ja szczurki robiłam, ale za krótko panierowałam i wyszły takie średnie...
podam wam przepis na szybkie danie i dobre, może niekoniecznie zdrowe, no ale....
schab w kubkach
kilka plastrów schabu rozbitych jak na kotlety (nie za cienko, tak normalnie), albo kotlety z piersi kurczaka czy indyka, co macie w lodówce
2-3 gorące kubki serowe, cebulowe lub żurek (ewentualnie możecie sobie wypróbować inne smaki)
duża śmietana, w oryginalnym przepisie jest 30%, ale ja daję max 18%
kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, na to wysypujemy kubki, ja wybieram grzanki, bo mnie denerwują kolorem
, na to śmietanę wykładamy (kotletów nie solimy i nie pieprzymy, takie gołe mięso układamy, śmietany nie mieszamy z kubkami, zasypujemy i zalewamy śmietaną) i do piekarnika na 180st tak na około 30-40min, w zależności od piekarnika
smacznego
sos śmietanowo-brokułowy do makaronu
brokuł
duża śmietana (oryginalnie 30%, ja robię z 18)
serek topiony śmietankowy
jak ktoś lubi kawałek gorgonzoli albo sera z pleśnią
kawałek piersi z kurczaka/indyka/schab
brokuł obgotowujemy lekko i rozdzielamyróżyczki, mięsko kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni w jak najmniejszej ilości tłuszczu albo nawet w ogóle bez, dodajemy śmietanę i sery i mieszamy do rozpuszczenia serów, na koniec dajemy różyczki brokuła. najlepiej smakuje z pełnoziarnistym makaronem (to tak dla uspokojenia sumienia, że niby śmietana, ale ze zdrowym makaronem
)