reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

Witam :) u nas także dzisiaj ładna pogoda, słoneczko i ok 20 stopni to akurat.

Mój szkrab zasypia wieczorem po kąpieli przy cycu, a w dzień albo na spacerze w wózku a jak jestesmy w domu to wtulony wemnie i obowiazkowo rączka na cycu:-) coś widze ze rośnie mi 2 mamusi cycuś:-) Starszak do tej pory non stop by sie przytulał i po setny raz mówi jak mocno kocha nas. Od małego taki przytulasny.

MADZIK - oj wspólczuje, a moze faktycznie jak juz nie masz swojego mleczka to spróbuj na tym MM zamiast Nutragimen.

Co do TV to u mnie non stop jest włączony, bo nawet jak nic nie ogladam to musi mi cos grac, Mały nieraz jak starszy oglada bajki to tez zerknie, niestety jest to nie uniknione teraz.

Z ubiorem u nas nie ma problemu, skarpetki toleruje, a czapki to nie wiem jak teraz bo ostatnio miał jak sie urodził, ale niedługo zimniej bedzie to bede juz ubierac na spacerki.

A ja mam pytanie co sadzicie, bo od tyg młody kaszle, kicha, ma wiecej gilków w nosie, i jak byłam wczoraj u lekarza to wszystko czysto. I w necie wyczytałam ze takie objawy to nie musza świadczyc o przeziebieniu a o alergii? Kurcze ten lekarz u którego byłam to wkurzył mnie, bo dał mi do zrozumienia ze "po co przychodze z taka błachostka jak przeziebienie, które wcale nawet nim nie jest" a gdy zapytalam sie o alergie to powiedział zebym nie wyszukiwała chorób. Kazdy z nas kaszle i kicha, od tego nie umiera sie. Nożżż k... a

reklama
Evelinkaaa - a Zuzia dostała nutramigen również ze względu na podejrzenie nietolerancji mleka krowiego i\lub laktozy?
Emma dostaje kropelki z laktazą od jakichś 3 tygodni bo wg pediatry większość dzieci po przebytej biegunce będzie miało przejściową nietolerancję laktozy, do momentu aż się kosmki jelitowe nie zregenerują. Na pewno poprawiły się jej kupki.
Czytałam o bebilonie pepti dha i tutaj odpowiednikiem jest Aptamil pepti ( obydwa mleka produkowane przez Milupę). Jeśli zwykłe mleko zastępcze będzie Emmie szkodzić to będzie mój następny wybór.

Madzikim tak Zuzia dostała Nutramigen LGG dlatego ze w badaniach kupki na wykluczenie i krew utajoną wyszła bardzo wysoka nietolerancja laktozy. Na odbudowę tych kosmków jelitowych Zuzka bierze Dicoflor raz dziennie. Ja jestem strasznie zadowolona z tego mleka ale po prostu musi dzieciaczkowi podpasować. Trzymam kciuki aby w końcu się udało znaleźć mleczko abyście z Emmą się już nie męczyły :-) czekam na dobre wiadomości :-)

Oliwia jak kaszel i katar u nas sie przypałętał(innych objawów nie było) to dostaliśmy
-inhalacje z berodualu(7krpoli +ml soli)2xdziennie
-inhalacje z pulmicorku2x1/2
-inhalacje z mucosolwanu 1x1ml+1ml soli
-cebion 2x8 kropli
-nasivin 3x dziennie

i tak przez 2 dni, a potem przez 4 dni
-inhalacje z pulmicortu 2x 1/2
-cebion 2x8 kropli
-nasivin

co do tv sorki, zle przyznaje czasem dla świętego spokoju (jak musze coś zrobić) stawiam go na chwilę w leżaczku przed tv:baffled:

Witam,

u nas noc była super, bo tylko jedną pobudkę Julek zaserwował, no ale o 5,30 wstał na dobre, bo męczyłą go już kupka.

Telewizor jest dla niego fascynujący i jak tylko złowi go kątem oka to już wzroku oderwać nie może.

Z jedzeniem jesteśmy ciągle na tym samym etapie. Dzisiaj mijają dwa tygodnie odkąd podaję mu słoiczki, a on zjada tylko 1 góra 2 łyżeczki dziennie. Stale odciągam też mleko żeby mu je ktoś podawał z butelki, ale jeszcze ani razu się to nie udało, bo zawsze kończy się solidną awanturą. Wczoraj np. nie jadł przez 5 godzin, a i tak nie zjadł z butli :no:

Oj Juluś testuje mamę na każdym kroku:no:

Hej foremki:-)
Dzięki za wsparcie. Po dwóch i pół dnia maskary, niespania, "leżeniu" w łóżku w nocy na siedząco z zmrożoną kapustą w cyckonoszu, szałwi i wreszcie połówce tabletki dostinexu moje piersi w końcu się podały. Oby już tak zostało.
Chociaż powiem wam że mamy straszny dylemat, bo mimo że Emma w końcu zaczęła pić nutramigen, ten wogóle jej nie służy. Takich jazd nocnych, prężenia się, prawie stawania na głowie w łóżeczku i to wszystko na śpiocha i w akompaniamencie ogromnego wrzasku to od kiedy się urodziła nie mieliśmy:no:. Jest bardzo źle i zbierając informacje u wujka google dowiedzieliśmy się, że dużo dzieci tak reaguje na nutramigen, coś w składzie jest silnie drażniącego (co mnie nie dziwi bo smród i smak tego mleka jest okropny), co powoduje bóle brzuszka i właśnie takie jazdy u dzieci.
Wczoraj to się znów popłakałam bo tak wyła, że nic tylko miałam ochotę dać jej cyca i w końcu jej wetknęłam ale tylko na uspokojenie bo mleczka nie było. Nie wiedziałam co zrobić, bo przecież musiałam ją czymś nakarmić, a na nutramigen to już nawet patrzeć nie mogłam, mam trochę mojego mleka ale z zamrażarce. W końcu wyciągnęłam puszkę MZ które miałam otwarte i jej zrobiłam o 4ej w nocy, położyłam ją ze mną w łóżku i poszła wreszcie spać:no:
I teraz mamy taką zagwozdkę z mężem bo cyc już nie działa i bez sensu byłoby znów sobie rozbujać laktację, nutramigen to dla mnie zło wcielone:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:, nie chcę tego mleka nawet w pobliżu mojego dziecka, jak pójdę do pediatry to się za przeproszeniem g****o dowiem.
Chyba pokarmię ją narazie tym mlekiem zastępczym, zwykłym z mlekiem krowim, laktozą itp i zobaczę. Jak będzie coś nie tak to zauważymy pewnie po Emmy kupach (które teraz są wzorcowe), zwiększającej się wysypce itp.
Powiem wam, że już mi ręce opadają.

Madzikm też bym tak zrobiła bo nie m nic gorszego niż słuchanie płaczu własnego dzziecka:no:

Witam :) u nas także dzisiaj ładna pogoda, słoneczko i ok 20 stopni to akurat.

Mój szkrab zasypia wieczorem po kąpieli przy cycu, a w dzień albo na spacerze w wózku a jak jestesmy w domu to wtulony wemnie i obowiazkowo rączka na cycu:-) coś widze ze rośnie mi 2 mamusi cycuś:-) Starszak do tej pory non stop by sie przytulał i po setny raz mówi jak mocno kocha nas. Od małego taki przytulasny.

MADZIK - oj wspólczuje, a moze faktycznie jak juz nie masz swojego mleczka to spróbuj na tym MM zamiast Nutragimen.

Co do TV to u mnie non stop jest włączony, bo nawet jak nic nie ogladam to musi mi cos grac, Mały nieraz jak starszy oglada bajki to tez zerknie, niestety jest to nie uniknione teraz.

Z ubiorem u nas nie ma problemu, skarpetki toleruje, a czapki to nie wiem jak teraz bo ostatnio miał jak sie urodził, ale niedługo zimniej bedzie to bede juz ubierac na spacerki.

A ja mam pytanie co sadzicie, bo od tyg młody kaszle, kicha, ma wiecej gilków w nosie, i jak byłam wczoraj u lekarza to wszystko czysto. I w necie wyczytałam ze takie objawy to nie musza świadczyc o przeziebieniu a o alergii? Kurcze ten lekarz u którego byłam to wkurzył mnie, bo dał mi do zrozumienia ze "po co przychodze z taka błachostka jak przeziebienie, które wcale nawet nim nie jest" a gdy zapytalam sie o alergie to powiedział zebym nie wyszukiwała chorób. Kazdy z nas kaszle i kicha, od tego nie umiera sie. Nożżż k... a

Pediaatra od siedmiu boleści:angry:

Pułapki współczesnego macierzyństwa

Właśnie to przeczytałam.. jak dla mnie dolujące i prawdziwe :-(

Prwdziwe penie tak ale każda z nas ma swój rozum, swoje zdanie i jeśli ylko nie damy sobie wmówić tego wszystkiego to i nasze dzzieci będą szczzęśliwe. :tak:

Madzikm wspolczuje problemow po mleku. Moze rzeczywiscie sprobuj z tym odpowiednikiem bebilonu pepti. Ono jest raczej dobrze tolerowane przez dzieci.

Truskawkowa ale zestaw lekow ktory napisalas to sie nadaje jak cos jest w oskrzelach lub plucach. Berodual to obturacji a pulmocort to steryd ktorego na pewno nie podaje sie malym dzieciom przy zwyklym przeziebieniu. Inhalacje mozna robic ale z samej soli bo nawilza drogi oddechowe, udraznia nos i pomaga w odkaslywaniu.

Mama.o wszystko wskazuje na to ze macie klasyczny skok rozwojowy. Wspolczuje, ale trzeba to przetrwac bo nie bedzie na szczescie trwalo wiecznie. Jeszcze troche i Ci sie dziecko naprawi. Moj sie zaczyna naprawiac, znowu dluzej wytrzymuje sam polozony na macie, lepiej spi w dzien (dzisiaj spal 4 godziny w wozku na podworku). Za to wieczory od kilku dni sa gorsze bo zasypia dlugo, oczywiscie przy cycu, ale musi byc cisza zeby go nic nie rozpraszalo.

Agunia rzeczywiscie uparty ten Twoj synek. Ja.jutro musze Ignasia zostawic na jakies 3,5 max 4 godziny i juz mu mleczko odciagnelam. Tez jestem ciekawa czy awantury nie zrobi. Niby wczesniej zdarzylo.mu sie wypic z.butelki ale zachwycony nie byl. A teraz jest starszy i madrzejszy....

Ide spac, bo padam ze zmeczenia.

Aaaa moja przyjaciolka jest wlasnie na porodowce!!! Przezywam to prawie jak swoj porod!

Witam :-)
Dzisiaj my też idziemy na szczepienie.
Kroczku trzymam kciuki za Wasze :tak:
MamaO. moja lubi wszystkie części garderoby. Przy ubieraniu nie protestuje. Nawet ostatnio mierzyłam jej kilka rzeczy, bo robiłam porządki w szafie i nie wiedziałam co jeszcze dobre. Nawet nie protestowała bardzo. Tylko po kąpaniu nie lubi się ubierać i jest wrzask.
Agunia naprawdę uparciuch z Julka.
Madzik współczuję problemów z mlekiem. Skoro mleko z cyca nie służyło Emmie to chyba dobrze, że odstawiona. Tylko, żeby jak najszybciej udało się znaleźć dobre mz.
Ewelinka moja też będzie kłuta 3 razy. Na wielkość chyba nasze córcie są podobne. Dzisiaj się dowiem dokładnie jaka jest duża.
Oliwia zdrówka dla małego.
Moja starsza do tej pory jest taką przylepą. Niedługo mnie przerośnie, a jeszcze mi włazi na kolana ;-)
Katjuszka straszne to i niestety prawdziwe. Ja jestem tradycjonalistką i do wielu spraw mam dość staroświeckie podejście :tak:
Marcia jak tam przyjaciółka?

Kolezanka urodzila wczoraj o 22.30 sliczna 4kg coreczke :-)

Ja dzisiaj do Lodzi z dzieciakami jade, bo popoludniu na 3 godzinki do pracy. Rety wyprawa z dwojka to nie lada wyczyn. Zawsze obladowana jestem na maxa. Nie wyobrazam sobie jak my sie za dwa tygodnie zbierzemy w gory.

Edysiek trzymam kciuki za szczepienie!

reklama
Edysiek Kroczku powodzenia na szczepieniach i pochwalcie się ile ważą i mierzą wasze Skarby :-)
Marcia gratulacje dla koleżanki :-)
MamaO. Moje nie lubi wkladania bluzeczek, body wszystkiego przez głowę, zawsze się strasznie wygina :-/
U nas nocka ok tylko Mała trochę poplakiwala przez sen po szczepieniu chyba bo wcześniej tak nie robiła a wstała 10 min temu. Matko co to będzie jak zacznie Mi wstawać wcześniej jak już się przyzwyczaiłam że wstajemy ok 9-tej o_O
U nas pogoda piękna, słoneczko święci, wiaterek leciutki, nic tylko zbierać się na spacer :-) miłego dzionka mamusie :-)

Do góry