reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

Magdziu ten lekarz mial cos zepsute to USG. Na takim UsG na brzuchu w tak wczesnej ciazy to niewiele widac a co dopiero słychac. Tak jak pisze maja33 na tym etapie powinno sie robic USG dopochwowe.

reklama
Hej Dziewczyny:-)
Pytacie czy już doszłam do siebie po porodzie...
Ja jak poszłam po połogu do gin, to mi powiedział, że "wyglądam" tak jakbym była 6 m-cy po porodzie, a nie 6 tyg. Bardzo szybko się wygoiłam:-)
A Oliwierek jest cudowny, taka śmiecha mała. Ja tylko czekam, aż mi się pierwszy raz na głos zaśmieje, bo buziaczka cieszy już jak tylko widzi mnie lub mojego męża:-D a my taką radochę mamy z tego- cieszymy się jak małe dzieci. Wychowywanie Maluszka mi idzie bardzo dobrze, tylko niestety mój Robaczek jest chory na serduszko i 6 pażdziernika mamy operację:sad: ale jesteśmy optymistami i wierzymy, że będzie wszystko ok:-)
Jeżeli chodzi o dolegliwości, to w pierwszej ciąży pracowałam do połowy maja a 19 czerwca urodziłam, żadnych dolegliwości nie miałam poza apetytem- wilczym apetytem:-) dopiero jakiś tydzień przed porodem zaczął mnie boleć kregosłup i zrobiłam się bardzo złośliwa, a teraz też mam apetyt i już jestem nieznośna:-p heh

mialam dopochwowo
29 sierpien stwierdzila kobitka ze po wielkosci pecherzyka (10 mm) i zółtka to 5 tc i wedlug tego 1 maj 2009 porod. wsumie zgadza sie wedlug moich obliczen.
1 wrzesnia pecherzyk mial juz 14 mm co odpowiada 5tc i kilka dni

a on dalej sie upiera zeby jeszcze raz zrobic

a w dupie zeby mi cos zrobil....nie dam

cos ciekawego dostalam w przychodni od pielegniarki. maly poradnik dla kobiet w ciazy "cudowne 9 miesiecy" i kochane otwieram a tam.... jak obliczyc termin porodu tzw regula Naegelego

pierwszy dzień ostatniej @ + 7 dni - 3 miesiące = termin porodu

ale pamietajcie ze to dotyczy 28-dniowego cyklu

jeśli np cykl jest 33 dni czyli o 5 dni dłuższy niz standard (28) dodajemy wtedy roznice do ostatniej otrzymanej daty.
jesl cykl krotszy niz 28 dni wtedy odejmujemy roznice

Np.:

ja mam co 32 dni cykle

20 lipiec + 7 - 3 miesiace = 27 kwiecien

ale roznica jest 4 dni czyli do 27 kwietnia dodaje 4 i wychodzi ze termin porodu mam na 1 maja 2009

Ostatnia edycja:
METODY OBLICZANIA TERMINU PORODU:

I. Jeśli znasz datę poczęcia Twojego dziecka to zastosuj następujący wzór:
data poczęcia - 3miesiące - 7 dni = termin porodu

II. Jeśli pamiętasz datę pierwszego dnia ostatniej prawidłowej miesiączki (tzn. prosta reguła Naegelego):
1-y dzień ostatniej prawidłowej miesiączki + 7 dni + 1 rok - 3 miesiące = termin porodu

tę metodę możesz zastosować przy cyklach, które wynoszą najczęściej 28 dni

III. Rozszerzona reguła Naegelego (w przypadku cyklów trwających więcej lub mniej niż 28 dni tj.+/-x dni:
1-y dzień ostatniej prawidłowej miesiączki + 7 dni + 1 rok - 3 miesiące +/-x dni

x- różnica między cyklami 28-dniowymi
W związku z tym:
*przy cyklu 25dniowym - termin porodu wypada 3 dni wcześniej
*przy cyklu 33-dniowym – termin porodu wypada 5 dni później

IV. Na podstawie pierwszych ruchów płodu
*pierwiastki pierwsze ruchy płodu odczuwają około 18-20 tyg. ciąży
data 1-ych ruchów płodu + 22/20 tyg. = termin porodu
*wieloródki pierwsze ruchy płodu odczuwają około 16-18 tyg. ciąży
data 1-ych ruchów płodu + 24/22 tyg. = termin porodu

V. Na podstawie wysokości dna macicy w poszczególnych tygodniach ciąży

Dno macicy znajduje się:

12 tyg. - spojenie łonowe
16 tyg. – 1-2 palce nad spojeniem łonowym
20 tyg. – 2-3 palce poniżej pępka
24 tyg. – wysokość pępka
28 tyg. – 2-3 palce poniżej pępka
32 tyg. – połowa odległości między pępkiem a wyrostkiem mieczykowatym
36 tyg. – wyrostek mieczykowaty (dno przylega do łuków żebrowych)
40 tyg. – 1-2 palce poniżej łuków żebrowych

1 usg, przy wczesnej ciazy (robione na ogol dopochwowo) ma na celu stwierdzenie czy plod jest zywy i wstepne ustalenie jego wieku (zadne wyliczenia ostatniej miesiaczki nie daja takiej oceny wieku plodu co USG)

2 usg ma na celu wykrycie wad wrodzonych w tym zespolu downa i wykonuje sie je miedzy 12-18 tygoniem (zazwyczaj), gdy fald karkowy/szyjny (roznie nazywaja) jest najlepiej widoczny. na tym badaniu lekarz sprawdza tez czy prawidlowo zawiazuja sie zalazki mozgu, czy ksztaltuje sie chrzesc nosowa (u dzieci z zespolem downa chrzesc nosowa jest bardzo mala i ksztaltuje sie pozniej niz u zdrowych). przy kazdym badaniu slucha sie serduszka malenstwa i oglada jak bryka w brzuchu :)

potem USG połówkowe

ostatnie przedporodowe

plec dziecka zapisana jest od momentu poczecia ale plec widoczna jest ok
21tygodnia (no chyba ze dzidzius sie rozkraczy tak, ze lekarz juz wczesniej zobaczy ew malutki wyrostek :))

moja zlosc odbija sie na wszystkich i jeszcze dzis zmoklam jak kura malo tego jechalo jakies auto i mnie ochlapalo jestem strasznie zla!!!! POZDRAWIAM MAJOWKI

Witam serdzecznie wszystkie mamusie majowe 2009:tak: Z wielką radością dopisuje się do was majóweczki i życzę wszystkim wspaniałej i spokojnej ciąży:happy: Mam termin na 15 maja 2009, wczoraj zrobiłam teścik i wyszły 2 piękne kreseczki. Jest to moja druga ciąża. Córeczka moja ma rok i osiem miesięcy.Więcej i suwaczki póżniej, bo moje pierwsze szczęście stoi obok mnie z butami i juz ją złości biorą, że jeszcze nie jest na dworze. Tak więc dozobaczenia póżniej.

reklama
To chyba ta piękna pogoda wszystkie majóweczki przepędziła z forum:tak:; no albo sobotnie porządki. Ja nie mam dziś głowy do niczego. Nie mogę się na niczym skupić :no: Cieszę się przeogromnie:happy: ale też nie mogę tak do końca jeszcze w to uwierzyć. Obudziłam się dziś o 4.00 i nie mogłam już usnąć z tych emocji. O ciąży na razie powiedziałam tylko mężowi i rodzicom. Obiecywałam sobie,że zrobię mężowi niespodziankę jak wróci (bo niestety widujemy sie praktycznie tylko w niedziele, ostatnio pracuje cały czas na wyjazdach) no ale jak to ja nie wytrzymałam i zadzwoniłam do niego:rofl2: W pracy na razie nic nie mówię, bo wiem że nie będą zachwyceni tym faktem, a zwłaszcza przełożona i kolezanka z pokoju.
Przy okazji sprawdzam czy suwaczek działa:rolleyes2:

Do góry