reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2020

Przez ten brzuszek jeszcze raz musisz zrobic krzywa cukrowa ? Robiłaś już wcześniej i było ok ? Bo mój malec ma o 10 dni większy brzuszek od reszty pomiarów, wszystko jest w podobnym wieku a ten brzuszek taki duży. Pytałam się babki od USG i powiedziała że może to być od cukrzycy, ginekolog ppowiedział że całe dziecko byłoby duże a nie jedynie brzuszek. Krzywej jeszcze nie robiłam, więc nie wiem czy mam cukrzycę.
Nie, po prostu mdleje i kobiety nie chciały mnie kluc :/

reklama
Byłam dzisiaj jeszcze raz u lekarza po skierowanie, zbadał mi na usg szyjke i ma tylko 2.46 cm ;/ dostałam recepte na luteine, duphaston, mam też brać magnez. Jestem przerażona, bo nie widzi mi się leżenie cały czas, bo kurczę kto mi zrobi jeść, pranie, nastawi zmywarke, napali w piecu, wyprowadzi psa itp skoro mąż pojedzie w delegację :/

Byłam dzisiaj jeszcze raz u lekarza po skierowanie, zbadał mi na usg szyjke i ma tylko 2.46 cm ;/ dostałam recepte na luteine, duphaston, mam też brać magnez. Jestem przerażona, bo nie widzi mi się leżenie cały czas, bo kurczę kto mi zrobi jeść, pranie, nastawi zmywarke, napali w piecu, wyprowadzi psa itp skoro mąż pojedzie w delegację :/

Zazwyczaj wystarczy wypoczywanie i leki. Magnezu bierz dużo. A czujesz twardnienie brzucha? Lekarz kazał Ci leżeć? Jak przestanie brzuch twardniec to spokojnie możesz funkcjonować jedynie nie dźwigaj i ogranicz chodzenie po schodach

Zazwyczaj wystarczy wypoczywanie i leki. Magnezu bierz dużo. A czujesz twardnienie brzucha? Lekarz kazał Ci leżeć? Jak przestanie brzuch twardniec to spokojnie możesz funkcjonować jedynie nie dźwigaj i ogranicz chodzenie po schodach
Czasami tak, tylko zawsze u lekarza jest miękki. Jaki kupić magnez i jaka najlepsza dawka w ciąży? Bo idę do apteki i jakiś muszę kupić. ;)

Czasami tak, tylko zawsze u lekarza jest miękki. Jaki kupić magnez i jaka najlepsza dawka w ciąży? Bo idę do apteki i jakiś muszę kupić. ;)

Ja biorę aspargin. Ktoś mi tutaj pisał ze ma słaby skald... faktycznie ma mało magnezu w jednej tabletce. Biorę go 3x2. Mi lekarz tłumaczył ze bez potasu magnezu nie uzupełnię a w tym asparaginie jest właśnie potas... i to pomaga mu się wchłaniać.
Ile w tym prawdy nie wiem ale mam wrażenie ze działa :) miałam na początku ciąży skurcze łydek i drżenie powiek- jem dosyć mało glutenu wiec magnez może być u mnie w niedoborze- i mi aspargin pomógł :)

Ja biorę aspargin. Ktoś mi tutaj pisał ze ma słaby skald... faktycznie ma mało magnezu w jednej tabletce. Biorę go 3x2. Mi lekarz tłumaczył ze bez potasu magnezu nie uzupełnię a w tym asparaginie jest właśnie potas... i to pomaga mu się wchłaniać.
Ile w tym prawdy nie wiem ale mam wrażenie ze działa :) miałam na początku ciąży skurcze łydek i drżenie powiek- jem dosyć mało glutenu wiec magnez może być u mnie w niedoborze- i mi aspargin pomógł :)
Dzięki😘, właśnie go kupiłam. Plus luteine, duphaston i kurczę ponad 114 zetka w aptece. A to i tak luteina z ryczałtem. Ale cóż mam nadzieję, że podziała ;)

Dzięki[emoji8], właśnie go kupiłam. Plus luteine, duphaston i kurczę ponad 114 zetka w aptece. A to i tak luteina z ryczałtem. Ale cóż mam nadzieję, że podziała ;)
Kciuki będzie dobrze!
Ja mam jakiś magnez co ma 33% dziennego zapotrzebowania w tabletce, na codzień biorę 3-4 a jak twardnieje to i z 6. Jak miałam skrócona szyjke w pierwszej to też więcej niż dzienne zapotrzebowanie brałam z jakieś 6 tabletek [emoji6]

Dziewczynki, a ja z zupełnie innym tematem... jestem w 25tc... nie byłam zbyt szczupła przed ciążą bo 85kg na 170cm wzrostu, zawsze miałam tendencje do rozstępów, ale nigdy na brzuchu pomimo tego, że przez Io i pcos brzuch zawsze był największe, ale teraz jest naprawdę zle z brzuchem... warze dalej 85kg zapewne to kwestia tego, że schudłam na początku ciąży 5kg ale brzuch jest naprawdę fatalny kwestią rozstępów. Smaruje kremem na rozstępy od dawna, a wyglada to tak... wrzucam zdjęcie, mam nadzieje, ze nikogo ono jie gorszy ani nie obrzydza ☹️ Boje się co będzie dalej skoro dopiero jest 6msc ☹️

Załączniki

• 53CDF6E3-FB20-435C-B778-CCA83BFBD066.jpeg
    53CDF6E3-FB20-435C-B778-CCA83BFBD066.jpeg
    57,9 KB · Wyświetleń: 111
reklama
Dziewczynki, a ja z zupełnie innym tematem... jestem w 25tc... nie byłam zbyt szczupła przed ciążą bo 85kg na 170cm wzrostu, zawsze miałam tendencje do rozstępów, ale nigdy na brzuchu pomimo tego, że przez Io i pcos brzuch zawsze był największe, ale teraz jest naprawdę zle z brzuchem... warze dalej 85kg zapewne to kwestia tego, że schudłam na początku ciąży 5kg ale brzuch jest naprawdę fatalny kwestią rozstępów. Smaruje kremem na rozstępy od dawna, a wyglada to tak... wrzucam zdjęcie, mam nadzieje, ze nikogo ono jie gorszy ani nie obrzydza ☹ Boje się co będzie dalej skoro dopiero jest 6msc ☹
Ojej, biedna :( Ja ważyłam podobnie przed ciążą, schudłam przez mocne wymioty i mdłości, teraz ważę ok 87 kg przy 164 cm, więc szczupła nie jestem i byłam przed ciążą, ale odpukać nie mam ani jednego rozstępu. Może po porodzie to się jakoś zagoi lub uniewidoczni, może biolic? A tak z ciekawości. To pierwsza dzidzia czy kolejna? Jeżeli kolejna to jak miała się sprawa z rozstępami wczesniej? Ja mam za to jakieś bardziej widoczne włosy na brzuchu jak chłopak normalnie.

Do góry