to nie mówił - patrzyłam na witaminy na dla kobiet w ciąży i tam mam dawkę żelaza 100 mg. A ty jaką masz teraz brać dawkę ?
Jak mi żelazo spadło to piłam sok z natki pietruszki i właśnie sok z buraków - i podskoczyło do normy . Nie wiem czy miało to wpływ , ale na pietruszkę do dzisiaj nie mogę patrzeć 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Lekarze kochają tabletki i różne dziwne specyfiki.
A właśnie mam znowu powtórzyć HIV i HBS.
Też wam karzą to robić drugi raz ?
Słyszałam , ze podwójnie robi się kiłe , ale to ?
To własnie takie wyniki miałam miesiąc wcześniej (trochę poniżej normy) i wtedy jeszcze nic nie kazała brać.
Właśnie spojrzałam w buteleczce 40mg. Wydaje mi się że ona kazała mi brać dwie fiolki, ale miałam zapisane to na recepcie, którą mój facet zaraz po zakupieniu specyfiku wyrzucił. I biorę tylko jedną
BIORĘ!!!!:oo:dziś jeszcze nic nie wzięłam bo się boję że znów będę się źle czuła :errr::laugh2:
Na cholerę przepisała mi coś co nie dość że jest wstrętne to jeszcze tak drogie!!!!! i tak z niewielkim stężeniem !?
U mnie nie- tylko na początku zrobiłam więcej badań. Teraz jestem 30tc+6 i w zleceniu za miesiąc tylko morfologia no i zapowiedziała że zrobi mi przy tej wizycie jeszcze badanie na GBS.
Ten GBS to chyba też kolejny wymysł- nie kojarzę żeby robili takie badania przy mojej pierwszej ciąży.
Oby wyszło czysto i nie pchali już kolejnego antybotyku na start. Właśnie! Wtedy podają tylko mi antybiotyk czy dziecku też (bo nie pamiętam)?

To własnie takie wyniki miałam miesiąc wcześniej (trochę poniżej normy) i wtedy jeszcze nic nie kazała brać.
Właśnie spojrzałam w buteleczce 40mg. Wydaje mi się że ona kazała mi brać dwie fiolki, ale miałam zapisane to na recepcie, którą mój facet zaraz po zakupieniu specyfiku wyrzucił. I biorę tylko jedną
BIORĘ!!!!:oo:dziś jeszcze nic nie wzięłam bo się boję że znów będę się źle czuła :errr::laugh2:
Na cholerę przepisała mi coś co nie dość że jest wstrętne to jeszcze tak drogie!!!!! i tak z niewielkim stężeniem !?
U mnie nie- tylko na początku zrobiłam więcej badań. Teraz jestem 30tc+6 i w zleceniu za miesiąc tylko morfologia no i zapowiedziała że zrobi mi przy tej wizycie jeszcze badanie na GBS.
Ten GBS to chyba też kolejny wymysł- nie kojarzę żeby robili takie badania przy mojej pierwszej ciąży.
Oby wyszło czysto i nie pchali już kolejnego antybotyku na start. Właśnie! Wtedy podają tylko mi antybiotyk czy dziecku też (bo nie pamiętam)?

GBS to paciorkowiec , tak ? No właśnie moje koleżanki tez nie miały tego , a mi tez lekarz zapowiedział , ze to zrobi , ale podobno pod koniec ciąży byłoby najlepiej .
No to tez bez szału - czyli 80 mg - to ja mam więcej w witaminach . Może lepiej zmienić witaminy z większa zawartością żelaza , bo niestety samo żelazo powoduje często złe samopoczucie - przerabiałam to .
Tez nie wiem po jaka cholerę mam powtarzać te badania , które nie należą do najtańszych a dodatkowo miałam ujemne 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Mogę urodzić przed terminem - byleby tylko dotrwać do 7 marca - takie mam założenie , bo zaczyna się 37 tydzień . Na razie mam 31 i 3.
No właśnie czy wytrzyma ? Oby , bo nie bardzo chciałbym w 34 tygodniu rodzic 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Kocham podejście lekarzy , naprawdę - „ co ma być to będzie „ 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ja wiem , ze to dla nich standard i nic nowego , ale dla kobiety w ciąży , z przejściami i jeszce pierwszym dzieckiem to nie takie proste.
Ja cały czas coś oglądam , albo czytam
, albo maluje a tak naprawdę marzą mi się zaaaakuuuuupy . Takie całodniowe [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] A tu nici z tego . I wszystko teraz zamawiam przez internet 🤦🏻‍♀️
A tak dziewczyny liczyłam , ze będzie ok i pojadę na zakupy dla malucha . A tu zostaje Allegro 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Czyli Ty jesteś niewiele wcześniej ode mnie z terminem. Z racji tego że ja z terminem na kwiecień to z automatu myślę że Wszystkie jesteście daleko (!) przede mną.
Każdy kolejny tydzień jest coraz bardziej bezpieczny. Za chwila waga dziecka dobije do 2 kg
Dobrze że ten bok masz w domu a nie w szpitalu :sorry:
Ostatnio na wyprawkowo.pl dokupiłam kilka podstawowych rzeczy, które przydadzą się na początek (bo też się bałam że urodzę, po tych wymiotach). Zajrzyj- można za jednym podejściem ogarnąć większość rzeczy i nie za miliony monet. ;)Zamówiłam sobie piżamy (na poród i po porodzie) kilka pieluszek, jakieś higieniczne rzeczy dla siebie, spodenki bo miałam tylko kaftaniki i rampersy..... i jak już paczka dojdzie to piorę wszytsko razem i pakuję torbę.
Wózka nie mam. Ale w razie godziny zero mam fotelik więc dziecko do domu dowiozę ze szpitala
Wózek wkurza mnie niestety najbardziej z tych zakupowych rzeczy- bo nie dość że ceny są kosmos to wiem już z doświadczenia że nie ma wózków idealnych
Pewnie wezmę Bugaboo 3 (używany).... chociaż nigdy go nie testowałam🤦🏻‍♀️ 🤦‍♀️:laugh2: Koleżanka używała i polecała no i jak go sobie w sieci oglądam to ma kilka rzeczy które do mnie przemawiają.

Ja już od jakiegoś czasu nie biorę zestawów witamin. Brałam tylko na samym początku jak nie mogłam jeść przez mdłości. Potem bardzo dobrze się odżywiałam a i wyniki miałam ok to przestałam. Dopiero teraz spadło- co jest normą w ciąży.
Coś pokombinuje z tym żelazem jakoś inaczej :-p

GBS - tak, to ponoć jakiś paciorkowiec. Mi to badanie zrobi w sumie już pod koniec (będę wtedy około 35tc) ... Kochana, to już na prawdę końcówka!

reklama
Do góry