reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

Cześc dziewczynki, ja jak zwykle pędem bo Młody się domaga mojej obecności...w sumie chyba tego bym na niego patrzyła.:-D

tak szybciutko odpiszę
mamstud i m&m's dziewczynki kurować się szybciutko, jeszcze jesieni nie ma a Wy już chore? Szybciutkiego powrotu do zdrowia życzę :tak:
aga_k_m ja kciuki mam już dziś zaciśnięte w myślach a w sobote zacisnę na prawdę :-)

ankzoc
głosik oddany, słodziutka ta Twoja dziewuszka

mamamatysia mam nadzieję ze wszystko będzie dobrze i szybko dowiesz się co dolega Filipkowi...ucałuj bidulka małego

a ja się musze w te pędy pochwalić, że wraz z AgĄ miałyśmy dzisiaj mini zlocik :-)
dziękuję Aguś za miłe spotkanie i mam nadzieję ze szybko to powtórzymy ... wybacz ,że wyprzedzam ,ale muszę pokazać nasze dzieciaczki

2agvrlg.jpg

no i uciekam bo Dziecię woła :-)

reklama
kasia1208 czy jak dasz butle to dzidzia dluzej spi bo u mnie godziny karmien sie nie zmienily:szok::szok::szok::szok:te same co na cycusiu a przeciez to za czesto:szok::szok::szok::szok::szok:

dzisiaj pierwszy raz od bardzo dawna wstał tylko 1 raz :-) a mleczko na dobranoc daje dopiero od kilku dni a wczoraj zjadł 60 i spał od 19-30 do 2-30:-)

AgA, poprosiła mnie, żebym opisała jak ćwiczymy z Lilianką. Pozwolę sobie zrobić to tutaj, może jeszcze ktoś skorzysta.
Podstawą jest noszenie i podnoszenie (już kiedyś to opisywałam) - zawsze zachowana krzywizna (jak kolebka) kręgosłupa, podnoszenie nigdy plecami do podłoża, tylko bokiem.

Ćwiczenia robimy takie:
1. Dziecko leży sobie na pleckach i na przemian podnoszę jej wyprostowane rączki za głowę. Kiedy jedna rączka jest w górze (leży na podłożu) to druga leży wzdłuż ciała.
2. Dotykamy naprzemiennie kolanka rączką po kilka razy
3. Zginamy leżące dziecko tak żeby dłonie objęły kolanka, główka wciśnięta wklatkę piersiową i robimy obroty raz w jedną raz w drugą stronę. Tu najważniejsze jest żeby dziecko nie odchylało głowy, żeby zawsze była ona przy piersi i wodziła na boki (policzek do podłoża).Należy czymś dziecko zainteresować (albo sobą, albo jakąś zabawką trzymaną np w ustach)
4. Obroty zupełnie na brzuszek skręcając obręcz miedniczną. I z powrotem na plecki
5. Kładziemy ją sobie na kolanach na brzuszku (siedząc na podłodze). Trzeba wtedy za pupę trzymać tak, żeby kręgosłup nie był wygięty tylko leżał w linii prostej. Pod brodą kładziemy jakąś zabawkę i przesuwamy ją z lewej do prawej, a dziecko ma głową wodzić za zabawką. Pilnować w tym czasie też rączek, żeby było luźno, i piąstki rozchylone, i najlepiej żeby dziecko chciało łapać zabawkę (wtedy bardzo rozluźnia się kark)

:sorry2: Trudno jest to opisać słowami. No ale, może ktoś to zrozumie :-p

I ja dziekuje Ci Confi za spotkanie - przełamałam lody i juz nie bede sie bała z Zofikiem zapuszczac w miasto na ploty:-)
A dzieciaczkami mozesz sie chwalic szkoda ze Mamusiom nie było jak uwiecznic sie na fot. ale to nastepnym razem:tak:

czesc dziewczynki a mi sie dzis juz nic nie chce..:/ musze miec zabieg resekcje korzenia zeba i sikam w majty niedojz ze kasy to kosztuj w brud to jeszcze bede znieczulona ogolnie://
ehhh:/ pozatym maly ciagle glowe wygina w jedna strone, w pon idziemy do neurologa moze beda jakies rehabilitacje..:// ryczec mi sie chce z tegow szytskiego rowniez z zmeczenia - maly budzi sie ok 5-6 razy w nocy:/

m&m's no ok ok wybaczam :-p

Confi, Aga ale wam zazdroszcze spotkania :tak:koniecznie nastepnym razem wklejcie zdjecia :tak:

kasia1208 ja na poczatku mrozilam mleczko bo mialam nadmiar ale teraz nie jestem w stanie siedziec z laktatorem niestety :-(za duzo czasu mnie to kosztuje

moniqsan super opisalas cwiczenia :tak: ja zrozumialam wszytsko ( ale nie z racji zawodu ;-))

tikanis wspolczuje zabiegu, a kiedy masz go miec ??? co do wyginania glowy w jedna strone: proponuje po pierwsze zastanowic sie czy masz dobrze ustawione lozeczko. Chodzi glownie o to jak pada swiatlo dzienne. Jesli lozeczko masz np bokiem do okna to dziecko zawsze bedzie kierowac glowke w strone swiatla (nalezy wtedy dziecko ukladac co jakis czas odwrotnie) poza tym wazne by w takim wypadku ( gdy dziecko odwraca sie ciagle w jedna strone) wszystkie czynnosci wykonywac po drugiej stronie malca, zmusi to dziecko do spogladania na rodzica a tym samym cwiczenie slabszej strony- to samo tyczy sie zabawy. Jeszcze odnosnie lozeczka to dziecko tez czesto spi zwrocone w strone rodzicow ( utrwala tym samym skret glowki czy ciala w jedna strone) i to tez trzeba zmienic. A to nieszczesne wstawanie w nocy.... kazda z nas wie co to znaczy, jedne maja to za soba inne wciaz sie mecza niestety moge zyczyc Ci tylko wytrwalosci ! Dasz rade kochana. jeszcze troszke !

A ja dostalam dzis telefon od szefa :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: wracam do pracy za 2 tygodnie a dokladnie od 29 wrzesnia, a mialam wrocic miesiac pozniej. Chodzi o to ze nie jestem jeszcze gotowa :-( jak skonczylismy rozmawic rozplakalam sie jak glupia do meza. Boze za 2 tygodnie wszystko mi sie wywroci do gory nogami... nie moge odkleic sie teraz od synka, kazda chwila na wage zlota...a do tego jeszcze te studia :-(oj ciezko bedzie, ciezko... :-:)-:)-(

matko!!! Tikanis nawet nie wiem co to jest, ale brzmi starsznie!!!:no::szok: i znieczulenie ogólne aż:szok:! kurczaki nie ciekawie!! Ale nie denewrwuj sie bo to nic nie pomoże!! Tylko skup sie na pozytywach - czyli że będziesz już miała zrobione i będzie wszytsko ok.:tak:

U mnie maskara, dziś mnie tak rozłożyło że szok!! Gorączka straszna.:wściekła/y:
Teściowa - do rany przyłóż!!!!:tak::-)

reklama
Tikanis- współczuję bardzo z tym zębem. Kurcze człowiek całe życie musi uważać na zęby a zwierzętom rosną po kilka razy. Trzymaj się kochana.

Co do zwracania główki to mi w porę bratowa powiedziała, że np. podnoszenie dziecka do odbicia trzeba robić raz na jedno ramię a raz na drugie bo mały też już się odwracał w jedna stronę ale w porę pomogło i już jest dobrze:tak:

Do góry