Tikanis - ja Cię bardzo dobrze rozumiem. Sama jestem krótkowidzem i liczyłam się od początku ciąży że będę mieć cc ale po cichutku marzyłam o porodzie naturalnym. Rok przed urodzeniem Marcinka miałam operację (podobną do cc) i wiedziałam co nieco o rekonwalescencji. W szóstym miesiącu przeszłam szczegółowe badania okulistyczne, po których nie było przeciwwskazan do porodu naturalnego. Jednak w 9 miesiącu wyszła na jaw kiepska kondycja moich oczu, dodatkowo poleciała mi jeszcze wada i żaden z 3 okulistów nie przyłożył reki do porodu normalnego. Oczywiście mogłam na własne życzenie podjąć to ryzyko ale oczywiste było, że wolę zobaczyć mojego synka i mieć pocięty brzuch niż rodzic naturalnie i być może nie móc ujrzeć jak moje dziecko rośnie. Zresztą rekonwalescencja była naprawdę lekka i bardzo szybko doszłam do siebie. Teraz też nastawiam się na cc ale zobaczymy.
Blizny po cc nie widać, po pierwsze po trzech latach jest prawie niewidoczna, po drugie jest zrobiona poniżej linii majtek ;-)
Jednak dziwię się kobietom które chcą cc na życzenie. Przecież to jest normalna operacja, z wszystkimi możliwymi konsekwencjami. Poza tym poród naturalny przygotowuje maluszka do a cc już nie. Piszecie o powikłaniach u dziecka, jednak naprawdę zdarza się to rzadko, wszystko zależy od reakcji lekarza. Jeżeli miałabym wybierać poród w prywatnej klinice to zdecydowałabym się na naturalny z fachowym zespołem niż cc. Ale zaznaczam że to jest moje zdanie, każdy wybór szanuję i wiem, że są rózne sytuacje w życiu.
Blizny po cc nie widać, po pierwsze po trzech latach jest prawie niewidoczna, po drugie jest zrobiona poniżej linii majtek ;-)
Jednak dziwię się kobietom które chcą cc na życzenie. Przecież to jest normalna operacja, z wszystkimi możliwymi konsekwencjami. Poza tym poród naturalny przygotowuje maluszka do a cc już nie. Piszecie o powikłaniach u dziecka, jednak naprawdę zdarza się to rzadko, wszystko zależy od reakcji lekarza. Jeżeli miałabym wybierać poród w prywatnej klinice to zdecydowałabym się na naturalny z fachowym zespołem niż cc. Ale zaznaczam że to jest moje zdanie, każdy wybór szanuję i wiem, że są rózne sytuacje w życiu.