- Dołączył(a)
- 27 Październik 2016
- Postów
- 1
witam inne marcowe mamusie jestem nowa na forum, ale jeśli chodzi o przeziębienie to z naturalnych środków mogę polecić sok z czarnego bzu bądź syrop z buraka.
poniżej przepis na syrop z buraków.
składniki: kilka buraków i miód ( dowolny rodzaj )
Jak zrobić syrop?
1. Spód buraka przytnijcie odrobinę, tak, aby mógł on poziomo stać na blacie. Nie za dużo. Im więcej zostawicie powierzchni buraka, tym więcej będzie soku :-)
2. Za pomocą małego noża na samej górze buraka nakreślcie kółko o średnicy ok 1,5 -2 cm i poszerzcie ten otwór w dół na głębokość ok. 3-4 cm, ale tak, aby nie przebić się na wylot do spodu. Zwyczajnie – zróbcie krater w buraku :-)
3. Do wyżłobionego przez Was otworu wlejcie łyżeczkę miodu.
4. I zostawcie tak buraka z tym miodem na kilka godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie burak zdąży wypuścić sok, a Wy będziecie mieli co najmniej 1-3 łyżeczki syropu dziennie, który będzie działał wzmacniająco, uodparniająco i przeciwkaszlowo.
5. Syrop można stosować 2-3 razy dziennie zarówno profilaktycznie jak i w trakcie trwania infekcji, aż do momentu, w którym burak przestanie oddawać sok. Będzie to trwało +/- 2 dni. Warto przechowywać go w lodówce, jeśli zlewamy go do słoiczka.
W zależności od tego jakie macie zapotrzebowanie na syrop, przygotujcie od razu taką ilość buraków.
Jeśli natomiast wolicie pobawić się z wyciskarką, jak ja ostatnio zrobiłam, wyciśnijcie pół szklanki soku z buraka i wymieszajcie ją z połową szklanki miodu [proporcja 50/50]. Miód warto rozpuścić w soku z buraka w szklance zanurzonej w ciepłej kąpieli wodnej, w temperaturze nie wyższej jak 45 stopni Celsjusza, tak aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Taką miksturę przechowujemy w lodówce.
mam nadzieję, że się przyda
poniżej przepis na syrop z buraków.
składniki: kilka buraków i miód ( dowolny rodzaj )
Jak zrobić syrop?
1. Spód buraka przytnijcie odrobinę, tak, aby mógł on poziomo stać na blacie. Nie za dużo. Im więcej zostawicie powierzchni buraka, tym więcej będzie soku :-)
2. Za pomocą małego noża na samej górze buraka nakreślcie kółko o średnicy ok 1,5 -2 cm i poszerzcie ten otwór w dół na głębokość ok. 3-4 cm, ale tak, aby nie przebić się na wylot do spodu. Zwyczajnie – zróbcie krater w buraku :-)
3. Do wyżłobionego przez Was otworu wlejcie łyżeczkę miodu.
4. I zostawcie tak buraka z tym miodem na kilka godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie burak zdąży wypuścić sok, a Wy będziecie mieli co najmniej 1-3 łyżeczki syropu dziennie, który będzie działał wzmacniająco, uodparniająco i przeciwkaszlowo.
5. Syrop można stosować 2-3 razy dziennie zarówno profilaktycznie jak i w trakcie trwania infekcji, aż do momentu, w którym burak przestanie oddawać sok. Będzie to trwało +/- 2 dni. Warto przechowywać go w lodówce, jeśli zlewamy go do słoiczka.
W zależności od tego jakie macie zapotrzebowanie na syrop, przygotujcie od razu taką ilość buraków.
Jeśli natomiast wolicie pobawić się z wyciskarką, jak ja ostatnio zrobiłam, wyciśnijcie pół szklanki soku z buraka i wymieszajcie ją z połową szklanki miodu [proporcja 50/50]. Miód warto rozpuścić w soku z buraka w szklance zanurzonej w ciepłej kąpieli wodnej, w temperaturze nie wyższej jak 45 stopni Celsjusza, tak aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Taką miksturę przechowujemy w lodówce.
mam nadzieję, że się przyda