reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

Posta mi wcięło :wściekła/y: Więc jeszcze raz, ale w skrócie.

Ubranek nigdzie nie znalazłam i chyba taki urok Częstochowy, że małych nie sprowadzają. Postanowiłam kupić rozmiar 68 i najwyżej będzie trochę przyduży.

Karmie w foteliku z odchylanym oparciem, ale generalnie pozwalam już Julkowi siadać, bo strasznie się garnie, a ja mam dość zabraniania mu wszystkiego.

DJMka mój je identycznie. Ciągnie cycka 5-10 min. i tak co 1,5-2 godz. W nocy je dużo bardziej intensywnie, ale też tak krótko. Dzisiejszą noc mamy niemal identyczną, bo Julek budził się dwa razy i o 6 wstał na dobre. Pobrykał do 7,45 i poszedł spać, a wstał jakoś o 9. Teraz oczywiście marudzi, ale to akurat u niego normalne ;-)

Oliwia ty mnie nie strasz kobieto :szok: Jak mi syn taką akcję wywinie to już całkiem osiwieję. A co do odciągania to mojego mleka też nie ruszy z butelki :no:

Idę sprzątać łazienkę, a Julka posadzę przed włączoną pralką to może da mi kilka minut wolnego.

reklama
Witam :-)
My już po spacerku i pierwszej drzemce. Mała właśnie wciągnęła cyca i na razie się bawi.
Noc jak zwykle - 3 pobudki, próbowałam ją przetrzymać dając smoka, udało mi się jakieś pół godziny a i tak nie poszła spać, dopiero po cycu.

Oliwia super, że rehabilitacja daje efekty.

I ja muszę zobaczyć czy krzesełko do karmienia po starszej jeszcze się nada. Muszę tylko iść na strych.

Kroczek to, że dziecko może siedzieć w wieku 5 miesięcy to się zgodzę, ale stać :szok: Coś to za bardzo na wyrost.
Ja mam taką wiekową książkę i tam jest taki obrazek jak to wygląda w poszczególnych miesiącach rozwoj-motoryczny-dziecka-www.forumzdrowia.plid194art8644ptitleokresy-rozwoju-dziecka-i-ich-char.jpg

Agunia a może ubranko byłoby w jakimś zwykłym, nie firmowym sklepie, albo gdzieś na bazarku. Przecież często miesięczne dzieci się chrzci to ubranka powinny być.

Załączniki

• rozwoj-motoryczny-dziecka-www.forumzdrowia.plid194art8644ptitleokresy-rozwoju-dziecka-i-ich-char.jpg
    rozwoj-motoryczny-dziecka-www.forumzdrowia.plid194art8644ptitleokresy-rozwoju-dziecka-i-ich-char.jpg
    25,5 KB · Wyświetleń: 51
Edysiek bazarek też obleciałam. Najwyraźniej wybrałam najbardziej pechowy moment na chrzciny.

Julko właśnie padł po cycku więc liczę na to, że będę miała wolną godzinkę lub dwie. A odnosząc się do mojego wczorajszego wpisu i tego, że Młody nie chciał brokuła, to dzisiaj go skosztowałam i w sumie mu się nie dziwię. Świństwo jakich mało :baffled:

Agunia chyba rzeczywiście masz pecha do ubranek.
Moja jeszcze brokuła nie jadła, nie wiem jak ten słoiczkowy smakuje, ale ja brokuły lubię.
Kinga na razie je wszystko z mniejszą lub większą chęcią. Wczoraj dałam jej troszkę śliwki i raczej jej nie smakowała, ale kilka łyżeczek zjadła. Dzisiaj zrobimy drugie podejście. A na obiadek ugotowałam zupkę z cukinii i ziemniaka.
Mam nadzieję, że mojej się nie odwidzi jedzenie i będzie chętnie jadła wszystko. Starsza też jadła do roku, a potem coś jej się poprzestawiało i wmuszenie w nią jakiegokolwiek jedzenia to była mordęga. Ładnych parę lat była takim niejadkiem, zresztą do tej pory nie zje wszystkiego.

Agunia mysle ze dobra decyzja - wieksze to moze jeszcze pozniej do czegos zalozy. Ja kupilam wieksze spodenki :) i podwine lekko nogawki na czas chrztu.
Kroczku chodzic, wow..no to niezle. Moj nawet sam nie usiadzie narazie a gdzie tu do chodzenia.
Co do jedzenia to generalnie lubi wszystko poza kalafiorem, moze ma to po mamusi bo ja tez nie przepadam :) jemy juz szpinak z ziemniakami, dynie, marchewke, jabluszko, zupke jarzynowa ze sloiczka. Juz lada dzien - czytaj pewnie we wrzesniu - zamówie robot kuchenny i mam ambitny plan sama pogotowac i zapakowac w sloiczki. No ale zobaczymy jak to wyjdzie, narazie testujemy smaki zebym wiedziala co mu podejdzie :) do brokula nie doszlismy ale sadze ze jest szansa na sukces :)
krzeselko mamy, dostalismy w prezencie bo sami takiego drogiego chyba bysmy nie kupili :) musimy tylko je teraz rozlozyc i jest tam wkladka niemowleca, ciekawe do czego sluzy i czy juz mozna Mlodego wkladac. On sie bardzo rwie do siadania ale jak np trzymamy go na lezaczku zy w foteliku, to glowe ciagnie strasznie, prawie usiadzie..ale w koncu kapituluje i nic z tego :)

Mileg dnia Kochane, ja lece spac poki syn spi bo dzisiaj od 4 na nogach jestem wlasnie dzieki niemu :)

Witajcie. U nas nocka taka sobie. Mlody krecil sie w nocy bardzo i jakos niespokojnie spal. Pobudka byla o 2 czyli wyjatkowo wczesnie. A potem o 5.30 zjadl i zamiast zasnac to pol godziny sie kotlowal w lozeczku. A jeszcze przed 5 Tymek urzadzil pobudke z placzem.

Z fotelikami samochodowymi to pamietajcie ze przesiadka do wiekszego powinna byc wtedy gdy glowa wystaje ponad fotelik lub waga przekracza dozwolona. Wystajace nogi nie sa zadnym wyznacznikiem. Generalnie im dluzej dziecko jezdzi tylem tym bezpieczniej. My za pare miesiecy bedziemy musieli pomyslec o kupnie fotelika dla Tymka bo Ignas wskoczy w jego fotelik czuli Romer King 9-18. Tylko wlasnie nie wiem na jaki sie zdecydujemy bo Tymek 18 kg jeszcze nie wazy wiec taki z przedzialu 18-36 odpada. A im mniejszy przedzial wagowy tym bezpieczniej. No nie wiem mam jeszcze troche czasu do namyslu.

Wczoraj zadzwonili do mnie z przychodni w ktorej dorabialam jak bylam na wychowawczym czy nie przyszlabym im pomoc w szczepieniach przez 3 najblizsze czwartki. Praca na 3 godzinki :-) musze z mama pogadac.czy nie zostanie mi z dzieciakami. Nie chce im odmawiac bo wiem ze byli zadowoleni z mojej pracy i chca zebym jeszcze do nich wrocila jak juz zorganizuje opieke nad dziecmi. Ale jakos mnie stresuje mysl o zostawieniu Ignasia.

Dzień doberek :-)

mam chwilkę bo Mała usnęła :-)

AguniaGR a masz gdzieś Tesco bo tam są super ciuszki w tym F&F, ja tez latałam jak szalona aby znaleźć sukieneczkę na chrzciny i też 62 albo i mniejszą bo mała wtedy miała 2 miesiące i była bardzo malutka i w końcu kupiłam sukienkę w Rumii a mieszkam w Gdańsku wiec ponad 30 km jechałam po sukienkę którą miała raz a potem przez przypadek trafiłam do Tesco a tak piękne białe i kremowe sukieneczki :crazy:

Była mowa o kołderkach i śpiworkach, ja swoją mała próbowałam kilka razy wpakować w śpiworek ale jej coś wiecznie nie pasowało i tak teraz śpi pod kołderką. Kroczku ja kładę jej rączki na zewnątrz i nigdy nie widziałam żeby miała kołderkę na buźce ale za to rozkopana wiecznie jest i musimy ją przykrywać :-)

Marcia super propozycja i fajnie by było troszkę odetchnąć od maluszków :-)

reklama
Hej
Ja jak zwykle wpadam jak po ogień. Ostatnio nie zdążyłam napisać co u nas. Tak więc byliśmy znów u pediatry, w pępku jest infekcja i dostaliśmy na nią maść z aantybiotykiem. Jak nie przejdzie do 7miu dni to trzeba będzie robić wymaz.
Badania (kał i mocz) wyszły w porządku
Emmie zrobiła się sucha skóra na jednym policzku ....alergia???
A kto to wie, w Irlandii raczej nikt mi badań na alergię pokarmową nie zrobi. Dostaliśmy receptę na nutrimagen żeby Emmę przestawić i zobaczyć jak będzie po mleku dla alergików.
Przestawienie dziecka które przez sześć miesięcy żarło z cyca .....maskara.
Kupiliśmy Emmie w niedzielę mleko zastępcze firmy SMA i bardzo jej zasmakowało, więc radośnie domieszałam jej w środę 1 łyżeczkę nutramigenu żeby ją powoli przestawiać i rekacja była natychmiastowa - całe mleko lało się wszędzie - prawie oczami jej wychodziło ale połykać nie chciała:no: Nakarmiłam ją w końcu z zakraplacza, zeby się nie zraziła do butelki i tak przez chyba 40 minut wlewałam w dziecko 120ml mleka zakraplaczem o pojemności 1ml. Z drugą porcją już się nie dała oszukać i po długiej walce i histerii z głodu zalana łzami matka dała dziecku cycka:-(
Zrobiłam jej dzień przerwy tylko na MZ/ cycek i dzisiaj znów jej dałam i męcząc bo męcząc ale zjadła 120ml w proporcji 3łyżeczki mz/1łyżeczka nutramigenu:no:
A gdzie tam żeby zjadła sam nutramigen...jakoś tego nie widze bo to świnstwo, chociaż i tak dostała nutramigen 2, który ponoć w samku jest lepszy od jedynki.
Szukam narazie opcji gdzie by tu jej zrobić badania na nietolerancję białek mleka bo po co dziecko męczyć świńskim mlekiem jeżeli ma np nietoleraancję na pomidory czy jajka.
NA dodatek nutrmaigen jest też od razu bezlaktozowy a czytałam że dzieci nie powinny zostawać na diecie bezlaktozowej dłużej niż sześć tygodni bo może to dozywotnio u nich zaburzyć trawienie laktozy w przyszłości.
I tak źle i tak niedobrze
Przynajmniej kup[y mamy ostatnio bardzo ładne...tfu tfu....żeby nie zapeszyć
I jemy już pełną porcję kaszki i trzeci dzień marcheweczkę która nam bardzo smakuje i źle na kupkę nie wpływa więc w przyszłym tygodniu startujemy z ziemniaczkiem albo cukinią:tak:. Owoce zostawiam na później bo w kaszce Sinlac jest wystarczająco dużo cukru:tak:
Ok lecę do zobaczenia:-)

Do góry