reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2020

A ile nospy Bralas dziennie? Kup sobie magne b6 forte, aspargin ma słaby skład :)
dwie brałam dziennie, ale mi lekarz powiedział ze nospe bierze się tylko doraźnie w ciąży.. i nie zalecał brać jej cały czas. WIęc ją odstawiłam, to leżenie mi pomogło więc jej teraz wgl nie potrzebuje-- mam nadzieje ze tak zostanie ;)
u mnie chyba tez wpływ miał trochę stres, ogólnie to już moja druga ciąża - w pierwszej miałam zaśniad... więc sama wiem ze wszystko za bardzo przezywam i martwię się żeby było wszystko ok... jak lekarz mi powiedział ze z tą szyjką ok i wszystko wygląda jak by było w porządku to samo to mnie trochę uspokoiło i myślę ze tez mogło mieć wpływ na mniejszą ilość skurczy...

reklama
Mierze cukier - godzinę po każdym posiłku .
Cały czas patrzę na indeks glikemiczny danego produktu.
Niestety , ale nie mogę jeść wszystkich owoców - już przetestowalam , które podnoszą cukier i tak właściwie z wszystkim .
I pomarańcze też? :(
Cześć dziewczyny, dołączyłam właśnie do tej grupy. Mam do Was pytanie czy może miałyście ta że Wasze dzieciątko zazwyczaj intensywnie sie ruszalo, tzn było czuć ruchy dosyć mocno a od dwóch dni czuje je ale słabiej jak by ruchy były mniej mocne albo coś je tłumiło?
Zastanawiam się czy to normalne czy może jest coś nie tak. Byłam tydzień temu u lekarza w związku z mocno twardniejącym brzuchem, ale na usg było wszystko oki. Brzuch teraz mniej twardnieje po odpoczynku.. Ale martwią mnie te słabo wyczuwalne ruchy.
DOdam że u mnie 22tc+3.
Pewnie się maluch obrócił albo...
Myślę, że na pewno jak my chodzimy to dziecko śpi, potem sobie odbija np. W nocy. Co do skurczy przeszło? U mnie właśnie od kilku dni się zaczęły, zaczęły się też nasilac. Wpiatek miałam intensywny dzień i w sobotę miałam skurcze co godzinę, poleciałam do ginekologa, sprawdził szyjke bez większych zmian dał jakiś lek rozkurczowy i kazał więcej odpoczywać a jak u Ciebie?
... No właśnie ja często czuje jak idę chociaż wtedy mniej wyraźnie czuje, więc może się właśnie intensywnie rusza jak chodzisz i mniej to odczuwasz [emoji6]

Hejka, byłam wczoraj na wizycie, mała się na badaniu ruszała, a ja tego nie czułam. :) Ogólnie czuje jak puka czasem ale nie cały czas. Mała waży ok 720-750g w 25+0 i brzuszek jest tydzien do przodu a główka i konczyny o 2 czy 3 tyg do tyłu. Ogólnie lekarz kazał się nie martwić. Niestety muszę zrobić krzywą tzn. podejść raz jeszcze ;/ a skurczy żadnych nie czuję, tylko okropny ból jelit po czymkolwiek po zjedzeniu ;/ Jakie macie sposoby na zaparcia i bóle głowy/ migdałków i gardła?

Hejka, byłam wczoraj na wizycie, mała się na badaniu ruszała, a ja tego nie czułam. :) Ogólnie czuje jak puka czasem ale nie cały czas. Mała waży ok 720-750g w 25+0 i brzuszek jest tydzien do przodu a główka i konczyny o 2 czy 3 tyg do tyłu. Ogólnie lekarz kazał się nie martwić. Niestety muszę zrobić krzywą tzn. podejść raz jeszcze ;/ a skurczy żadnych nie czuję, tylko okropny ból jelit po czymkolwiek po zjedzeniu ;/ Jakie macie sposoby na zaparcia i bóle głowy/ migdałków i gardła?

No i super . Będzie wszystko w porządku. Na pewno. Może sobie lubi dziewczyna podjeść i dlatego ma większy brzusio :)
Na zaparcia - suszone śliwki i morele kilka dziennie i po problemie a jeszcze do tego kawa z mlekiem :)
Na ból gardła - herbatka z miodem i cytryna , płukanki cieplej wody z solą , inhalacje , hallsy .
Mnie właśnie choroba rozkłada i leżę z cieplnym okładem żelowym na głowie żeby wygrzać zatoki .
Ahhhhhhh ale takie leczenie bez tabletek jest męczące .....

No i super . Będzie wszystko w porządku. Na pewno. Może sobie lubi dziewczyna podjeść i dlatego ma większy brzusio :)
Na zaparcia - suszone śliwki i morele kilka dziennie i po problemie a jeszcze do tego kawa z mlekiem :)
Na ból gardła - herbatka z miodem i cytryna , płukanki cieplej wody z solą , inhalacje , hallsy .
Mnie właśnie choroba rozkłada i leżę z cieplnym okładem żelowym na głowie żeby wygrzać zatoki .
Ahhhhhhh ale takie leczenie bez tabletek jest męczące .....
Muszę kupić suszone śliwki i potem zrobię sobie kawe z mlekiem :) Ja mam ogolnie migdały do wycięcia, więc męczą mnie cały czas, tzn bolą, musze chyba prywatnie je usunąć, bo na nfz się nie doczekam haha. Mam miód i cytrynę, więc jak wrócę z psem ze spaceru to sobie zrobię! Trzymaj się zdrowo i szybko wykuruj ! i ubieraj ciepło :) Buziaki😘

Dziewczyny mam takie jedno pytanko: ogólnie jestem z Wrocławia, ale to mniej ważne, jesli chodzi o sklepy. Gdzie kupić kurtkę/ płaszcz ciążowy na zimę? ale nie za miliony monet? bo niestety płaszczyk zimowy mnie już ciśnie, a np w h m kosztuje ok 300 zetka, a w lumpie jak chcesz to nigdy nie ma tego czego szukasz 😠 W sumie można na necie ale boję się tak bez przymierzania

Ja na zaparcia polecam jabłka... przed ciąża brałam bromergon po którym miałam straszne zaparcia. Zjedzenie codziennie na śniadanie dwóch jabłek (Ew jedno rano drugie po południu)+jogurt naturalny po kilku dniach przynosiło super efekty... czasem jeszcze na noc zalewałam wrzątkiem kilka suszonych śliwek i taki napar po nocy na czczo rano piłam.

U mnie sprawdza się kebab falafel z średnim sosem :D i sok z buraka ale generalnie wczoraj wzielam czopka Eva qu bo nie dawałam już rady, skończyło się na tym że mi tam coś popekalo i leciała mi krew.... W nocy obudziłam się na siku i patrzę krew prawie zawału dostałam ale okazało się, że to skóra przy tyłku pękła... Szczerze to masakra z tymi moimi jelitami i zoladkiem...

U mnie sprawdza się kebab falafel z średnim sosem :D i sok z buraka ale generalnie wczoraj wzielam czopka Eva qu bo nie dawałam już rady, skończyło się na tym że mi tam coś popekalo i leciała mi krew.... W nocy obudziłam się na siku i patrzę krew prawie zawału dostałam ale okazało się, że to skóra przy tyłku pękła... Szczerze to masakra z tymi moimi jelitami i zoladkiem...
Szczerze współczuję, ale pamiętam, że tez miałam taką sytuację :D Myślałam,że to z kanału rodnego krew a to z tyłu :)

reklama
Przez ten brzuszek jeszcze raz musisz zrobic krzywa cukrowa ? Robiłaś już wcześniej i było ok ? Bo mój malec ma o 10 dni większy brzuszek od reszty pomiarów, wszystko jest w podobnym wieku a ten brzuszek taki duży. Pytałam się babki od USG i powiedziała że może to być od cukrzycy, ginekolog ppowiedział że całe dziecko byłoby duże a nie jedynie brzuszek. Krzywej jeszcze nie robiłam, więc nie wiem czy mam cukrzycę.

Do góry