anyżowa
Fanka BB :)
No właśnieit is getting too confusing
Mi lekarka nie wspomniała o tym, ani nigdzie nie wyczytałam...
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
No właśnieit is getting too confusing
Mutację PAI ma połowa społeczeństwa. Zauważcie nawet tu jak dziewczyny wrzucają ile osób to ma. Ona sama w sobie nie zwiększa ryzyka zakrzepów. Osobom mającym problem z ciążą często leki przeciwzakrzepowe rzeczywiście pomagają, ale nie dlatego, że mają tą mutację. Kiedyś tu na forum krążyła lista co warto zbadać w kwestiach zakrzepowych i na pewno było to: białko C, białko S, antytrombina, fibrynogen, aptt, inr, nie pamiętam co jeszcze.Możesz coś więcej napisać? Takie przypadki są częste?
to chyba o ta listę chodziMutację PAI ma połowa społeczeństwa. Zauważcie nawet tu jak dziewczyny wrzucają ile osób to ma. Ona sama w sobie nie zwiększa ryzyka zakrzepów. Osobom mającym problem z ciążą często leki przeciwzakrzepowe rzeczywiście pomagają, ale nie dlatego, że mają tą mutację. Kiedyś tu na forum krążyła lista co warto zbadać w kwestiach zakrzepowych i na pewno było to: białko C, białko S, antytrombina, fibrynogen, aptt, inr, nie pamiętam co jeszcze.
Ja np. mam mutację PAI hetero i wyżej wymienione parametry krwi wskazywały u mnie przy badaniu, że mam raczej obniżoną krzepliwość i branie tych leków mogłoby powodować u mnie krwotoki. Byłam zresztą na początku poprzedniej (udanej) ciąży z tymi wynikami u bardzo dobrej hematolog i absolutnie zakazała mi brać acard i heparynę.
Pytałam lekarza czy coś się w związku z wynikami zmienia i odpowiedział że tylko heparynaNo tak Ty już masz zaleconą heparynę. Tak czy inaczej pokazałabym te wyniki lekarzowi i zapytała czy dodać jeszcze acard, czy heparyna z poprzednich zaleceń wystarczy w Twoim przypadku. Ostatnio też pytałam o tą puerię i dziewczyny odpowiedziały, że w puerii są 2 formy kwasu foliowego i lepiej brać tylko ten metylowany, także ja z przezorności zaopatrzyłam się w czysty metylofolian.
Taaak, ale dopiero po pozytywnym teście. A ciąż na heparynie miałam już 4, więc trochę się zdążyłam wprawićTy też ?
Nie, to lista ogólna wszystkich badań. Z krzepliwości jest tu tylko białko C i Sto chyba o ta listę chodzi
Doczytam sobie o tym jeszcze i zapytam swojego lekarza jak u niego będę. Moja mama ma zalecone comiesięczne badanie wskaźnika INR, bo bierze acenocumarol na rozrzedzenie krwi, bada to żeby lekarz co miesiąc mógł aktualizować jej dawkę leku.Mutację PAI ma połowa społeczeństwa. Zauważcie nawet tu jak dziewczyny wrzucają ile osób to ma. Ona sama w sobie nie zwiększa ryzyka zakrzepów. Osobom mającym problem z ciążą często leki przeciwzakrzepowe rzeczywiście pomagają, ale nie dlatego, że mają tą mutację. Kiedyś tu na forum krążyła lista co warto zbadać w kwestiach zakrzepowych i na pewno było to: białko C, białko S, antytrombina, fibrynogen, aptt, inr, nie pamiętam co jeszcze.
Ja np. mam mutację PAI hetero i wyżej wymienione parametry krwi wskazywały u mnie przy badaniu, że mam raczej obniżoną krzepliwość i branie tych leków mogłoby powodować u mnie krwotoki. Byłam zresztą na początku poprzedniej (udanej) ciąży z tymi wynikami u bardzo dobrej hematolog i absolutnie zakazała mi brać acard i heparynę.
Mam PAI, dobrze że nie wpadłam na pomysł, aby samemu sobie brać acard.Z tym PAI to sytuacja nie jest taka prosta. Można mieć tą mutację i obniżoną krzepliwość, a heparyna czy acard mogą wtedy zaszkodzić.
Jakie masz wyniki tych białek? Pytam bo ja też robiłam, mam mutacje tylko że w homozygoacie i zaleconą heparynę po pozytywie.Nie, to lista ogólna wszystkich badań. Z krzepliwości jest tu tylko białko C i S