reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy majowe 2009

Hej mamusie,

Ankzoc, Mela gratuluje zdrowych dzieciaczkow, ciesze sie ze udalo sie badanie USG:-D:tak:Ankzoc nasze malenstwa sa w podobnej wadze moja mala w 23tygodniu i 6dniu wazyla 589g i miala 22,31cm...ciekawa jestem jak teraz pojde ile bedzie miala...wizyte mam 12.02 (bedzie 28tydzien:szok:).

Aga wiesz co wspolczuje twojej kolzance takiego traktowania ja bym cos powiedziala temu lekarzowi, ostro do sluchu:crazy::baffled:

Dziewczyny chce wstawic nastepny suwaczek, wiem ze mowilyscie jak to zrobic 500 razy ale prosze powiedzicie 501:zawstydzona/y:jak to zrobic???jak wstawic 2 suwaczek???jak wstawiam z kodu BBCODE (daje zapisz sygnature)i nic dupa:angry::crazy: pisze mi pozniej "invalid file" i nie wstawia:baffled::dry:

reklama
Dziewczyny ważna informacja, przed chwilą w Dzień dobry tvn, było o dzieciaczkach i Pani zapytała o noszeniu w dzieciątka w chustach lub tych nosidełkach w pozycji pionowej i Pani doktor odradziła pionizowania tak maleńkich dzieci!!!

Confi- kurcze ja nic nie wiem o tym, badzo mi przykro, ale jak ci kazala lezec i sie nie przemeczac to moze nie ma sie czym martwic i tylko uwazaj na siebie nie przepracowuj sie i duzo odpoczywaj.A magnez to ja tez musze brac bo mam niska hemoglobine ale tym to wogole nie powinnas sie przejmowac, bo w ciazy witamin i mineralow potrzebujemy znacznie wiecej.

Tikanis- co do twojego pytania to ja tylko slyszalam o znieczuleniu do naturalnego porodu.Tu w UK masz do wyboru trzy zanieczulenia :
1) Gaz - zmniejsza bol
2)Pethidina
3)Eriduaral-znieczulenie wstrzykiwane w kregoslup i rodzisz bez bolu tylko skurcze sa monitorowane przez KTG urzadzenie

Ja natomiast slyszalam opinie o tym trzecim znieczuleniu, opowiadamy mi babki ktore je mialy i kilka lat po porodzie maja problemy z bolami kregoslypa i takie tam.
To tylko co wiem na temat naturalnego porodu.Moze kto inny odpowie ci jak jest ze znieczuleniem do CC.A swoja droga dlaczego ty chcesz rodzic przez cc?

Mela, Ankzoc- gratuluję zdrowych maluszków :-)

Tikanis - z tego co się orientuję to raczej lekarze wybierają rodzaj znieczulenia. Jeśli nie ma przeciwwskazań do znieczulenia podpajęczynówkowego to wybierają je zamiast ogólnego (które jest bardziej niebezpieczne dla dziecka). Rzeczywiście po ogólnym możesz wstać już nawet 4 godz po porodzie ale w trakcie jest nieprzytomna, nie widzisz swojego dziecka itd. W znieczuleniu podpajęczynówkowym jesteś w stałym kontakcie z lekarzem, wiesz co się dzieje, przytulasz potem maluszka. Co do wstawania to rzeczywiście najczęściej wstajesz po 24 godzinach (choć słyszałam też o 12). Zbyt szybkie wstanie grozi m.in. bólami głowy i kręgosłupa. Wskazanie do znieczulenia ogólnego są zmiany kręgosłupa w odcinku gdzie ma być zrobione znieczulenie, kiedy szybko trzeba wydostać maluszka lub gdy matka nie chce się zgodzić na inne znieczulenie (tego jednak nie jestem pewna bo może to zależeć od szpitala). Przed znieczuleniem masz wywiad anestezjologiczny i wtedy lekarz podejmuje ostateczną decyzję.
Pewnie coś pominęłam ale dziś jestem tak niewyspana że ledwo zipię. Mój synuś w nocy narzekał że boli go brzuszek, potem wymiotował i juz było dobrze. Przespał spokojnie do rana choć jak wychodził z domu, to marudził że go coś brzuszek pobolewa. Jednak pognał radośnie (niestety nauczył się juz udawać, bo wcześniej zawsze zostawał w domu dopóki tego nie odkryliśmy ;-) ) ale panie w przedszkolu są uprzedzone i w razie co mają dzwonić.

katarzynak83- oj kochana czytałam twója opowiść z zaparym tchem, a tu uuuuu własciciel się znalazł a myślałam, że będziesz miała taką słodką przybłędę. Ale mordeczkę ma śliczną i te oczka.... sama slodycz. Trochę ze mnie taka psiara :p
Kochana ja tez jestem psiarą! :tak: Żal mi zawsze błąkających się zwierząt :zawstydzona/y: Ten był strasznie słodki i powiem Ci szczerze że z bólem serca go oddawałam zwłaszcza że zadomowił sie juz u nas ;-) Gdy przyszła po niego babka ob sie przywital i dalej poszedl sie bawic na dywan swoja pilka!:-D Potem oczywiście sie poryczałam wieczorem :sorry2: Mąż powiedział że jeśli dam sobie rade z psem i niemowlakiem to może mi takie psa już dziś kupić(kochany :blink:)... ale ja myśle że to chyba nie najlepszy moment, zwłaszcza żeby kupować szczeniaka... No ale tak znalezniony to co innego ;-) - wtedy mus! Trzeba go zostawić ;-)

Dziewczyny ważna informacja, przed chwilą w Dzień dobry tvn, było o dzieciaczkach i Pani zapytała o noszeniu w dzieciątka w chustach lub tych nosidełkach w pozycji pionowej i Pani doktor odradziła pionizowania tak maleńkich dzieci!!!
Zgadza się. U mnie na studiach też przestrzegali przed noszeniem małych dzieci w nosidełkach... (prędzej można w chustach). Mowili nawet ze nosidełko dopiero jest to wskazane gdy dziecko umie siedziec... bo inaczej obciaza to ich kregosłup... Tak wiec ja nosisełka na razie nie planuje - mąż jest niepocieszony bo w każdym sklepie ja oglądam ciuszki do dziecka a on nosidełka!;-):-D

hej
mam pytanko do raczej doswiadczonych mam!!
jak przyjdziemy z dzidziusiem ze szpitala........to gdzie ono spi wiem ze u rodzicow w pokoju ale odrazu w lozeczku?czy lepiej w koszyku?a w ciagu dnia gdzie powinien przebywac?na lezaczku?czy w tym koszyczku ?
napiszcie o swoich doswiadczeniach z pierwszych dni zycia malucha domyslam sie ze pierwsze 3 miesiace sa podobne...bo zastanawiam sie co kupic...potem jak bedzie cieplo to moze jak koszyk bedize wiekszy to dzidzia moze lezec na balkonie??
maz raczej chce kupic tylko lezak bo mowi ze ten koszyk to taki duzy mebel zajmie tyle miejsca..........ale czy caly dzien dziecko ma siedzied na lezeku ...chyba lepiej zeby mialo wiecej przestrzeni............moglo sie powiercic?
dajcie znac prosze bo juz sama nie wiem co kupic i gdzie maluszek bedzie przebywac poznie??
koncza sie wyprzedaze wiec szkoda jakbym cos miala kupic i tak pozniej a za dwa razy taka cene....
dzieki z gory!!!!!!!
prosze o wiecej komentarzy!!!!;-)do tego tematu

Właśnie wruciłam z badań krwi mi jak zwykle nie mogli pobrać z żyły mam bardzo cieńkie śmiała się że wyglądają jak bym je namalowała cieńkim długopisem:tak:,a ta glukoza nie jest taka straszna na dwa razy łykłam wyniki po południu zobaczymy:confused:.Wczoraj nam się zachciało przemeblować pokuj i nie mogłam przez to spać na nowym miejscu.Co do dzidzi to moja zawsze spała w swoim łużeczku i teraz jak chcem żeby spała ze mną jak męża nie ma to ona polęży chwilke i zaraz pyta czy może już iść do swojego pokoju do łóżka.:-(

reklama
pytanie było dot. 3 m-cz dziecka, więc skoro przy takim bobasku Pani mówiła, że nie należy pionizować to co dopiero przy takim nowordku do 3 m-ca. Chodziło o niekorzystny wpływ na kręgosłup maluszka

Do góry