reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2020

Ja się pytałam mojego lekarza i powiedział że jeśli z plodem jest wszystko ok to nic się nie stanie a jeśli ma coś się stać to bez względu na to czy polecę czy nie to może się coś wydarzyć. Ja nie będę miała długiego lotu koło 50 min z Danii do Poznania więc lecę w czwartek :) oczywiście mam trochę obawy ale tak samo mam je jak chodzę do pracy a pracuje fizycznie także mam nadzieję że wszystko będzie dobrze :)
i mam jeszcze do Was pytanie. Czy ktoraś z was ma w planach wakacyjny lot samolotem? Mamy wykupione wczasy od 12 sierpnia. Słowa Pani doktor: ja nie lubie jak Wy latacie samolotami w ciaży, chociaż jak wszystko jest dobrze to nic się stać nie powinno. Diewczyny latają na potęgę i nic się nie dzieje. Lepiej teraz niż w późniejszej ciaży gdzie jest już płyn owodniowy, gdzie mogą wody odejść pod wplywem ciśnienia. Później bym nie pozwoliła. a teraz.... no leć :-)

co wy na to? jakie są Wasze opinie i doświadczenia.

reklama
OK dzięki. Dobrze ze zapytałam. A znacie się na wynikach tarczycy? Mam 3.7 i lekarz przepisał tylko 25mg. Nigdy wcześniej nic nie brałam i nie miałam problemów z tarczyca. Ciekawa jestem czy te tabletki coś pomogły.
A tylko tsh badalas?
Ja ogarniam tarczyce poza ciąża, w ciąży się zgubiłam [emoji12]
Moj endo utrzymuje moja tarczyce na poziomie do 2 bez ciazy, w okolicy 0-1 w czasie ciazy. Ja biore juz tyroksyne 6 lat i potrafi skakac nawet przy stalym leczeniu, w ciazy tymbardziej. Dobrze, że dostalas leki :)

Dodam, że w ciazy biore 125 mg, ale tym sie nie sugeruj, bo kazdy przypadek jest inny i podobnie jak Ty 6 lat temu startowalam od niskiej dawki.

A bierzesz witaminy?? Moj endo przepisal mi w ciazy jod, ale ta sama dawka jest w pregna plus wiec sie suplementuje pregną, bo tu jest i jod i wit.d i kwas foliowy itd.
@m-madzix a skończyło Ci tsh w ciąży? Zawsze słyszałam że na początku szybuje w górę, a ja tydzień przed owulacja zwiększyłam dawkę letrox bo tsh miałam 2,5 i lekarz mi przepisał 100 z 75, wczoraj badalamtsh 1,5 czyli opanowana narazie?

i mam jeszcze do Was pytanie. Czy ktoraś z was ma w planach wakacyjny lot samolotem? Mamy wykupione wczasy od 12 sierpnia. Słowa Pani doktor: ja nie lubie jak Wy latacie samolotami w ciaży, chociaż jak wszystko jest dobrze to nic się stać nie powinno. Diewczyny latają na potęgę i nic się nie dzieje. Lepiej teraz niż w późniejszej ciaży gdzie jest już płyn owodniowy, gdzie mogą wody odejść pod wplywem ciśnienia. Później bym nie pozwoliła. a teraz.... no leć :-)

Ja wszędzie słyszałam, I moje koleżanki w ciąży co bardzo dużo latają, że 2 trymestr I 3 jest bezpieczny, że 1 może dojść do komplikacji nie wnikalam w to dokładnie jakie są skutki uboczne myślę że znajdziesz w internecie, sama z tego powody wracam z Norwegii samochodem 30h nie samolotem 2h. Moja kumpela lata bardzo dużo to Mo kiedyś powiedziała że na loty najlepszy jest 5 miesiąc a z dzieckiem najlepiej po 3 miesiącu. Doczytaj, lekarz zabronić Ci nie może, nie powie że to szkodliwe bo można zrzucić na samolot a dzidziuś mógł mieć jakieś wady, na tym poziomie nie jest w stanie ocenić czy dzidziuś w 100% jest zdrowy, przynajmniej mi się tal wydaje, to też chod

Marcela ja wylatuje w poniedziałek :)
Latanie w ciąży jest bezpieczne. Każdy mądry ginekolog p tym powie. Ona może sobie nie lubić ale to chyba bardziej o nią chodzi.
Co do tego 1 trymestru to chodzi o samopoczucie mamy. Plodoei się nic mie stanie.

A tylko tsh badalas?
Ja ogarniam tarczyce poza ciąża, w ciąży się zgubiłam [emoji12]
@m-madzix a skończyło Ci tsh w ciąży? Zawsze słyszałam że na początku szybuje w górę, a ja tydzień przed owulacja zwiększyłam dawkę letrox bo tsh miałam 2,5 i lekarz mi przepisał 100 z 75, wczoraj badalamtsh 1,5 czyli opanowana narazie?
Ft3 mam 5 i Ft4 16. Ale to zupełnie nie mam pojęcia czy dobrze czy nie, w normalnych widelkach się mieści, nie wiem czy ciążowe są inne?

A co w tym modnego? Mój był i noe wyobrazam sobie inaczej. Kazdy robi jak uważa. A to nie ma nic wspólnego z modą, ja potrzebowałam jego wsparcia i był i mi je dawał. Chociaż może sam w to wątpił momentami, gdy nie wiedzial jak może ulzyć w bólu. Ale dla mnie był niezbedny.
Bo jest to moda, jeszcze z 20 lat temu nie było można z kimś rodzic, często takie osoby przeszkadzają położonym i lekarza a nie mają żadnego wpływu medycznego, ale dobrze ze jest taka możliwość i że kobiety które potrzebują takiego wsparcia mogą je dostać.

Hmm mi się wydaje że zależy. Jak np plamisz to na 100% bym nie leciała, jak wszystko dobrze to chyba ok ja w pierwszej ciąży leciałam i było ok. Po poronieniach unikam wszystkiego co może mieć choć małe ryzyko. Wydaje mi się że gdybym miała lecieć to 2 trymestr jest najlepszy.

reklama
Ft3 mam 5 i Ft4 16. Ale to zupełnie nie mam pojęcia czy dobrze czy nie, w normalnych widelkach się mieści, nie wiem czy ciążowe są inne?
Wyczytałam że ciążowe inne, wyższe widełki. To procentowo musisz sprawdzić w kalkulator że tarczycy ile to procent w stosunku do widelkow z danego laboratorium, poza ciążą idealnie jest 60% i żeby ft3 i ft4 były zbliżone procentowo a jak to wygląda w ciąży właśnie nie wiem, dopiero wnikam [emoji6] bo w zwykłej normie wyszło mi teraz 80% dla ft4 czyli jakoś tak dużo.

Do góry