reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

ankzoc ja nie mam nikogo do opieki niestety...to znaczy chętni sa ale wiesz jakie jest życie...ja w każdym razie nie opieram sie na tym co teraz ludzie mówią bo potem sie rozczaruję i tyle...wolę ustawić nasze grafiki tak byśmy się po prostu zmieniali i w dni kiedy jestesmy w pracy razem na przykład zrobić tak ze M będzie na rano bo ma zmiany do 15 a ja po południu bo mam od 15...zamiast do domu M bedzie przyjezdzał po małego do mnie do pracy bo będę go zabierać tak by się nie spóźnic ...potrwa to 20 minut i tatuś go zabierze i spedzi reszte dnia w domu. Troche to pokrecone ale nie mamy wyjścia...
Dobrze ze mamy dni wolne w tygodniu to będzie łatwiej sie wymieniac...aż do czasu jak mały podrośnie i być może uda nam się zapisac go do przedszkola. Do tego czasu będzie mega survival...myślę jednak ze w miedzyczasie na którąś z cioć czy babć bedziemy mogli liczyc ale nie opieram się na tym...traktuję to raczej jako
dodatkową przysługe...trudno się mówi...

reklama
slonkoonline- wiem , ze mozna zrobic tak, ze pracuje sie kilka godzin mniej ale nie moze to byc mnie niz 1/2 etatu, no i jeszcze masz prawo do karmienia tj w ciagu 8 godzin pracy przysluguja ci dwie 30 minutowe przerwy, ale mozesz je polaczyc i np przychodzic godzine pozniej do pracy, albo godzine szybciej wychodzic, lub w srodku dnia wykorzystac te godzinke- i to masz normalnie platne

slonkoonline- wiem , ze mozna zrobic tak, ze pracuje sie kilka godzin mniej ale nie moze to byc mnie niz 1/2 etatu, no i jeszcze masz prawo do karmienia tj w ciagu 8 godzin pracy przysluguja ci dwie 30 minutowe przerwy, ale mozesz je polaczyc i np przychodzic godzine pozniej do pracy, albo godzine szybciej wychodzic, lub w srodku dnia wykorzystac te godzinke- i to masz normalnie platne
Tak, tak... Ja to wszystko wlasnie wiem :-D I mam zamiar wykorzystywac wszystko co tylko bede mogla i ile tylko bede mogla :-)
Dodatkowo mam prawo, ktore obejmuje tez prawo pracy, wiec jestem teraz przemadrzala i nie dam zrobic sie w konia :tak:

confi-moi tescie na pewno zjama sie mala bo sa na emeryturce a tesciowa jest nauczycielka wiec wiesz ona lubila prace z dzieciakami teraz jej tego brakuje, bo jest dopiero po 50, no a ciocia jest tez na emeryturze wiec sie dogadaja, moj tata tez w razie czego siedzi w domku na emerytyrce- takze wiem, ze na nich moge liczyc, moja mama pracuje wiec ona pewnie bedzie chetna w weekendy na spacerki. takze sadze, ze nie bedzie problemu. my nie mozemy sobie pozwolic na to zeby zmieniac sie z mezem bo pracujemy na 1 zmiane i w tej samej firmie siedzimy w b iurach, wiec nawet nie ma opcji pracy na druga zmiane np. mysle kochana ze sobie poradzicie :-)

ehhh... u mnie z pracą będzie bardziej skomplikowanie..:-(
ja np. zaraz po macierzyńskim - rezygnuję ze swojego dotychczasowego miejsca zatrudniania.
Dojazdy 40 km w jedną stronę do pracy są dla mnie nierealne przy maleńkim dziecku. Dlatego pewnie będąc jeszcze na macierzyńskim będę starała się znaleźć pracę na miejscu (liczę na swoje wypracowane kontakty ).

Niestety na wychowawczy nie liczę - mamy kredyt pod domek do spłacenia - a M sam by się chyba zajechał, żeby miał zarobić na nasze utrzymanie, kredyt, rachunki.. achhh...:baffled::-( ale mam nadzieję, że pomyślnie nam się to jakoś potoczy:happy2:

Niestety na wychowawczy nie liczę - mamy kredyt pod domek do spłacenia - a M sam by się chyba zajechał, żeby miał zarobić na nasze utrzymanie, kredyt, rachunki.. achhh...:baffled::-( ale mam nadzieję, że pomyślnie nam się to jakoś potoczy:happy2:

My wlasnie dlatego teraz siedzimy jeszcze u moich rodzicow.... :baffled:
W zasadzie juz mielismy upatrzony kredyt i szukalismy mieszkania/domku.
Teraz poprostu musimy przetrzymac jakos i jak tylko Julka bedzie wieksza bedziemy czegos szukac. Oczywiscie latwo nie bedzie. Wrecz przeciwnie z dzieckiem bedzie jeszcze ciezej, ale co nas nie zabije, to nas wzmocni ;-):tak:

ankzoc - ja mam podobną sytuację.. Niby mam na kogo liczyć, ale... Moja mama jest 24h/d w domku (no ale jest neipełnosprawna, więc jej opieka nad wnuczką będzie uzależniona od jej samopoczucia), moja Teściowa jest na emeryturce - ale..ale.. nie wiem czy wnusia dałaby radę "wstrzelić"się w grafik internetowy mojej teściówki (ona dziennie spędza min. 10h na N-K, ze 2-3 h na ulubionych serialach - czasami nie ma czasu się ubrać przez cały dzionek, a co dopiero dopilnować dziecko!!) - jest sporawe ryzyko!
moj Tato i Teściu - pracują, więc odpadają..
no i mam siostrę.. ale wiadomo jak to jest z czasem wolnym pracującej 23-latki:confused::dry:

zostaje mi moja babcia (72 lata), która jest w tej chwili chodzącą energią, przez cały dzień siedzi w domku (mieszka jakieś 4 km od nas) - ale.. czy tak zawsze będzie:confused:

reklama
Ja tez praktycznie codziennie.... Mam komputer przed nosem, a po prawej stronie na scianie TV, wiec wyjscia innego nie ma ;-)
Nie lubie tylko jak jest o polityce, albo religiach.
Mialam isc pranie zrobic tej nowej poscieli, ale poczekam az sie skonczy ten watek.

Do góry