reklama
U
użytkownik 902
Gość
Proszę trzymać się tematu, wątek o zachciankach na bigosy ze śliwkami jest gdzie indziej hehehe
Oliwia to wątek przepisowy, jeśli chcesz dodaj proszę przepis jeśli takie mniam;-)
Oliwia to wątek przepisowy, jeśli chcesz dodaj proszę przepis jeśli takie mniam;-)
venus27
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Lipiec 2011
- Postów
- 1 822
Mam pyszny przepis na babkę. Ciasto jest wilgotne i puszyste.
SKŁADNIKIna 1 keksówkę)
4 jajka
20dkg mąki pszennej
20dkg cukru
14dkg miękkiego masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
*Oddzielić białka od żółtek,utrzeć mikserem masło z cukrem i żółtkami,dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Następnie ubić piane z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem.
Ciastem napełnić formę keksową i piec 1 godz. w temp.150-170 stopni.
Ciasto można dowolnie zmieniać np:
* do surowego ciasta dodać pokrojone 2 jabłka średniej wielkości
*do 1/3 ciasta surowego dodać 2 łyżki kakao.Do formy wlać jasne ciasto potem ciemne i zamieszać delikatnie widelcem.
Ja daję 1 łyżkę gorzkiego kakao i jest super!!
Przepis pochodzi ze strony :
Little baking world...: Ciasta i desery
SKŁADNIKIna 1 keksówkę)
4 jajka
20dkg mąki pszennej
20dkg cukru
14dkg miękkiego masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
*Oddzielić białka od żółtek,utrzeć mikserem masło z cukrem i żółtkami,dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Następnie ubić piane z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem.
Ciastem napełnić formę keksową i piec 1 godz. w temp.150-170 stopni.
Ciasto można dowolnie zmieniać np:
* do surowego ciasta dodać pokrojone 2 jabłka średniej wielkości
*do 1/3 ciasta surowego dodać 2 łyżki kakao.Do formy wlać jasne ciasto potem ciemne i zamieszać delikatnie widelcem.
Ja daję 1 łyżkę gorzkiego kakao i jest super!!
Przepis pochodzi ze strony :
Little baking world...: Ciasta i desery
karola1986-21
Dream it. Wish it. Do it.
wczoraj zupełnie nie miałam weny co by tu ugotować na obiad, no dobra, przyznam się, wena weną ale prawda taka, że za bardzo nic nie miałam w lodówce oprócz pieczarek.
no ale co by tu zrobić z pieczarek- pomyślałam.
znalazłam w necie przepis na sos pieczarkowo- śmietanowy do makaronu, zrobiłam i przyznaje, że w życiu nie jadłam tak pysznego sosu!!! a w wykonaniu taka prościzna, że szok.
dzielę się przepisem bo w smaku przeszło moje najśmielsze oczekiwania, idealne danie gdy nie mamy weny, gdy nam się śpieszy, nie mamy za wiele w lodówce i chcemy coś na szybko upichcić.
Sos pieczarkowo-śmietanowy
Składniki:
pieczarki
mniej niż pół szklanki śmietany kremówki
pół kostki rosołowej
pieprz najlepiej biały
cebula średnia
pół łyżki masła
pól szklanki wody
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Kroimy cebulę w drobną kosteczkę, pieczarki też kroimy drobniej i podsmażamy na niewielkiej ilości masła.Gdy mamy podsmażone pieczarki z cebulą dodajemy wodę, kostkę i śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 2 minut. Robimy zawiesinę z mąki i wody. Zagęszczamy i znów gotujemy ok 2 minut.
Gotowe
no ale co by tu zrobić z pieczarek- pomyślałam.
znalazłam w necie przepis na sos pieczarkowo- śmietanowy do makaronu, zrobiłam i przyznaje, że w życiu nie jadłam tak pysznego sosu!!! a w wykonaniu taka prościzna, że szok.
dzielę się przepisem bo w smaku przeszło moje najśmielsze oczekiwania, idealne danie gdy nie mamy weny, gdy nam się śpieszy, nie mamy za wiele w lodówce i chcemy coś na szybko upichcić.
Sos pieczarkowo-śmietanowy
Składniki:
pieczarki
mniej niż pół szklanki śmietany kremówki
pół kostki rosołowej
pieprz najlepiej biały
cebula średnia
pół łyżki masła
pól szklanki wody
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Kroimy cebulę w drobną kosteczkę, pieczarki też kroimy drobniej i podsmażamy na niewielkiej ilości masła.Gdy mamy podsmażone pieczarki z cebulą dodajemy wodę, kostkę i śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 2 minut. Robimy zawiesinę z mąki i wody. Zagęszczamy i znów gotujemy ok 2 minut.
Gotowe
s.michalina
Fanka BB :)
Proszę trzymać się tematu, wątek o zachciankach na bigosy ze śliwkami jest gdzie indziej hehehe
Oliwia to wątek przepisowy, jeśli chcesz dodaj proszę przepis jeśli takie mniam;-)
Tak jest!
Na bigos przepisu nie dam, bo chyba każdy ma już swój styl wyrobiony, to danie dosyć mocno modyfikowalne ale podzielę się z wami moją tajna bronią, którą dzisiaj znowu użyłam i wszyscy byli zadowoleni - sos po którym całowanie się jest zakazane
200g jogurtu naturalnego
2 serki topione "bezsmakowe" czyli o smaku serka topionego
2 ząbki czosnku (to zależy od upodobań, ja lubię mocno czosnkowe, można po trochu dodawać i sprawdzać smak)
Doprawić do smaku solą i ziołami
Żółty ser starty na najmniejszych oczkach
Wszystko do blendera. Fajnie sprawdza się do zakąsek, frytek czy polania tarty ze szpinakiem.
U
użytkownik 902
Gość
Karolka robię sos podobnie, tylko nie daję kostki (samo zło i pół kg soli w jednej kostce;-))
Michalna - ooo, moje klimaty, na pewno wypróbuję
Michalna - ooo, moje klimaty, na pewno wypróbuję
Gosia i Bartek
Fanka BB :)
A ja zapomniałam napisać iż robiłam ewci zupę po hanojsku, Jagódki sałątkę ze śliwkami- niestety w occie nie znalazłam , i szczurki. Wszystko było pyszne.
Kazano mi zrobić szczury na sobotę wraz z sałatką śliwkową
Kazano mi zrobić szczury na sobotę wraz z sałatką śliwkową
malgorzatkar
Fanka BB :)
ja szczurki robiłam, ale za krótko panierowałam i wyszły takie średnie...
podam wam przepis na szybkie danie i dobre, może niekoniecznie zdrowe, no ale....
schab w kubkach
kilka plastrów schabu rozbitych jak na kotlety (nie za cienko, tak normalnie), albo kotlety z piersi kurczaka czy indyka, co macie w lodówce
2-3 gorące kubki serowe, cebulowe lub żurek (ewentualnie możecie sobie wypróbować inne smaki)
duża śmietana, w oryginalnym przepisie jest 30%, ale ja daję max 18%
kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, na to wysypujemy kubki, ja wybieram grzanki, bo mnie denerwują kolorem , na to śmietanę wykładamy (kotletów nie solimy i nie pieprzymy, takie gołe mięso układamy, śmietany nie mieszamy z kubkami, zasypujemy i zalewamy śmietaną) i do piekarnika na 180st tak na około 30-40min, w zależności od piekarnika
smacznego
sos śmietanowo-brokułowy do makaronu
brokuł
duża śmietana (oryginalnie 30%, ja robię z 18)
serek topiony śmietankowy
jak ktoś lubi kawałek gorgonzoli albo sera z pleśnią
kawałek piersi z kurczaka/indyka/schab
brokuł obgotowujemy lekko i rozdzielamyróżyczki, mięsko kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni w jak najmniejszej ilości tłuszczu albo nawet w ogóle bez, dodajemy śmietanę i sery i mieszamy do rozpuszczenia serów, na koniec dajemy różyczki brokuła. najlepiej smakuje z pełnoziarnistym makaronem (to tak dla uspokojenia sumienia, że niby śmietana, ale ze zdrowym makaronem )
podam wam przepis na szybkie danie i dobre, może niekoniecznie zdrowe, no ale....
schab w kubkach
kilka plastrów schabu rozbitych jak na kotlety (nie za cienko, tak normalnie), albo kotlety z piersi kurczaka czy indyka, co macie w lodówce
2-3 gorące kubki serowe, cebulowe lub żurek (ewentualnie możecie sobie wypróbować inne smaki)
duża śmietana, w oryginalnym przepisie jest 30%, ale ja daję max 18%
kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, na to wysypujemy kubki, ja wybieram grzanki, bo mnie denerwują kolorem , na to śmietanę wykładamy (kotletów nie solimy i nie pieprzymy, takie gołe mięso układamy, śmietany nie mieszamy z kubkami, zasypujemy i zalewamy śmietaną) i do piekarnika na 180st tak na około 30-40min, w zależności od piekarnika
smacznego
sos śmietanowo-brokułowy do makaronu
brokuł
duża śmietana (oryginalnie 30%, ja robię z 18)
serek topiony śmietankowy
jak ktoś lubi kawałek gorgonzoli albo sera z pleśnią
kawałek piersi z kurczaka/indyka/schab
brokuł obgotowujemy lekko i rozdzielamyróżyczki, mięsko kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni w jak najmniejszej ilości tłuszczu albo nawet w ogóle bez, dodajemy śmietanę i sery i mieszamy do rozpuszczenia serów, na koniec dajemy różyczki brokuła. najlepiej smakuje z pełnoziarnistym makaronem (to tak dla uspokojenia sumienia, że niby śmietana, ale ze zdrowym makaronem )
Gosia i Bartek
Fanka BB :)
Małgosiu ja trzymałam prawie 24h. Za 2 razem na 170st i jakoś ok. 30 minut.. Wyszły bardzo soczyste. Nawet jak mój syn nie chce jeść mięsa w domu tak to wcinał
reklama
U
użytkownik 902
Gość
Ja robiłam szczurki, marynowały się dwa dni, ale niestety nie podeszły mi. Może to przez ciążę nie wiem, ale szału nie było;-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 355
- Wyświetleń
- 43 tys
- Odpowiedzi
- 458
- Wyświetleń
- 61 tys
- Odpowiedzi
- 154
- Wyświetleń
- 28 tys
Podziel się: