reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie 2017

przy pierwszej ciąży nie powinno być konfliktu, ja tez mam Rh- i robię te przeciwciała, dobrze, że mąż też ma Rh-
robiłam już 2 razy i za każdym razem przeciwciała się nie wytworzyły i w pierwszej ciąży się nie wytworzą, także bądź spokojna, ale pogadaj z ginkiem
Paula..jak mąż ma RH- tak jak Ty to dziecko też ma RH- chyba...więc przeciwciała się nie wytworzą

reklama
Ja również mam konflikt i jest to moja pierwsza ciąża i już dużo artykułów przeczytałam na ten temat. Na wizycie połówkowej lekarz wspomniał o podaniu immunoglobuliny w 28 tyg. ale kazał mi się zastanowić i jak będę chciała to wszystko wytłumaczy mi na następnej wizycie tj. 7.12. Natomiast ja wyczytałam i dowiedziałam się że jeżeli nie ma w wynikach obecnych przeciwciał to nie ma potrzeby podania immunoglobuliny w 28 tyg. ważne aby dopilnować podanie jej 72 h po porodzie no chyba że dziecko ma takie samo rh jak matka to nie trzeba. I ponoć większe ryzyko konfliktu jest przy następnych ciążach i podanie immunoglobuliny w 28 tyg. jest zasadne.
Zastrzyk z immunoglobuliny nie jest refundowany i jest to koszt rzędu chyba 300-500 zł. Natomiast jak dostaje się go po porodzie w szpitalu to jest bezpłatny jak się nie mylę.
Jak będę wiedziała coś więcej po wizycie to dam znać [emoji6]

Napisane na HTC Desire 825 w aplikacji Forum BabyBoom

O to daj znać , ja w sumie mam wizytę 12.12 to tez się wszystkiego dowiem. Przy pierwszej ciąży owszem nie zagraża jeżeli nie wytworzą się przeciwciała. Ja robiłam odczyn Coombsa już 2 razy i na szczęście wychodzi ujemny. Gorzej jest jeżeli chodzi o kolejne ciąże. Jeżeli nie poda się zastrzyku w pierwszej ciąży(w przypadku jeżeli matka ma RH-, a dziecko RH+) to przy drugiej ciąży (jeżeli drugie dziecko tez ma krew RH+) to organizm juz od razu wie, że ma w ciele "intruza" i najczęściej dochodzi do poronienia. Dawniej w takiej sytuacji radzono, aby odczekać z kolejnym dzieckiem 5 lat, wtedy jakby organizm matki zapomina o obronie. Radą na to jest właśnie zapobiegawczo zastrzyk w 28 tyg i po porodzie jeżeli dziecko rzeczywiście ma krew RH+(jest 60% szans, że dziecko odziedziczy krew po ojcu).

Kama to faktycznie koszt zastrzyku jest duży, nie wiedziałam :/ Z tego co gin mi ostatnio wspominała, to ona jest raczej za podaniem go w 28 tyg, jeżeli by się okazało, że mąż ma RH+ no i tak też wyszło...nie wiem sama co robić. Może wystarczy zastrzyk po porodzie. Tak by było lepiej.

No mi lekarz jeden i drugi powiedział, że w pierwszej ciąży konflikt nie wychodzi, ja się w ogóle tym nie zamartwiam :) nie ma co ! Przy drugiej podadzą co trzeba.
Przeciwciała robilam 2 razy już, w dniu porody zrobią w szpitalu dodatkowo (tak mówił ginekolog mój ).

agnieszkaala współczuję straty bliskiej osoby :( trzymaj się cieplutko!

Ja większość wyprawki też przez internet :) taniej i latać nie trzeba :D trochę rzeczy przy okazji, jak akurat gdzieś jestem i coś jest w promocji :) wciąż wiele rzeczy mi brakuje, ale na spokojnie z każdym tygodniem coś przybywa ;)
A jak się nazywa te badanie na przeciwciała? Bo my też mamy konflikt ale nie wiem czy miałam robione te badanie czy nie...

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Aga jap roszku zadnego nie probowalam bo dzidzia nie mam. Widzialam u bratowej ta lovele. Porownywalam cene tego 1,8 w hurtownia u mnie i innymi sklepami i netem to za to 12zl to najlepsza cena w biedro na promocji. Teraz musze zobaczycna wiekszy rozmiar no takich malych to pewnie sie nie opyla bo duzo prania bedzie. Plyn do plukania tej samej marki kupilam wczoraj. No czy to uzyje to nie wiem.zobacze jakie beda po proszku.

Ja mialam wczoraj wizyte. Mialam isc na krzywa 6.12ale powiedzial ze mam isc najwczesniej za10dni wiec pojde 12chyba.

U mnie od nocy tak wieje ze chyba okna mi wywali zaraz!!

Aga ja tam mysle ze bede kwietniowka z toba chociaz P zaklada ze urodze najpozniej w terminie. 2Tyg przed zaczniemy sie starac o poród [emoji23]

Ej kurde szkoda ze mam wizyte 22.12bo też po swietach bym zrobila hehehe no ale moze bedw mogla ciasta i kutiw i wszystko...mniam mniam bo jak nie to sie zamkne sama w domu bo mi serce peknie chyba jak wszyscy bd jesc a ja co?woda? Buuu.

Dowiedzialam sie ile ma moja szyjka w koncu:) 3,75.

f2w3d5qp9wivu3fb.png

O to daj znać , ja w sumie mam wizytę 12.12 to tez się wszystkiego dowiem. Przy pierwszej ciąży owszem nie zagraża jeżeli nie wytworzą się przeciwciała. Ja robiłam odczyn Coombsa już 2 razy i na szczęście wychodzi ujemny. Gorzej jest jeżeli chodzi o kolejne ciąże. Jeżeli nie poda się zastrzyku w pierwszej ciąży(w przypadku jeżeli matka ma RH-, a dziecko RH+) to przy drugiej ciąży (jeżeli drugie dziecko tez ma krew RH+) to organizm juz od razu wie, że ma w ciele "intruza" i najczęściej dochodzi do poronienia. Dawniej w takiej sytuacji radzono, aby odczekać z kolejnym dzieckiem 5 lat, wtedy jakby organizm matki zapomina o obronie. Radą na to jest właśnie zapobiegawczo zastrzyk w 28 tyg i po porodzie jeżeli dziecko rzeczywiście ma krew RH+(jest 60% szans, że dziecko odziedziczy krew po ojcu).

Kama to faktycznie koszt zastrzyku jest duży, nie wiedziałam :/ Z tego co gin mi ostatnio wspominała, to ona jest raczej za podaniem go w 28 tyg, jeżeli by się okazało, że mąż ma RH+ no i tak też wyszło...nie wiem sama co robić. Może wystarczy zastrzyk po porodzie. Tak by było lepiej.
Też nie wiem co zrobić i cały czas się waham tym bardziej że nie są to małe koszty. Jeśli wyszłyby przeciwciała to owszem nie ma nad czym się zastanawiać.

reklama
Też nie wiem co zrobić i cały czas się waham tym bardziej że nie są to małe koszty. Jeśli wyszłyby przeciwciała to owszem nie ma nad czym się zastanawiać.

Tak, wtedy nie ma wyboru, trzeba szybko działać. Ale jeżeli Coombs jest ujemny, to wtedy jest dylemat. Dmuchać na zimne, czy nie?

Do góry