reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Przez ten brzuszek jeszcze raz musisz zrobic krzywa cukrowa ? Robiłaś już wcześniej i było ok ? Bo mój malec ma o 10 dni większy brzuszek od reszty pomiarów, wszystko jest w podobnym wieku a ten brzuszek taki duży. Pytałam się babki od USG i powiedziała że może to być od cukrzycy, ginekolog ppowiedział że całe dziecko byłoby duże a nie jedynie brzuszek. Krzywej jeszcze nie robiłam, więc nie wiem czy mam cukrzycę.
Nie, po prostu mdleje i kobiety nie chciały mnie kluc :/

reklama
Byłam dzisiaj jeszcze raz u lekarza po skierowanie, zbadał mi na usg szyjke i ma tylko 2.46 cm ;/ dostałam recepte na luteine, duphaston, mam też brać magnez. Jestem przerażona, bo nie widzi mi się leżenie cały czas, bo kurczę kto mi zrobi jeść, pranie, nastawi zmywarke, napali w piecu, wyprowadzi psa itp skoro mąż pojedzie w delegację :/

Byłam dzisiaj jeszcze raz u lekarza po skierowanie, zbadał mi na usg szyjke i ma tylko 2.46 cm ;/ dostałam recepte na luteine, duphaston, mam też brać magnez. Jestem przerażona, bo nie widzi mi się leżenie cały czas, bo kurczę kto mi zrobi jeść, pranie, nastawi zmywarke, napali w piecu, wyprowadzi psa itp skoro mąż pojedzie w delegację :/

Zazwyczaj wystarczy wypoczywanie i leki. Magnezu bierz dużo. A czujesz twardnienie brzucha? Lekarz kazał Ci leżeć? Jak przestanie brzuch twardniec to spokojnie możesz funkcjonować jedynie nie dźwigaj i ogranicz chodzenie po schodach

Zazwyczaj wystarczy wypoczywanie i leki. Magnezu bierz dużo. A czujesz twardnienie brzucha? Lekarz kazał Ci leżeć? Jak przestanie brzuch twardniec to spokojnie możesz funkcjonować jedynie nie dźwigaj i ogranicz chodzenie po schodach
Czasami tak, tylko zawsze u lekarza jest miękki. Jaki kupić magnez i jaka najlepsza dawka w ciąży? Bo idę do apteki i jakiś muszę kupić. ;)

Czasami tak, tylko zawsze u lekarza jest miękki. Jaki kupić magnez i jaka najlepsza dawka w ciąży? Bo idę do apteki i jakiś muszę kupić. ;)

Ja biorę aspargin. Ktoś mi tutaj pisał ze ma słaby skald... faktycznie ma mało magnezu w jednej tabletce. Biorę go 3x2. Mi lekarz tłumaczył ze bez potasu magnezu nie uzupełnię a w tym asparaginie jest właśnie potas... i to pomaga mu się wchłaniać.
Ile w tym prawdy nie wiem ale mam wrażenie ze działa :) miałam na początku ciąży skurcze łydek i drżenie powiek- jem dosyć mało glutenu wiec magnez może być u mnie w niedoborze- i mi aspargin pomógł :)

Ja biorę aspargin. Ktoś mi tutaj pisał ze ma słaby skald... faktycznie ma mało magnezu w jednej tabletce. Biorę go 3x2. Mi lekarz tłumaczył ze bez potasu magnezu nie uzupełnię a w tym asparaginie jest właśnie potas... i to pomaga mu się wchłaniać.
Ile w tym prawdy nie wiem ale mam wrażenie ze działa :) miałam na początku ciąży skurcze łydek i drżenie powiek- jem dosyć mało glutenu wiec magnez może być u mnie w niedoborze- i mi aspargin pomógł :)
Dzięki😘, właśnie go kupiłam. Plus luteine, duphaston i kurczę ponad 114 zetka w aptece. A to i tak luteina z ryczałtem. Ale cóż mam nadzieję, że podziała ;)

Dzięki[emoji8], właśnie go kupiłam. Plus luteine, duphaston i kurczę ponad 114 zetka w aptece. A to i tak luteina z ryczałtem. Ale cóż mam nadzieję, że podziała ;)
Kciuki będzie dobrze!
Ja mam jakiś magnez co ma 33% dziennego zapotrzebowania w tabletce, na codzień biorę 3-4 a jak twardnieje to i z 6. Jak miałam skrócona szyjke w pierwszej to też więcej niż dzienne zapotrzebowanie brałam z jakieś 6 tabletek [emoji6]

Dziewczynki, a ja z zupełnie innym tematem... jestem w 25tc... nie byłam zbyt szczupła przed ciążą bo 85kg na 170cm wzrostu, zawsze miałam tendencje do rozstępów, ale nigdy na brzuchu pomimo tego, że przez Io i pcos brzuch zawsze był największe, ale teraz jest naprawdę zle z brzuchem... warze dalej 85kg zapewne to kwestia tego, że schudłam na początku ciąży 5kg ale brzuch jest naprawdę fatalny kwestią rozstępów. Smaruje kremem na rozstępy od dawna, a wyglada to tak... wrzucam zdjęcie, mam nadzieje, ze nikogo ono jie gorszy ani nie obrzydza ☹️ Boje się co będzie dalej skoro dopiero jest 6msc ☹️

Załączniki

• 53CDF6E3-FB20-435C-B778-CCA83BFBD066.jpeg
    53CDF6E3-FB20-435C-B778-CCA83BFBD066.jpeg
    57,9 KB · Wyświetleń: 103
reklama
Dziewczynki, a ja z zupełnie innym tematem... jestem w 25tc... nie byłam zbyt szczupła przed ciążą bo 85kg na 170cm wzrostu, zawsze miałam tendencje do rozstępów, ale nigdy na brzuchu pomimo tego, że przez Io i pcos brzuch zawsze był największe, ale teraz jest naprawdę zle z brzuchem... warze dalej 85kg zapewne to kwestia tego, że schudłam na początku ciąży 5kg ale brzuch jest naprawdę fatalny kwestią rozstępów. Smaruje kremem na rozstępy od dawna, a wyglada to tak... wrzucam zdjęcie, mam nadzieje, ze nikogo ono jie gorszy ani nie obrzydza ☹ Boje się co będzie dalej skoro dopiero jest 6msc ☹
Ojej, biedna :( Ja ważyłam podobnie przed ciążą, schudłam przez mocne wymioty i mdłości, teraz ważę ok 87 kg przy 164 cm, więc szczupła nie jestem i byłam przed ciążą, ale odpukać nie mam ani jednego rozstępu. Może po porodzie to się jakoś zagoi lub uniewidoczni, może biolic? A tak z ciekawości. To pierwsza dzidzia czy kolejna? Jeżeli kolejna to jak miała się sprawa z rozstępami wczesniej? Ja mam za to jakieś bardziej widoczne włosy na brzuchu jak chłopak normalnie.

Do góry