reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie 2017

Brak wlasnych pomysłów hehe ale co zrobi. Teraz jesli sie dowiedza jakie mamy 3 imiona wybrane to jesli jakims cudem zajdzie w ciaze(bo mowi ze wiecej nie chce) to jak wybierze ktorys z tych 3 to sie juz wkurze serio bo drugi raz to bez przesady

f2w3d5qpc12uvtti.png

reklama
witam inne marcowe mamusie :) jestem nowa na forum, ale jeśli chodzi o przeziębienie to z naturalnych środków mogę polecić sok z czarnego bzu bądź syrop z buraka.
poniżej przepis na syrop z buraków.

składniki: kilka buraków i miód ( dowolny rodzaj )
Jak zrobić syrop?
1. Spód buraka przytnijcie odrobinę, tak, aby mógł on poziomo stać na blacie. Nie za dużo. Im więcej zostawicie powierzchni buraka, tym więcej będzie soku :-)

2. Za pomocą małego noża na samej górze buraka nakreślcie kółko o średnicy ok 1,5 -2 cm i poszerzcie ten otwór w dół na głębokość ok. 3-4 cm, ale tak, aby nie przebić się na wylot do spodu. Zwyczajnie – zróbcie krater w buraku :-)

3. Do wyżłobionego przez Was otworu wlejcie łyżeczkę miodu.

4. I zostawcie tak buraka z tym miodem na kilka godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie burak zdąży wypuścić sok, a Wy będziecie mieli co najmniej 1-3 łyżeczki syropu dziennie, który będzie działał wzmacniająco, uodparniająco i przeciwkaszlowo.

5. Syrop można stosować 2-3 razy dziennie zarówno profilaktycznie jak i w trakcie trwania infekcji, aż do momentu, w którym burak przestanie oddawać sok. Będzie to trwało +/- 2 dni. Warto przechowywać go w lodówce, jeśli zlewamy go do słoiczka.

W zależności od tego jakie macie zapotrzebowanie na syrop, przygotujcie od razu taką ilość buraków.
Jeśli natomiast wolicie pobawić się z wyciskarką, jak ja ostatnio zrobiłam, wyciśnijcie pół szklanki soku z buraka i wymieszajcie ją z połową szklanki miodu [proporcja 50/50]. Miód warto rozpuścić w soku z buraka w szklance zanurzonej w ciepłej kąpieli wodnej, w temperaturze nie wyższej jak 45 stopni Celsjusza, tak aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Taką miksturę przechowujemy w lodówce.

mam nadzieję, że się przyda;)
Witaj Agamino! [emoji4]

Napisane na SM-G530FZ w aplikacji Forum BabyBoom

Tak? Ale chyba wiele rodziców daje imiona po ukochanej babci, dziadku, itp. My też po kochanej mamie mojego Małża. To była kobieta anioł więc tym bardziej chciałabym żeby opiekowała się naszym dzieckiem.
Jeśli macie tak dobre o niej zdanie i tak ciepłe relacje Was łączyły to pewnie! [emoji5]

Podobno jak się robi genogram - wykres drzewa genealogicznego z uwzględnieniem relacji łączących członków rodziny i na przykład dlugosc ich zycia albo zadowolenie z zycia czy problemy zdrowotne, to podobno widac powtarzajace sie schematy u osob nazywanych po przodkach. Nie zaglebialam się aż tak bardzo w ten temat, ale słyszałam to od mojej mamy, która w zabobony nie wierzy. Może coś może w tym być. Jest to oczywiście indywidualną sprawą kto jakie imię nadaje i tyle! [emoji5]

Mojej koleżance na pewno podoba sie imię Pola, może sie obrazi ze tak chcemy nazwać :)
No,ale ja ogólnie to nie widzę problemu nawet w nazywaniu tak samo ;) Każdy ma jednak inne podejście.
U mnie mama,ze do nazwiska nie będzie pasowało imię Pola[emoji14]No,ale jednym uchem wpuszczam drugim wypuszczam :p
Moja też twierdzi że musi ładnie pasować do nazwiska! [emoji5]

Brak wlasnych pomysłów hehe ale co zrobi. Teraz jesli sie dowiedza jakie mamy 3 imiona wybrane to jesli jakims cudem zajdzie w ciaze(bo mowi ze wiecej nie chce) to jak wybierze ktorys z tych 3 to sie juz wkurze serio bo drugi raz to bez przesady

f2w3d5qpc12uvtti.png
A może podpowiedź jej jakieś, które Ci się nie podoba? [emoji6]

Hej, wlasnie sie dowiedzialam ze bedziemy mieli drugiego syna. Macie jakies pomysly na imie miedzynarodowe dla chlopca?
Podobaja nam sie popularne angielskie imiona typu James, ale chcialabym jednak zeby mialo polski odpowiednik.

Pozdrawiam :)

reklama
Do góry