reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie 2017

witam inne marcowe mamusie :) jestem nowa na forum, ale jeśli chodzi o przeziębienie to z naturalnych środków mogę polecić sok z czarnego bzu bądź syrop z buraka.
poniżej przepis na syrop z buraków.

składniki: kilka buraków i miód ( dowolny rodzaj )
Jak zrobić syrop?
1. Spód buraka przytnijcie odrobinę, tak, aby mógł on poziomo stać na blacie. Nie za dużo. Im więcej zostawicie powierzchni buraka, tym więcej będzie soku :-)

2. Za pomocą małego noża na samej górze buraka nakreślcie kółko o średnicy ok 1,5 -2 cm i poszerzcie ten otwór w dół na głębokość ok. 3-4 cm, ale tak, aby nie przebić się na wylot do spodu. Zwyczajnie – zróbcie krater w buraku :-)

3. Do wyżłobionego przez Was otworu wlejcie łyżeczkę miodu.

4. I zostawcie tak buraka z tym miodem na kilka godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie burak zdąży wypuścić sok, a Wy będziecie mieli co najmniej 1-3 łyżeczki syropu dziennie, który będzie działał wzmacniająco, uodparniająco i przeciwkaszlowo.

5. Syrop można stosować 2-3 razy dziennie zarówno profilaktycznie jak i w trakcie trwania infekcji, aż do momentu, w którym burak przestanie oddawać sok. Będzie to trwało +/- 2 dni. Warto przechowywać go w lodówce, jeśli zlewamy go do słoiczka.

W zależności od tego jakie macie zapotrzebowanie na syrop, przygotujcie od razu taką ilość buraków.
Jeśli natomiast wolicie pobawić się z wyciskarką, jak ja ostatnio zrobiłam, wyciśnijcie pół szklanki soku z buraka i wymieszajcie ją z połową szklanki miodu [proporcja 50/50]. Miód warto rozpuścić w soku z buraka w szklance zanurzonej w ciepłej kąpieli wodnej, w temperaturze nie wyższej jak 45 stopni Celsjusza, tak aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Taką miksturę przechowujemy w lodówce.

mam nadzieję, że się przyda;)

reklama
Hej agamino witamy :)

Ja chciałam zrobic soczek malinowy,ale nie mam sokownika, koleżanki z pracy robi taki fajny gesty z kawałkami malin i ja tez taki chciałam, ale nie miałam jak i chyba bałam sie ze zrobię jakiś zły :/
Miodek mam od wujka pszczelarza :)

Ja słyszałam ze nie powinno się dawać imion po zmarłych członkach rodziny. Zwłaszcza jeśli mieli ciężkie życie.

Napisane na SM-G530FZ w aplikacji Forum BabyBoom

Tak? Ale chyba wiele rodziców daje imiona po ukochanej babci, dziadku, itp. My też po kochanej mamie mojego Małża. To była kobieta anioł więc tym bardziej chciałabym żeby opiekowała się naszym dzieckiem.

Paulyna a no ma miec imie po tatusiu[emoji3] Bedzie albo Pola albo Piotr[emoji3] tzn tak twierdzimy na ta chwilę,ale juz od daaaawna jest taki wybor. Później jeszcze Alan wybrane.

f2w3d5qpc12uvtti.png

Paulyna a no ma miec imie po tatusiu[emoji3] Bedzie albo Pola albo Piotr[emoji3] tzn tak twierdzimy na ta chwilę,ale juz od daaaawna jest taki wybor. Później jeszcze Alan wybrane.

f2w3d5qpc12uvtti.png
To macie zaplanowane :)
U mnie w rodzinie Pola chyba nikomu nie przypada do gustu ;) No,ale ja chce Pola a nie chce Apolonia :p i sie dziwią,ze takie imię w ogole jest :)

U mnie ci co wiedza nie chca Piotra i pada pytanie zawsze czy dziewczynka bedzie miala po mnie imie hehe[emoji3] a Pola to mamie i szwagierce sie chyba spodobalo

f2w3d5qpc12uvtti.png

Mi trochę przykro,ze bez entuzjazmu większego i jeszcze gadanie ze może mi sie zmieni... raczej nam sie nie zmieni, a jak zmieni to na imiona,które tez sie nie podobają :p bo była Nela,Pola,Maja i Lena ;) Lena odpadła bo nasi przyjaciele maja córkę i tak jakoś nie chcemy nazwać tak samo, Nela L. sie nie podobała, może Maja ale jednak Pola mu bardziej wpadła w ucho :)
Bratowej sie spodobało bardzo ;)
No nic przywykną i juz :)

Kiedys przywykna. Najlepiej to sami by chcieli wybierać a przeciez juz pokazali co mieli przy wybieraniu naszych[emoji4] teraz my i tylko my decydujemy

f2w3d5qpc12uvtti.png

reklama
Do góry