Myślę że przede wszystkim należy mocno ograniczyć ubranka!!!! Zwłaszcza te 56!!! Na prawdę nic się nie stanie jeżeli Ci zabraknie i czasem założysz dziecku to większe. 56 starcza często tylko na jakieś 3 tygodnie. Oczywiście wszystko zależy od wagi urodzeniowej ;-)
64/68 ma już większy sens (z naciskiem na to drugie)
Przy ubrankach ważne jest żeby były WYGODNE dla Was (do zakładania)-więc najlepiej body z suwakiem lub napami przez cała długość ;-) i dla dziecka (jeżeli będzie mu niewygodnie będzie płakać a tego przecież nie chcemy)
Kosmetyki. Dziecko nie potrzebuje tych wszystkich kosmetyków. Im mniej tym lepiej. Woda do przemywania pupy czy pachwin na prawdę jest wystarczająca.
Ostatnio usłyszałam o podgrzewaczu do chusteczek do pupy
No proszę!!!! Chusteczkę na prawdę można ogrzać w dłoni
Rzeczy typu wózki, wanienki, foteliki, leżaczki etc warto kupić używane....na prawdę nie mam sensu wpadać w ten głupi szał. Marketingowcy wiedzą jak zagrać matką na emocjach.
Nie ma wózka idealnego...w każdym jest coś nie tak, co na pewno będzie Ci przeszkadzać. Będzie mniej boleć gdy wydasz na niego 400zł zamiast 4tyś.
Moje dziecko nienawidziło głębokiego wózka. Darło się w nim niemiłosiernie. Dopiero przełożenie go w wieku 3 miesięcy (!)do spacerówki (pozycja półleżąca i możliwość obserwoania świata) zaczeło przynosić ze spacerów przyjemność.
Nie wiesz czy i Tobie nie trafi się taki egzemplarz ;-) Na prawdę szkoda wywalać zbyt dużo kasy na głęboki wózek
Przy "normalnym dziecku" starcza maxymalnie na 6 miesięcy....ale na prawdę żadko się widzi półroczne dziecko które sobie leży, bo to już czas kiedy chce siedzieć!
Moje dziecko nienawidziło też smoczka
Miało jedną butelkę (kupiłam lekki model który był kompatybilny z laktatorem). Laktator kupiłam dopiero później, gdy stwierdziłam że może spróbuje wychodzić bez dziecka i wtedy będzie mógł dostać moje mleko a nie modyfikowane.
Każde dziecko jest inne i czego innego potrzebuje. Dlatego warto niektóre zakupy realizować już po narodzinach. Gwarantuje że na początku (z naciskiem "na początku!") będzie w koło Ciebie wiele osób które będzie chciało pomóc i chętnie pojadą kupić coś co akurat potrzebujesz