reklama
Nina27
Majowe mamy'09
dziewczyny co do tego puchnięcia to już Wam kiedyś pisałam..
Moja mamusia jak była w ciąży z moją młodszą siostrą to strasznie puchła i lekarz kazał jej odstawić ale całkowicie sól!!! a więc wszystkie zupy i dania bez soli!! i kazał jej jeść dużo ryżu...gotowała sobie codziennie - oczywiście nie mogła go solić!!! i jej pomogło!!
tak że może te które naprawdę cierpią z powodu opuchlizny powinny spróbować..napewno nie zaszkodzi...ja to się cieszę bo w ogóle nie puchnę
za to dzisiaj stanęłam na wadze i kur......pozostawię to bez komentarza
Moja mamusia jak była w ciąży z moją młodszą siostrą to strasznie puchła i lekarz kazał jej odstawić ale całkowicie sól!!! a więc wszystkie zupy i dania bez soli!! i kazał jej jeść dużo ryżu...gotowała sobie codziennie - oczywiście nie mogła go solić!!! i jej pomogło!!
tak że może te które naprawdę cierpią z powodu opuchlizny powinny spróbować..napewno nie zaszkodzi...ja to się cieszę bo w ogóle nie puchnę
barmanka79
Deus Dona Me Vi
Wody piję dość dużo, nogi nawet w tej chwili moczę, soli prawie wcale od kilku lat nie używam, leżę tylko na boku, bo na plecach nie potrafię. I i tak mi cholernie puchną! Ciśnienie mam dobre całą ciążę. A co do tego ma biały ser? Bo ja już nie wiem co mam robić....
wiesz ja też byłam tym zaskoczona że co ma biały ser do ciśnienia mówił dlaczego, ale jakoś się skupić nie mogłam :-( (myślałam o dzieciach czy bezpiecznie doleciały same do Polski.....), pamiętam tylko że coś się tam wyrównuje
sorki moja wina - nie słuchałam uważnie.....
ale może jak któraś ma na dniach wizytę to niech zapyta co?
a ja też nie rozumiem dlaczego smyrki mi puchną bo mam identycznie jak ty Marzena - ciśnienie idealne, pije dużo wody, soli nie cierpię, leże na boku (bo z pozycji pleców nie mogę się podnieść)... więc naprawdę nie rozumiem dlaczego...
ale ja spróbuje z tym serem (jak to się mówi - tonący brzytwy się chwyta), tylko że w lodówce jeszcze tyle żarełka się zostało że szok no i tak sie obżarłam przez święta że dziś to tylko troszkę sałatki zjadłam i cały dzień nie czuje sie głodna.....
barmanka79
Deus Dona Me Vi
i kazał jej jeść dużo ryżu...gotowała sobie codziennie - oczywiście nie mogła go solić!!! i jej pomogło!!
tak że może te które naprawdę cierpią z powodu opuchlizny powinny spróbować..napewno nie zaszkodzi.
o tak zapomniałam o tym :-(
lekarz mówił by jeść dużo ryżu, kaszy gryczanej i ryb (albo brać witaminki z kwasami omega-3)
głuptasku - kto wskakuje na wagę na drugi dzień po świętach
ja to chyba do piątku zaczekam z tą wagą
kochana ja to tylko teraz po świętach czuje sie najedzona
normalnie to też do lodówki ciągle zaglądam, i to nie po byle co - tylko jak mój chrześniak mówi - "po coś dobrego" ;-)
Ja tez zaczynam po woli puchnac... nogi jak dwie klody.... i cisnienie podobnie jak u was zaczyna skakac... po dzisiejszym dniu mam jakies skurcze i to dosc czesto...
mama-bartusia- super ze czasem cosik napiszesz...
barmanka- ja tez nie mam zamiaru sie zamartwiac twym postem... i zostawie to... bo nie chce sie tym denerwowac... bo dla mnie nie ma sensu... a to gdzie czy tu czy tam to najmniejszy problem... wszystkie jestesmy mamami majowymi.....
mama-bartusia- super ze czasem cosik napiszesz...
barmanka- ja tez nie mam zamiaru sie zamartwiac twym postem... i zostawie to... bo nie chce sie tym denerwowac... bo dla mnie nie ma sensu... a to gdzie czy tu czy tam to najmniejszy problem... wszystkie jestesmy mamami majowymi.....
Nina27
Majowe mamy'09
tak wiem że to nie jest zbyt mądre ważyć się po świętach;-) tylko że ja nie mam wagi ( a kupuję odkąd zaszłam w ciażę) i jak byłam u rodziców to ciekawość wzięła górę...no i mam za swoje...chyba by było lepiej gdybym nie była świadoma tych dodatkowych kg...
Tylko pocieszam się tym że podobno w ostatnich tygodniach traci się :-) kilogramy..więc ja dzielnie będę czekać:-)
Tylko pocieszam się tym że podobno w ostatnich tygodniach traci się :-) kilogramy..więc ja dzielnie będę czekać:-)
M
Marzena80
Gość
Ja od połowy 34 do połowy 37 tygodnia przytyłam 1,5 kg. Położna pocieszała, że więcej będzie wody, bo tak puchnę, niż faktycznego przytycia. Ale to i tak straszne. Tym bardziej, że chudziną to ja nie byłam...
No i w takim razie muszę spróbować z tym serem i kaszą. Ryżu białego nie mogę, bo podobno poziom cukru podnosi za bardzo, ale kaszę i owszem.
No i w takim razie muszę spróbować z tym serem i kaszą. Ryżu białego nie mogę, bo podobno poziom cukru podnosi za bardzo, ale kaszę i owszem.
barmanka79
Deus Dona Me Vi
a tak potwierdzam koleżanka ma termin pod koniec kwietnia, i w ostatnich tyg spadła o 5kg
w sumie dużo, ale lekarz powiedział że z dzidzią wszystko w porządku...
a u niej było to że czuła się jak na początku ciąży - mdłości, wymioty, uciskanie na żołądek (nic jeść nie mogła).....
reklama
Kochane mamusie poczytajcie o opuchnietych nogach moze wam sie przyda ja nie mam problemow jak narazie ;-)
Obrzęki nóg i dłoni, a także twarzy powstają, gdyż powiększająca się macica uciska żyłę odprowadzającą krew z dolnej części ciała do serca i utrudnia tym samym krążenie. Obrzęk, czyli gromadzenie się wody pod skórą, nie pojawia się od nadmiaru wypijanych płynów, ale z powodu niewłaściwej cyrkulacji krwi. Nie ma więc sensu odmawiać sobie picia wody, bo to nie tylko nie zmniejszy opuchnięcia, ale może doprowadzić do zmniejszenia wydzielania moczu i zatrucia organizmu. Woda rozrzedza krew i pomaga jej odpłynąć z dolnych partii ciała i wypłukuje toksyny. Pij więc nawet więcej niż zalecane półtora litra.
Wypróbuj sprawdzone sposoby na obrzęki:
Noś wygodne buty, zapomnij o obcasach i staraj się nie stać zbyt długo.
Trzymaj nogi wyżej. W pracy wstaw pod biurko podnóżek, po powrocie do domu połóż się na pół godziny z nogami uniesionymi na tyle wysoko, by stopy znalazły się wyżej niż serce. Unikniesz w ten sposób także żylaków.
Mocz je w chłodnej wodzie, w ciągu dnia stosuj kremy chłodzące z mentolem.
Ogranicz spożycie soli, która wiąże wodę w organizmie. Skontroluj ciśnienie i oddaj do analizy mocz, by sprawdzić, czy nie ma w nim białka. Skontaktuj się z lekarzem, jeśli opuchlizna nie znika po nocy - może to być objaw choroby nerek lub zatrucia ciążowego.
Obrzęki nóg i dłoni, a także twarzy powstają, gdyż powiększająca się macica uciska żyłę odprowadzającą krew z dolnej części ciała do serca i utrudnia tym samym krążenie. Obrzęk, czyli gromadzenie się wody pod skórą, nie pojawia się od nadmiaru wypijanych płynów, ale z powodu niewłaściwej cyrkulacji krwi. Nie ma więc sensu odmawiać sobie picia wody, bo to nie tylko nie zmniejszy opuchnięcia, ale może doprowadzić do zmniejszenia wydzielania moczu i zatrucia organizmu. Woda rozrzedza krew i pomaga jej odpłynąć z dolnych partii ciała i wypłukuje toksyny. Pij więc nawet więcej niż zalecane półtora litra.
Wypróbuj sprawdzone sposoby na obrzęki:
Noś wygodne buty, zapomnij o obcasach i staraj się nie stać zbyt długo.
Trzymaj nogi wyżej. W pracy wstaw pod biurko podnóżek, po powrocie do domu połóż się na pół godziny z nogami uniesionymi na tyle wysoko, by stopy znalazły się wyżej niż serce. Unikniesz w ten sposób także żylaków.
Mocz je w chłodnej wodzie, w ciągu dnia stosuj kremy chłodzące z mentolem.
Ogranicz spożycie soli, która wiąże wodę w organizmie. Skontroluj ciśnienie i oddaj do analizy mocz, by sprawdzić, czy nie ma w nim białka. Skontaktuj się z lekarzem, jeśli opuchlizna nie znika po nocy - może to być objaw choroby nerek lub zatrucia ciążowego.