reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy majowe 2009

barmanka- a ja dzis zrobilam pranie ciuszków malej ale tylko jasnych, tyle ich sie uzbieralo , ze cala suszarke mam zajeta, tylko patrzac na to zastawiam sie kto to poprasuje???

reklama
dziewczyny co do tego puchnięcia to już Wam kiedyś pisałam..
Moja mamusia jak była w ciąży z moją młodszą siostrą to strasznie puchła i lekarz kazał jej odstawić ale całkowicie sól!!! a więc wszystkie zupy i dania bez soli!! i kazał jej jeść dużo ryżu...gotowała sobie codziennie - oczywiście nie mogła go solić!!! i jej pomogło!!
tak że może te które naprawdę cierpią z powodu opuchlizny powinny spróbować..napewno nie zaszkodzi...ja to się cieszę bo w ogóle nie puchnę
za to dzisiaj stanęłam na wadze i kur......:angry::angry::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:pozostawię to bez komentarza:crazy:

Wody piję dość dużo, nogi nawet w tej chwili moczę, soli prawie wcale od kilku lat nie używam, leżę tylko na boku, bo na plecach nie potrafię. I i tak mi cholernie puchną! Ciśnienie mam dobre całą ciążę. A co do tego ma biały ser? Bo ja już nie wiem co mam robić....

wiesz ja też byłam tym zaskoczona że co ma biały ser do ciśnienia :eek: mówił dlaczego, ale jakoś się skupić nie mogłam :-( (myślałam o dzieciach czy bezpiecznie doleciały same do Polski.....), pamiętam tylko że coś się tam wyrównuje :zawstydzona/y: :zawstydzona/y:
sorki moja wina - nie słuchałam uważnie.....
ale może jak któraś ma na dniach wizytę to niech zapyta co? :sorry:

a ja też nie rozumiem dlaczego smyrki mi puchną :baffled: bo mam identycznie jak ty Marzena - ciśnienie idealne, pije dużo wody, soli nie cierpię, leże na boku (bo z pozycji pleców nie mogę się podnieść)... więc naprawdę nie rozumiem dlaczego...

ale ja spróbuje z tym serem :tak: (jak to się mówi - tonący brzytwy się chwyta), tylko że w lodówce jeszcze tyle żarełka się zostało że szok :szok: no i tak sie obżarłam przez święta że dziś to tylko troszkę sałatki zjadłam i cały dzień nie czuje sie głodna.....

barmanka
piszesz że nie czujesz się głodna..no to Ci kochana zazdroszczę bo ja tylko łażę i szukam:baffled: normalnie cały czas bym mieliła gębą to i później efekty są na wadze:angry::angry: ach nawet nie chcę się denerwować:crazy:

i kazał jej jeść dużo ryżu...gotowała sobie codziennie - oczywiście nie mogła go solić!!! i jej pomogło!!
tak że może te które naprawdę cierpią z powodu opuchlizny powinny spróbować..napewno nie zaszkodzi.

o tak zapomniałam o tym :-(
lekarz mówił by jeść dużo ryżu, kaszy gryczanej i ryb (albo brać witaminki z kwasami omega-3)

za to dzisiaj stanęłam na wadze i kur......:angry::angry::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:pozostawię to bez komentarza:crazy:

głuptasku - kto wskakuje na wagę na drugi dzień po świętach :rofl2: :-D :-D
ja to chyba do piątku zaczekam z tą wagą :-p:eek:

kochana ja to tylko teraz po świętach czuje sie najedzona :tak:
normalnie to też do lodówki ciągle zaglądam, i to nie po byle co - tylko jak mój chrześniak mówi - "po coś dobrego" ;-)

Ja tez zaczynam po woli puchnac... nogi jak dwie klody.... i cisnienie podobnie jak u was zaczyna skakac... po dzisiejszym dniu mam jakies skurcze i to dosc czesto...

mama-bartusia- super ze czasem cosik napiszesz...

barmanka- ja tez nie mam zamiaru sie zamartwiac twym postem... i zostawie to... bo nie chce sie tym denerwowac... bo dla mnie nie ma sensu... a to gdzie czy tu czy tam to najmniejszy problem... wszystkie jestesmy mamami majowymi.....

tak wiem że to nie jest zbyt mądre ważyć się po świętach;-) tylko że ja nie mam wagi ( a kupuję odkąd zaszłam w ciażę:tak:) i jak byłam u rodziców to ciekawość wzięła górę...no i mam za swoje...chyba by było lepiej gdybym nie była świadoma tych dodatkowych kg...
Tylko pocieszam się tym że podobno w ostatnich tygodniach traci się :-) kilogramy..więc ja dzielnie będę czekać:-)

Ja od połowy 34 do połowy 37 tygodnia przytyłam 1,5 kg. Położna pocieszała, że więcej będzie wody, bo tak puchnę, niż faktycznego przytycia. Ale to i tak straszne. Tym bardziej, że chudziną to ja nie byłam...
No i w takim razie muszę spróbować z tym serem i kaszą. Ryżu białego nie mogę, bo podobno poziom cukru podnosi za bardzo, ale kaszę i owszem.

Tylko pocieszam się tym że podobno w ostatnich tygodniach traci się :-) kilogramy..więc ja dzielnie będę czekać:-)

a tak potwierdzam :tak: koleżanka ma termin pod koniec kwietnia, i w ostatnich tyg spadła o 5kg :szok:
w sumie dużo, ale lekarz powiedział że z dzidzią wszystko w porządku...
a u niej było to że czuła się jak na początku ciąży - mdłości, wymioty, uciskanie na żołądek (nic jeść nie mogła).....

reklama
Kochane mamusie poczytajcie o opuchnietych nogach moze wam sie przyda ja nie mam problemow jak narazie ;-)
Obrzęki nóg i dłoni, a także twarzy powstają, gdyż powiększająca się macica uciska żyłę odprowadzającą krew z dolnej części ciała do serca i utrudnia tym samym krążenie. Obrzęk, czyli gromadzenie się wody pod skórą, nie pojawia się od nadmiaru wypijanych płynów, ale z powodu niewłaściwej cyrkulacji krwi. Nie ma więc sensu odmawiać sobie picia wody, bo to nie tylko nie zmniejszy opuchnięcia, ale może doprowadzić do zmniejszenia wydzielania moczu i zatrucia organizmu. Woda rozrzedza krew i pomaga jej odpłynąć z dolnych partii ciała i wypłukuje toksyny. Pij więc nawet więcej niż zalecane półtora litra.

Wypróbuj sprawdzone sposoby na obrzęki:

Noś wygodne buty, zapomnij o obcasach i staraj się nie stać zbyt długo.

Trzymaj nogi wyżej. W pracy wstaw pod biurko podnóżek, po powrocie do domu połóż się na pół godziny z nogami uniesionymi na tyle wysoko, by stopy znalazły się wyżej niż serce. Unikniesz w ten sposób także żylaków.

Mocz je w chłodnej wodzie, w ciągu dnia stosuj kremy chłodzące z mentolem.
Ogranicz spożycie soli, która wiąże wodę w organizmie. Skontroluj ciśnienie i oddaj do analizy mocz, by sprawdzić, czy nie ma w nim białka. Skontaktuj się z lekarzem, jeśli opuchlizna nie znika po nocy - może to być objaw choroby nerek lub zatrucia ciążowego.

Do góry