reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy majowe 2009

reklama
No napradwę wam zazdroszczę dziewczyny. Ja mam mega aktywne dziecko usypia koło 23, pierwsze karmienie o 3-4 kolejne 6-7 i potem może pośpi w ciągu dnia trzy godzinki, ale nie zawsze. raczej tak po 20 minut. Dobrze, że z rana chociaż leży spokojnie w łóżeczku, to mogę się ubrać, umyć i zjeść coś. A po południu maraton z płaczem. I tak od trzech tygodni. Właściwie to od szczepienia. Idziemy dziś do lekarza bo coraz więcej tego płakania i to przy jedzeniu, może nam coś pomoże.

Kobitki zazdroszczę wam tego spania:zawstydzona/y:.Filip budzi się na karmienia regularnie tzn co 3-3,5 godz:baffled:.Do tego dzisiaj jeszcze dał nam popalić:no:.Męczy go szczekający kaszel i okropny katar:-( więc cała noc minęła na odciąganiu nosa i nawilżaniu go.Rano Filipek zasnął jak gdyby nigdy nic a my padamy na twarz. Za godzinę ma przyjechać lekarz to możne dzisiejsza noc prześpimy:sorry2:.
Confi-Super zdjęcia. Fajnie,że urlop się udał;-)
Marzenko-Malutka wyglądała ślicznie:-).
Barmanko-Pogody ładnej życzę;-)

Witajcie sąsiadki mamuśki 2009 :-)

Mam pytanie , bo od dawna Was podglądam (chciałam pierwotnie urodzić w maju, ale wyszedł listopad :-) )

Kompletuje wyprawkę.
Doradźcie mi.
Myślę, że urodzę dziecko około 3400, 53 cm (wiecie trochę z kosmosu są te moje przypuszczenia no ale takie mam :-) )

Mam pytanie jakie ciuszki (jaki rozmiar) będę najpierw potrzebowała?
Czy 56 opłaca się kupować? Czy odrazu wziąć 62 i 68 ?

Na ile wystarcza rozmiar 62? Od ilu miesięcy do ilu?
Na ile wystarcza rozmiar 68 ? Od ilu miesięcy do ilu?

Czy 3 komplety (śpichy, body, kaftaniki) wystarczą na początek?

OLICA ja kupilam kilka sztuk na 56 ale wszytsko zalezy od firmy. Maly urodzil sie 56cm, teraz ma okolo60 cm i w spiochy takie zwykle ktore kupilam w biedronce na 56cm jeszcze sie zmiesci a w spiochy z 5-10-15 na 56 ledwo wszedl pare dni po porodzie :baffled:

Olica-Tak jak napisała Malinka zalezy od firmy. Filip, który dziś skończył 10 tyg wchodzi jeszcze w rozmiar 56 w ubranka ze Smyka (Coolclub),Glucka natomiast z niektórych firm roz 68 ma "na styk".

Tak Olica, tak to jest z tymi ubrankami jak piszą dziewczyny

My z mothercare kupiliśmy rozmiar 0-3 miesiące (body i pajacyki - są super, uważam że najlepsze ze wszystkich firm jakie mamy). Na szczęście w porę się zreflektowaliśmy i dokupiliśmy jeszcze komplety (2 razy 3 sztuki) pajacyków rozmiar "new baby" w których mała się prawie topiła po porodzie. Urodziła się 3345 i 56 cm.
Nosiła by je nadal, gdyby nie to że jest tak gorąco i leży praktycznie goła.
Gdybym ja miała doradzać albo kupować jeszcze raz, to kupiłabym właśnie tak - 2 komplety pajacyków mothercare. Koszt to około 150 pln a starczają prawie do 3 miesiąca. Nakupiłam mnóstwo innych ubranek - śpiochów, półśpiochów, spodenek, kaftaników. Niczego nie użyłam, a mała już wyrosła. Po prostu te z mothercare były najwygodniejsze, najładniejsze i najlepszej jakości :tak: Zakładasz taki pajacyk i nie kombinujesz z jakimiś bodziakami i śpiochami :tak:
Teraz ubieramy małą w rampersy (też z mothercare, mamy 2 szt) i body (chyba z 6 sztuk) a jak wychodzimy na spacerki to ubieramy w różne słodkie ubranka.
Szkoda tylko że kilkadziesiąt sztuk kupionych rzeczy się zmarnowało. Ale wtedy by łam jeszcze niedoświadczoną przyszłą mamą :baffled:

Rzeczy cococlub (ze SMYKA) - jakieś kompleciki typu spodnie+tuniczka, sukienka+bluzeczka, spodenki+bluzka, ogrodniczki+bluzka mamy 62 i jeszcze je na pewno ponosimy tak do przełomu 3/4 miesiąca.
Z H&M jest podobnie
5-10-15 jak pisała malinka009 ma małe rzeczy (56 od urodzenia było jak w sam raz i za kilka dni za małe)
O mothercare już pisałam :tak: (dla mnie faworyt w ubieraniu noworodków). Podrzucam parę fotek w tych pajacykach (wszystkie jeden rozmiar "new baby")
Na pierwszym zdjęciu mała miała 3 dni, na drugim 3 tygodnie, na 3-cim 5 tygodni a na 4-tym jest ramperw rozmiar new baby a Lilianka ma tu 8 tygodni

Załączniki

• IMG_8998.jpg
    IMG_8998.jpg
    23,7 KB · Wyświetleń: 49
  • IMG_1695_1.jpg
    IMG_1695_1.jpg
    32,5 KB · Wyświetleń: 54
  • IMG_1762.jpg
    IMG_1762.jpg
    25,7 KB · Wyświetleń: 55
  • IMG_9065.jpg
    IMG_9065.jpg
    26,5 KB · Wyświetleń: 52
Dziękuję dziewczyny na rady.
Jak widać rozmiar rozmiarowi nie równy.
Teraz to już całkiem zgłupiałam :-)
Narazie nie mam nic i dziś zamówiłam na allegro:
-3 pary śpiochów rozmiar 68
-3 kaftaniki rozmiar 68
-3 bodziaki rozmiar 68

Więc nie wiem kiedy te ciuszki będą dobre na dzidziusia, ale wg tego co piszecie to chyba dopiero po 3 miesiącach:szok::-D

Chyba będę musiała dokupić to samo w rozmiarze 62...

Ale powiedzccie jeszcze jedno czy 3 komplety w jednym rozmiarze to wystarczająco ?

Ps nie mogę się napatrzec na wasze dzidziulki-są przesłodkie !!!

Ostatnia edycja:
Olica, kaftaniki bym sobie na Twoim miejscu odpuściła. To najbardziej niewygodne ubranka. Znoszą się na pleckach i podwijają w rulonik. Znacznie lepiej jest ubrać dziecko w body i na to spodenki albo śpiochy. Natomiast moim zdaniem jest to i tak gorsza opcja niż pajacyk, bo się urobisz przy przewijaniu. Takie maleństwo trzeba przewijać kilkanaście razy dziennie i zdejmowanie/rozpinanie kilku warstw jest bardzo upierdliwe. A już najgorsze są spodenki lub śpiochy/półśpiochy nie rozpinanie w kroku, które trzeba po prostu zdjąć.
Powtórzę po raz kolejny-najlepsze są pajacyki. W wersji na zimno pajacyk plus body. W wersji na upal - samo body. I tyle wystarczy

reklama
moniqsan - a wytłumacz mi czym się różnią śpiochy od pajacyka?
jak możesz wrzuć jakieś przykładowe fotki :tak:

bo ja wam szczerze powiem że do tej pory mam problem z nazewnictwem tych rzeczy :zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Do góry