reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

Dziewczyny a mam jeszcze takie pytanko od kiedy gin powinien skierować na ktg ? bo ja już zaczynam 36 tydz. ale mój gin nic nie mówił. Martwię się troszkę bo mała jest ułożona nie dość że pośladkowo to jeszcze nadal owinięta dwa razy pępowiną i powiem szczerze że myślałam że mi każe iść zrobić ale nic nie mówił.

reklama
Neti - wikipedia mówi tak: Kardiotokografia (KTG) – monitorowanie akcji serca płodu wraz z jednoczasowym zapisem czynności skurczowej mięśnia macicy. Badanie to przeprowadzane jest w ramach intensywnej opieki przedporodowej. Pozwala wcześnie wykryć sytuacje zagrożenia życia płodu.

Evelinka - mnie w poprzedniej ciąży gin kierowal na ktg dopiero ok 38-39 tygodnia, ale wszystko bylo ok, no i sam nie mial aparatu. Teraz ma aparat i w sumie chcial mi juz teraz robić (34tc) ale ze z szyjką wszystko ok to jakoś zapomniał. A jak chodzę na nfz to tez maja aparat i chyba od 36 tc robią standardowo - przed wizytą.

Ostatnia edycja:
Chyba juz wiem, chodzi o badanie kardiograficzne plodu, czyli badanie akcji bicia serca I skurczow macicy..?

Mi tez tego nie robili jeszcze... a ja `Evelinkaaa` to jestem prawie w tym samym tygodniu co ty!

Mi co prawda podczas kazdej wizyty na brzuszku smaruja tym zelkiem co do usg I przykladaja takie cos co mierzy bicie serca dziecka I to takie fajne ze na glos je slychac ;) to taki maly magnetofonik .. hehehehe

a jak moj lekarz robi mi usg a to robi co wizyte juz teraz bo sprawdza jak lozysko sie ma I ajk ulozoone no I jaka wielkosc ma itp wiec czasami tez na chwilke wlaczy na glosno to bicie serca dziecka wiec moze to KTG to wtedy robi??

chociaz na necie przeczytalam ze to badanie sie robi prawie 30min! a moje wizyty trwaja moze 5min?

to o to chodzi? to takie badanie mialyscie??

Ostatnia edycja:
Neti - w praktyce robienie ktg wygląda tak że masz dwa pasy montowane na brzuchu, a do pasów przytwierdzone są czujniki. Na podstawie pomiarów drukowany jest zapis bicia serca płodu i skurczy macicy ( wydruk można porównać do tego z ekg). Zapis trwa przynajmniej 20.min w czasie których leżysz i się nie ruszasz. badanie przeprowadzane jest raczej bliżej porodu, chyba że istnieją inne wskazania - np masz skurcze.

`Zuzanka` dzieki!
no to takiego badania ja jeszcze nie mialam! z tymi pasami....

ale widzialm keidys w tv na jakims amerykanskim kanale typu `Porodowka` ze tak robia I sprawdzaja kobiety przed porodem...
ciekawe czy mi tez cos takiego bedzie moj lekarz robic przed porodem czy moze jeszcze podczas tych rutynowych wizyt a moze tuz przed porodem??

a swoja droga to czy to takie badania to w PL sa standardowe? i robi sie je wszystkim ciezarnym kobietom?
czy moze sie je robi jedynie jak sa akurat do tego wskazania jakies szczegolne albo poderzenia?

Neti80 w poprzedniej ciazy nie mialam ktg wczesniej niz na porodowce w 39tc. Wszystko bylo ok to nie pisali skierowania. 30 min. To takie minimum ktore teraz mialam a raz zapomnieli o naszej sali w szpitalu to mialysmy ponad 40! I tak musza najpierw spojrzec czy zapis jest prawidlowy zeby nie powtarzac...
Moj dzic tez wstal lewa noga ale chyba juz mu przeszlo.
Za to ja przezylam 2 ataki ogromnej foki w trakcie snu -wielka jak wieloryb byla !

`Auliya` dzieki za ODPOWIEDZ! :tak:

a swoja droga ta twoja foczka to ta fasolka w brzuszku...? ;-)
Jezeli to tak to ja tez wczoraj tak mialam.. normalnie myslalm ze cos mi albo w brzuch wpadlo albo wypadlo. az mnie wybudzilo to... I zaczelam dotykac nerwowo brzuch bo normalnie nie wiedzialam co sie stalo...hehehehehe

a swoja droga skad te maluszki bedac takimi malenstwami jeszcze tam w brzuszku maja tyle sily!?? :-D

reklama
Do góry