Witam, mam cos rowniez dla milosniczek tagiatelle :-) robilam wczoraj na obiad palce lizac
Tagliatelle z brokułami i kurczakiem w sosie serowym
Składniki:
(4-6 porcji)
40 dag tagliatelle
2 filety z kurczaka
1 nieduży brokuł
1 łyżka oliwy z oliwek
starty parmezan (małe opakowanie)
Przyprawy: vegeta, sól, pieprz
Składniki sosu serowego:
300 ml wody
15 dag ostrego sera żółtego
1 serek topiony (gouda, edamski)
1 łyżka masła
300 ml śmietany
2 łyżki mąki
11/2 kostki rosołowej lub 11/2 łyżeczki bulionu instant
płaska łyżeczka pieprzu
na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Wodę zagotować, dodać kostki rosołowe. Ser zetrzeć na tarce warzywnej na wiórka. Wsypać ser do wody, dodać serek topiony i intensywnie mieszać rózgą lub mikserem. Mąkę roztrzepać w śmietanie i wlać do gotującej się wody z serami, dodać masło i doprawić przyprawami. Wszystko intensywnie mieszać i gotować około 7 – 10 minut, tak, aby sos zgęstniał.
Tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek, odcedzamy. Filety myjemy, czyścimy i obsypujemy vegetą, a następnie gotujemy w wodzie do miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy również w osolonej wodzie około 3 – 5 minut.
Wszystkie składniki potrawy wsypujemy do dużej salaterki, delikatnie mieszamy i polewamy gorącym sosem. Każdą porcję posypujemy parmezanem. Smacznego!
Tagliatelle z brokułami i kurczakiem w sosie serowym
Składniki:
(4-6 porcji)
40 dag tagliatelle
2 filety z kurczaka
1 nieduży brokuł
1 łyżka oliwy z oliwek
starty parmezan (małe opakowanie)
Przyprawy: vegeta, sól, pieprz
Składniki sosu serowego:
300 ml wody
15 dag ostrego sera żółtego
1 serek topiony (gouda, edamski)
1 łyżka masła
300 ml śmietany
2 łyżki mąki
11/2 kostki rosołowej lub 11/2 łyżeczki bulionu instant
płaska łyżeczka pieprzu
na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Wodę zagotować, dodać kostki rosołowe. Ser zetrzeć na tarce warzywnej na wiórka. Wsypać ser do wody, dodać serek topiony i intensywnie mieszać rózgą lub mikserem. Mąkę roztrzepać w śmietanie i wlać do gotującej się wody z serami, dodać masło i doprawić przyprawami. Wszystko intensywnie mieszać i gotować około 7 – 10 minut, tak, aby sos zgęstniał.
Tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek, odcedzamy. Filety myjemy, czyścimy i obsypujemy vegetą, a następnie gotujemy w wodzie do miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy również w osolonej wodzie około 3 – 5 minut.
Wszystkie składniki potrawy wsypujemy do dużej salaterki, delikatnie mieszamy i polewamy gorącym sosem. Każdą porcję posypujemy parmezanem. Smacznego!