Właśnie na Twojej opini mi najbardziej zależało. My mamy rano smarować advantan a na wieczór elidel. Na ile Ci starcza ten elidel? My przez 14 dni mamy smarować codziennie później elidel tylko i to przez 7 dni a później elidel co 2 dni. I co 2 dni później już cały czas dopóki się nie pogorszy bo później od nowa tak jak pisałam. U nas pani dermatolog stwierdziła że to wyprysk dziecięcy. Jeśli chodzi o azs to powiedziała nam że powinien mieć 3 objawy z 4 a mały ma tak 1.5. Ale czytałam że ten wyprysk dziecięcy jest jakoś powiązany z AZS. Dermatolog odradzila nam wizytę u alergologa i wykonywania testów bo powinno wykonywać się od 4 lat bo w tym wieku i tak mogą wyjść ujemnie a to stres dla małego. Ale i tak Idę do alergologa bo może akurat się dowiem co go uczula. A co uczula Twojego syna?
jedna i druga maścią musisz smarować bardzo cienko i tylko zmienione miejsca na skórze, pamiętaj żeby nie wystawiać skóry na słońce bo po sterydach robią się białe plamy na skórze pod wpływem słońca, chociaż
te maści nie są aż tak silne jak typowo sterydowe. Mojemu synowi elidelem smaruję okolice oczu gdy jest taka potrzeba.
jeśli chodzi o AZS to jeśli w zgięciach rak, nadgarstkach, pod kolankami, na szyi są czerwone placki na skórze to raczej AZS.
testy pierwszy raz robiłam jak Patryk miał 1,5 roku i poza kl.1 na białko jaja kurzego nic mu nie wyszło (kl.1 to znikoma alergia) dopiero w wieku 4, 5,6 lat pokazało się więcej alergii (kurz, sierść kota, psa, brzoza, leszczyna, trawy, bylica, pszenica, soja klasy 4-6) i jest jeszcze coś takiego jak alergia krzyżowa i w sezonie pylenia są produkty których Patryk nie może jeść, bo wywołują alergię.
czy starczy Ci na 14 dni maść, ciężko powiedzieć, bo nie wiem jak rozległe są zmiany na skórze, ale na pewno mimo ceny dr wybrała dobrą maść delikatną i skuteczną. ja miałam taka dr która 2 letniemu Patrykowi przepisała Eleocom, który po 1 smarowaniu daje radę ale co z tego jak piekła go skora płakał a poza tym to raczej jest dla dorosłych....
zanim pójdziesz do alergologa znajdź dobrego dermatologa, chyba że dr u której teraz byłaś jest dermatologiem to skonsultuj jej diagnozę z alergologiem.
czasem warto polatać po lekarzach i wypośrodkować to co mówią, sama jako mama dużo zaobserwujesz.