reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusie Lipcowe gotują:)

ja szczurki robiłam, ale za krótko panierowałam i wyszły takie średnie...

podam wam przepis na szybkie danie i dobre, może niekoniecznie zdrowe, no ale....

schab w kubkach
kilka plastrów schabu rozbitych jak na kotlety (nie za cienko, tak normalnie), albo kotlety z piersi kurczaka czy indyka, co macie w lodówce :)
2-3 gorące kubki serowe, cebulowe lub żurek (ewentualnie możecie sobie wypróbować inne smaki)
duża śmietana, w oryginalnym przepisie jest 30%, ale ja daję max 18%
kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, na to wysypujemy kubki, ja wybieram grzanki, bo mnie denerwują kolorem :p, na to śmietanę wykładamy (kotletów nie solimy i nie pieprzymy, takie gołe mięso układamy, śmietany nie mieszamy z kubkami, zasypujemy i zalewamy śmietaną) i do piekarnika na 180st tak na około 30-40min, w zależności od piekarnika
smacznego :)

sos śmietanowo-brokułowy do makaronu
brokuł
duża śmietana (oryginalnie 30%, ja robię z 18)
serek topiony śmietankowy
jak ktoś lubi kawałek gorgonzoli albo sera z pleśnią
kawałek piersi z kurczaka/indyka/schab

brokuł obgotowujemy lekko i rozdzielamyróżyczki, mięsko kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni w jak najmniejszej ilości tłuszczu albo nawet w ogóle bez, dodajemy śmietanę i sery i mieszamy do rozpuszczenia serów, na koniec dajemy różyczki brokuła. najlepiej smakuje z pełnoziarnistym makaronem (to tak dla uspokojenia sumienia, że niby śmietana, ale ze zdrowym makaronem :) )
Ja ubostwiam to danie tylko bez makaronu :) kawalki piersi lekko przyprawione i sos z gorgonzola koniecznie bo kocham plesniowe sery :) do tego masa brokulow MNIAM! Dobrze ze w ciazy nie trzeba z plesniowych rezygnowac jezeli sa po obrobce termicznej :)
 
reklama
Elifit jeśli ser jest z mleka pasteryzowanego to można go jeść - na etykiecie masz wszystko napisane:tak: Większość valbonów itp u nas na rynku to sery z mleka poddanego obróbce.
 
Muffinki bananowe

Przepis:


składniki (na 18 sztuk):

  • 2 i 1/4 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • ziarenka z 1/4 - 1/3 laski wanilii
  • 2 jajka
  • 150 g stopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 4-5 bananów

przygotowanie:

Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Wymieszałam jajka z mlekiem. W innej misce wymieszałam składniki suche (mąkę, cukier, proszek, wanilię). Masę jajeczną połączyłam z suchymi składnikami, dodałam masło i banany, jeszcze raz wymieszałam. Wypełniłam foremki do 3/4 wysokości i piekłam ok. 20 min.

Smacznego!

Uwaga: miałam wtedy stary piekarnik, może się okazać, że w waszym wystarczy np. 15 min pieczenia

bananowe+3.jpg
 

Załączniki

  • bananowe+3.jpg
    bananowe+3.jpg
    34,3 KB · Wyświetleń: 62
Ostatnia edycja:
Muffinki bananowe

I składniki mokre:



  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 dojrzałe banany

II składniki suche:


  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 tabliczka czekolady pokrojona w kostkę - każdy kawałek na 4-6 części


Składniki mokre do miski i traktujemy blenderem ręcznym.
Składniki suche przesiewamy do drugiej miski i mieszamy.

Suche wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką, dorzucamy czekoladę.
Specjalną blaszkę do mufinek wykładamy papilotkami, wypełniamy je prawie do pełna i pieczemy na 175 stopni przez 15-20 min, aż się ładnie zrumienią.
 
dzięki, zrobię jutro któreś :)

a to moje popisowe:

muffinki marchewkowe:
2szkl marchewki startej (około 3-4 większe marchewki)
1,5 szkl mąki
0,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl oleju lub margaryny (najlepsza Kasia) rozpuszczonej
3 jajka (jak malutkie to 4)
3/4 szkl cuktu
szczypta soli
łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać suche produkty: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej - rozmącić jajko, dodać olej, marchewkę, cukier. Wymieszać mokre składniki i polączyć z suchymi. Wszystko razem dokładnie zamieszać.

Formę do muffinek powykładać papierowymi papilotkami, wyłożyć do każdego wgłębienia po dwie łyżki ciasta. (tak do 3/4 wysokości foremki) Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na ok. 25-30 min.


muffinki czekoladowe (te akurat wychodzą mi tylko wtedy, jak robię je dla nas dwoje, jak ktoś ma przyjechać, szczególnie z męża rodziny, nie chcą wyjść....)
Składniki suche :
1 czekolada najlepiej gorzka
2 szklanki mąki
1 i 3/4 szklanki cukru pudru (będzie za słodkie, ja wsypuję 1 i troszkę szkl cukru)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
daję też trochę skórki pomarańczowej

Składniki mokre :
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko


Sposób przygotowania

Najpierw kruszymy czekoladę na pył (no nie na pył, po prostu na malutkie kawałeczki). Później układamy do miski składniki suche i dla pulchności mieszamy je razem z rozdrobnioną czekoladą. Następnie po wymieszaniu składników mokrych łączymy je z suchymi i mixujemy ponownie. Gdy rozlejemy już masę do papilotek układamy muffinki do piekarnika na koło 20/25 minut. (u mnie w piekarniku siedzą koło 30min)
 
Elifit jeśli ser jest z mleka pasteryzowanego to można go jeść - na etykiecie masz wszystko napisane:tak: Większość valbonów itp u nas na rynku to sery z mleka poddanego obróbce.
kochana ale te to ja wiem, mi chodzi o te "prawdziwe" francuskie sery. Czy jeśli będą po obróbce to będę mogła jeść?

Robicie ochotę na te muffiny, a ja nie mam foremek ;p
 
reklama
Do góry