reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie 2017

Konsultowałam to z ortopeda bo tez mnie to martwiło . Karim rozwijał sie bardzo bardzo szybko . I bardzo szybko siedział pięknie bez oparcia . A o leżeniu mogłam zapominec . Nigdy nie usnął mi na spacerze . Nawet jak miał 2 tyg . Co by zmieniło gondola czy spacerówka na płasko ? To samo . I tak by musiał leżeć . Czego on nie cierpiał . Wszyscy byli w szoku jak mały siedzi . Zreszta on wszystko szybko . 8 miesięcy jak biegał , bo on nigdy normalnie nie chodził tylko bieg w kółko :) życzę sobie drugiego spokojniejszego dziecka rozwijającego sie jak inne dzieci :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
mój w 4msc już do spacerówki bo był za duży na gondole, ale też na lezaco z tym że on potrafił się chwycić tacki która była przed nim i tak sobie siadal , dopiero później pozycja pollezaca i jak siedział to na maksa pionowo oparcie

Moniakari żaden ortopeda nie zaleci sadzenie dziecka 4-miesięcznego. Co ty za bzdury piszesz za przeproszeniem? Przede wszystkim jeśli widziałaś coś niepokojacego to powinnaś się skonsultować z fizjoterapeuta. 8-miesieczniak który biega to nie jest normalne, prawdopodobnie dziecko miało zanurzone napięcie mięśniowe a ty jeszcze sadzała na siłę i takie były efekty. W każdym bądź razie rodzice tak bardzo chcą"przyspieszyć" rozwój dzieci i się tym chwalić znajomym że dzieci mimo że tego teraz może nie widać to później strasznie cierpią w wieku dojrzewania i później. Później dzięki właśnie takim rodzicom fizjoterapeuci nie mogą narzekać na brak pacjentów:)

Moniakari żaden ortopeda nie zaleci sadzenie dziecka 4-miesięcznego. Co ty za bzdury piszesz za przeproszeniem? Przede wszystkim jeśli widziałaś coś niepokojacego to powinnaś się skonsultować z fizjoterapeuta. 8-miesieczniak który biega to nie jest normalne, prawdopodobnie dziecko miało zanurzone napięcie mięśniowe a ty jeszcze sadzała na siłę i takie były efekty. W każdym bądź razie rodzice tak bardzo chcą"przyspieszyć" rozwój dzieci i się tym chwalić znajomym że dzieci mimo że tego teraz może nie widać to później strasznie cierpią w wieku dojrzewania i później. Później dzięki właśnie takim rodzicom fizjoterapeuci nie mogą narzekać na brak pacjentów:)
Masz rację, moja córka miała wzmożone napięcie mięśniowe i bardzo szybko ciągnęła główkę do góry i sztywno ja trzymała, niemniej jednak my to rehabilitowalismy, żeby właśnie ja rozluźnić.

f2w33e3k0rq6mc1d.png

Ok czyli stawiamy na gondole i juz! :) slyszalam ze jak dzieci za szybko sa sadzane i za szybko zaczynaja chodzic to czesciej maja skoliozy kregoslupa (slyszalam ze chodaczki nie sa dobre) malych im dluzej chodzi na czworaka tym zdrowiej... tak slyszalam...
Ja mam wizyte w piątek :)

Klinatakia chodziki i (o zgrozo!) skoczki to masakra dla bioder i kręgosłupa malutkich dzieci. Takich sprzętów się nie kupuje i nie poleca i przede wszystkim jak ktoś z rodziny szuka prezentu to absolutnie odmówić aby nie zrobić krzywdy swojemu dziecku. No chyba że chcesz to zrobić specjalnie to już każdego broszka i interes później prowadzić po lekarzach.... :)

Przede wszystkim dzieci się nie sadza, czeka się aż dziecko usiądzie samo. A usiadzie na pewno. Czy to na 6 miesięcy czy to na 10mies. Nie ma różnicy. Ale jest to proces naturalny i każde dziecko w końcu do tego dojdzie a sadzanie na siłę to robienie krzywdy maluchowi.

Nie bede komentowała [emoji16] ja byłam u ortopedy , fizjoterapeuta tez go oglądał . Co to wzmożone napięcie mięśni to słyszałam . U Karima nic takiego ani ja ani lekarze nie zaobserwowali . Był silny i jest do dzisiaj . Moj brat jak miał 8 miesięcy to tez chodził . Dziś 18 lat , wszystko prawidłowo . W szkole sportowej :) każdy wychowuje dzieci jak uważa za słuszne :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

MoniaKari może po prostu taka uroda twojego synka, są takie przypadki, jeśli konsultowalas z lekarzem to myślę że nie możesz mieć nic na sumieniu[emoji6]

moje z kolei wszystko powoli tzn pierwszy synek usiadł na 8 msc, stanął na 11 a chodził dopiero jak miał 1 rok i 4 msc, tak jak jego tata, a młodszy zawsze był te 2-3 msc do przodu. Kazde dziecko ma swój rytm i tyle, ja nawet tego nie porównuje

co do chodzikow to nigdy tego cholerstwa nie kupilam bo wiedziałam czym może grozić, skoczki itp też nawet o tym nie myślałam bo w końcu dziecko opiera wtedy na nogach ciężar ciała co przekłada się też na biodra i kręgosłup. Zdecydowanie odradzam

reklama
Każde dziecko ma swoje tempo rozwoju...ale trzeba obserwować czasem trzeba rehabilitować (jak u nas) żeby pomoc dziecku . Moja córa zaczęła raczkowac jak miała 11mcy a chodzić jak miała 15mc!
Biegające 8miesieczne dziecko? Szok to chyba jakiś rekord!

Dziewczyny a z innej beczki....cierpicie moze na migreny, bóle głowy? Ja w tym tygodniu ńie mogłam normalnie funkcjonować....w pracy przed komputerem było najgorzej taki ból ze usiedzieć nie mogłam...w tamtej ciazy ńie zdarzało mi sie cos takiego, zreszta bardzo rzadko boli mnie głowa ...

Do góry