reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy majowe 2009

Dziękuje w imieniu Marcelka za życzenia :-)

echhh powiem wam że synek wciąż daje popalić :baffled: padam na pyszczek... ide dziś wcześniej spać, bo jak znowu będzie się budził dziś 3x to go ubije normalnie :wściekła/y:
a tak mi przyszło do głowy... może on kolek dostał???
ale czy to możliwe że dopiero teraz?:confused: jak myślicie... mi się wydaje że teraz to już za późno na kolki, ale doświadczenia nie mam:dry:

AgA, ale z ciebie laseczka się zrobiła :szok: normalnie wymiękłam :rofl2: ja też tak chce :zawstydzona/y::happy:

aga_k_m, kurcze myślałam o tobie cały czas i nie wiem co ci doradzić :zawstydzona/y::-(
niby mówi się że dziecko nie jest w stanie się przejeść - czyli że je tyle ile potrzebuje. niby mówi się że jak dziecku się ulewa to jest to wina niedojrzałego układu pokarmowego. niby....
może to jest rzeczywiście to co confi napisała, że mała po prostu nie zna umiaru :confused::-p
kurcze, ale po córci nie widać tych kg :rofl2::rofl2: echh takiej to dobrze :-p

confi, chyba każdej mamie zdarza się "wpadka" z tym spadnięciem dziecka z łóżka :sorry2:. choć wiadomo że lepiej jakby się wogóle takie coś nie wydarzyło, bo to nie jest nic przyjemnego :no: dzieci teraz stają się bardzo ruchliwe i niestety to dopiero początek takich jazd :baffled:

reklama
hej dziewczyny
mam pytanie..właśnie przeczytałam artykuł o napięciu mięśniowym i troszkę się zaniepokoiłam...wyczytałam, że dziecko po ukończeniu 3 miesiąca życia powinno podciągane za rączki unosić się (główkę) do siadu..a moja mała skończyła już 4 miesiące i głowy nie podnosi..zostaje jej z tyłu tylko jak ją chcę podciągnąć to robi mostek....
z drugiej jednak strony to jak ją trzymam na rękach, tyłem do siebie i opiera główkę o moje piersi to ją wyrywa wtedy do góry....kurcze nie wiem co o tym myśleć:confused:

czesc wam,co do spadania ja tez juz to przezylam ze starszym synem,lezal na lozku ja ino sie odwrocilam po cos juz niepamietam poco a tu bam na podlodze ale nic powaznego nie bylo .to jest prawda trzeba bardzo uwazac ,bo coraz bardziej ruchliwe.

wspomniane bylo o karuzelach ja juz z doswiadczenia wolalam kupic niezadroga bo starszy syn mial dwie i popsul.
TIERFREUNDE MOBILE von FISHER-PRICE mit MUSIK NEU#1525 bei eBay.de: Musik-Mobile (endet 14.10.09 10:43:54 MESZ)
i jeszcze jedna rzecz kupilam
*Chicco Baby Duo Gym, Lernspielzeug, NEU+OVP* bei eBay.de: Gym Fitnesscenter (endet 28.09.09 10:50:55 MESZ)

nina moze ma za slabe miesnie karku abo maly leniuszek ,nie kazde dziecko jest takie same,moj np jeszcze nie odkryl swoich nog ,nie obraca sie zpleckow na brzuch i na odwrot ino jak ma szczescie sie uda

Nina, my mamy ortopędę którą zaniepokoiło nieciągnięcie przez Liliankę główki w 6-stym tygodniu :baffled: Na szczęście rehabilitantka kiedy ją podciągnęła, powiedziała tylko "bez przesady". Teraz Lilia już ją ładnie ciągnie, chociaż zapewne inne dzieci robią to o stokroć lepiej. U nas większym problemem jest to napięcie w karku :sorry2: Nie wiem, może od tych ćwiczeń Lilia zaczęła jednak tę głowę ciągnąć.
Z tego co ja wiem, bo orientowałam się w temacie swego czasu, to dzieci powinny już w 1-wszym miesiącu przy co którymś podciąganiu główkę dźwigać, do 3 miesiąca to niby norma a widełki zamykają się na 4-tym miesiącu.

Ale przecież wszystkie wiemy, że każde dziecko ma swój rytm dojrzewania, i odstępstwa od norm nie świadczą zawsze o nieprawidłowościach. Ja jednak bym się na Twoim miejscu wybrała do ortopedy. Tak przynajmniej dla własnego spokoju :tak:

hej dziewczyny
mam pytanie..właśnie przeczytałam artykuł o napięciu mięśniowym i troszkę się zaniepokoiłam...wyczytałam, że dziecko po ukończeniu 3 miesiąca życia powinno podciągane za rączki unosić się (główkę) do siadu..a moja mała skończyła już 4 miesiące i głowy nie podnosi..zostaje jej z tyłu tylko jak ją chcę podciągnąć to robi mostek....
z drugiej jednak strony to jak ją trzymam na rękach, tyłem do siebie i opiera główkę o moje piersi to ją wyrywa wtedy do góry....kurcze nie wiem co o tym myśleć:confused:

ja wybrałabym się do neurologa dziecięcego, a co na to lekarz rodzinny? podczas badana przed każdym szczepieniem powinien sprawdzić jak dziecko trzyma główkę!!!!!!!!!!!!!!!!! A jak podczas leżenia na brzuszku? Czy podnosi główkę i potrafi ją sztywno utrzymac przez 2-3 minuty?

Ostatnia edycja:
barmanka - u mnie podobnie, po wieczornej kapieli cycuś i butelka, beknięcie i córcia zasypia sama w łóżeczku, w nocy pobudka na karmienie i zasypia dalej. W dzień gorzej, jak w wózku na spacerze to śpi 3-4h a w domu to 2 drzemki trwające od 45 min do 2,5h - i nigdy nie wiem ile tym razem pośpi - raz zasypia przy cycu, raz przy kołysaniu na rękach, innym razem sama w łóżeczku.

Mam jeszcze do was pytanie mamusie czy wasze dzieciaczki tez tak bardzo sie rwa do siadania?Moj Mati ma 4 miesiace i 3 tygodnie i wykorzystuje kazda okazje do tego zeby sprobowac usiasc.Staram sie go nie sadzac. Czasem na moich kolanach ukladam go w takiej pozycji pollezacej.A wy sadzacie swoje maluchy u siebie na kolankach?

Moja Małgosia też wyrywa się do siadania, w leżaczku lub wózku unosi główkę i próbuje unieśc się jeszcze bardziej i wkurza sie bo bardziej jeszcze nie umie. ja sadzam M na kolanach ale dosłownie na 15 sekund. Małgosia jak tylko położę ja na podłodze to pzrewraca się na brzuch i unosi na przedramionach, parę razu udało jej sie pzrewrócić z powrotem na plecki (przypadkiem bo jeszcze nie załapał jak to zrobić)

reklama
dziekuje wszystkim mamusiom za odpowiedzi na moje pytanie odnosnie siadania.
Witam sie srodowo maksymalnie niewyspana.Spalam dzisiaj .....tadam 4,5 godziny.pobudka byla o 4.45.Udalo mi sie uspic mlodego doslownie 20 minut temu.Pociesze Cie Barmanko ze u nas dzisiaj tych pobudek na jedzenie bylo 5.Oczywiscie nie moge pojsc teraz spac bo musze wyprawic starsze dziecko do szkoly na 8.Potem wstanie Mati i trzeba zrobic obiad ,ogarnac dom,a maz jak pojdzie rano do pracy to wroci okolo 20-tej.Nie wiem jak dotrwam do wieczora.A cos czuje ze tym razem u nas to zeby,wiec w dzien tez nie bedzie rozowo.Buzka mamulki i mam nadzieje ze bedziecie mialy lepszy dzien niz ja.

Do góry