Agnieszka91
Fanka BB :)
U nas Dawid ma zmiany na klatce piersiowej i cały brzuch. Kiedyś miał na nogach ale po maści która przepisała mu rodzinna jakies 2 miesiące temu te plamy zeszły i jak na razie się nie pojawiły (dermatolog stwierdziła że ta maść to nie był dobry wybór). Wiem że nie można wystawiać na słońce dlatego tym elidelem kazała smarować na noc. Co do tych alergii to nie jestem tak w temacie jak Ty ale pewnie niedługo się doszkole niestety. Od ponad roku byłam z małym u 3 dermatologów u nas w mieście i żaden nie stwierdził co- mówili tylko że to alergia na COŚ. Wszyscy pytali w czym kąpany, jaki proszek, czy coś nowego wprowadzane do jedzenia. Dopiero ta dermatolog z Poznania dała jakieś rozpoznanie wytłumaczyła co i jak itp (dermatolog z polecenia przez lekarza pracującego w szpitalu).jedna i druga maścią musisz smarować bardzo cienko i tylko zmienione miejsca na skórze, pamiętaj żeby nie wystawiać skóry na słońce bo po sterydach robią się białe plamy na skórze pod wpływem słońca, chociaż
te maści nie są aż tak silne jak typowo sterydowe. Mojemu synowi elidelem smaruję okolice oczu gdy jest taka potrzeba.
jeśli chodzi o AZS to jeśli w zgięciach rak, nadgarstkach, pod kolankami, na szyi są czerwone placki na skórze to raczej AZS.
testy pierwszy raz robiłam jak Patryk miał 1,5 roku i poza kl.1 na białko jaja kurzego nic mu nie wyszło (kl.1 to znikoma alergia) dopiero w wieku 4, 5,6 lat pokazało się więcej alergii (kurz, sierść kota, psa, brzoza, leszczyna, trawy, bylica, pszenica, soja klasy 4-6) i jest jeszcze coś takiego jak alergia krzyżowa i w sezonie pylenia są produkty których Patryk nie może jeść, bo wywołują alergię.
czy starczy Ci na 14 dni maść, ciężko powiedzieć, bo nie wiem jak rozległe są zmiany na skórze, ale na pewno mimo ceny dr wybrała dobrą maść delikatną i skuteczną. ja miałam taka dr która 2 letniemu Patrykowi przepisała Eleocom, który po 1 smarowaniu daje radę ale co z tego jak piekła go skora płakał a poza tym to raczej jest dla dorosłych....
zanim pójdziesz do alergologa znajdź dobrego dermatologa, chyba że dr u której teraz byłaś jest dermatologiem to skonsultuj jej diagnozę z alergologiem.
czasem warto polatać po lekarzach i wypośrodkować to co mówią, sama jako mama dużo zaobserwujesz.
Co do AZS to u nas jest tak że mały nie ma w typowych miejscach (zgięciach kolan, rąk tak jak TY piszesz) i nie zauważyłam tez żeby go to swędziało bo się w ogóle nie drapie itp.