Też dorzucę coś o wózkach. Po moich doświadczeniach z chrześniakiem (Franek obecnie 2 latka).
Stwierdzam że ... Wózek to jeden z największych wydatów wyprawki więc musi być przemyślany dlatego...
wybór wózka uzależniam od pory roku w jakiej jest poród oraz od tego czy mieszkanie jest w bloku czy z podwórkiem.
Mamusie z bloków (tak jak moja siostra) muszą mieć wózek funkcjonalny bo chodzą daleko na spacery, znoszą wózki po piętrach. Więc nie mogą one być ciężkie i mało pakowne.
Ja mieszkając w domu mogę postawić na coś innego bo chociażby nie muszę dźwigać wózka np. z 2 piętra.
Druga sprawa to ten nieszczęsny fotelik/nosidełko. Również trzeba przemyśleć opcje jak długo będziemy z tego korzystać. Zazwyczaj nosidełka w zes. 3w1 są do 9 kg/11kg i 13kg.
Wydaje mi się że nosidełko do max 6 miesięcy jest ok. Później jak maluszek siada wolałabym się przenieść na fotelik z regulacją oparcia do funkcji półleżenia.
Polecam stronkę która mnie ułatwiła wybór... choć nadal się waham bo jest wiele rzeczy które muszę sprawdzić jeszcze pod kątem swoje wygody. Typu:regulacja rączki, funkcjonalność w czyszczeniu lub praniu, demontaż itp.
Link do: Wózki dziecięce | Foteliki Samochodowe - sklep dziecięcy - Markowymix Częstochowa