reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie i ich malenstwa 2009

My również podobnie ubrani, ewentualnie jak było na prawdę zimno to jeszcze cieniutka bluzeczka na bodaska, ale teraz już nie ma takich temperatur więc jak dziewczyny napisały jest wystarczająco.:-) Jeżeli chodzi o to kiedy wyszliśmy na spacer, to wcześnie , w sobotę ( 4 dni po porodzie ) wyszliśmy ze szpitala a Błażej z tatą i bratem poszedł na pierwszy spacer w poniedziałek na 20 minut. Wiem, że różnie dziewczyny podchodzą do wyjść z maluchami, ale my chodzimy codziennie ( z wyjątkiem tych okropnych mrozów) i nic mu nie jest :-):-):-)

reklama
My również podobnie ubrani, ewentualnie jak było na prawdę zimno to jeszcze cieniutka bluzeczka na bodaska, ale teraz już nie ma takich temperatur więc jak dziewczyny napisały jest wystarczająco.:-) Jeżeli chodzi o to kiedy wyszliśmy na spacer, to wcześnie , w sobotę ( 4 dni po porodzie ) wyszliśmy ze szpitala a Błażej z tatą i bratem poszedł na pierwszy spacer w poniedziałek na 20 minut. Wiem, że różnie dziewczyny podchodzą do wyjść z maluchami, ale my chodzimy codziennie ( z wyjątkiem tych okropnych mrozów) i nic mu nie jest :-):-):-)
Urodzilam w srode, ze szpitala wyszlismy w sobote a na spacer poszlismy juz w poniedzialek:tak:;-) tylko byl sierpien i bylo cieplutko;-) Nie ktorzy patrzyli na mnie jak na wariatke:eek: ale polozna w szpitalu mowila ze to stare dzieje ze sie odczekuje po porodzie jakis czas w domu z malenstwem i ze mamy korzystac z pogody bo to i z korzyscia dla synka bedzie:tak:(wiadomo unikac wiatru i duzego slanca)
My tez codziennie chociaz na godz wychodzimy, chyba ze nam przeszkodzzi choroba (tak jak teraz) lub mrozy brrrr

Witam nową mamusie!

Dziewczyny mięsko do zupki można od 6 miesiąca o ile dobrze pamiętam?

Co do spacerków, to Zuzia urodziła się w niedziele a raczej ją wyjeli :) na spacerku była pierwszy raz jak wychodziliśmy ze szpitala, czyli w środe. Ja wychodzę nawet przy -10

Tak, nam tak nasza pielęgniarka mówiła i jajka też od 6:-)

A ja mam w poradniku, że od 7 miesiąca zółtka :confused2:

Mój zawodnik sumo:

dsc_4597.jpg

dsc_4600.jpg

Kobitki dawajcie więcej zdjęć. Uwielbiam oglądać maluszki :)

Rany ile ja mam prasowania i zero ochoty!!!

Jeszcze moje kochanie najmniejsze:

dsc_4607.jpg

dsc_4612.jpg

Ostatnia edycja:
hej,nam rowniez polozna kazala isc zaraz po przyjsciu ze szpitala na spacer,a byl to maj ,nie az tak cieplo u nas bylo.
teraz ubieramyy bodzik,bluze albo swetek i kurteczke,szalik rekawiczki i czapeczka,no i wklad zimowy do wozka

reklama
znalazlam gdzies:

6 miesiąc życia dziecka

Maluszek powinien zjadać:

Mleko mamy na żądanie
ok. 180 ml zupki jarzynowej zagęszczonej kaszką glutenową lub bezglutenową (kaszka manna lub kleik ryżowy) z dodatkiem wysokogatunkowego masła lub oliwy z oliwek
przecier owocowy (50 g)
150 ml kaszki mleczno-ryżowej lub bez dodatku mleka modyfikowanego (wtedy należy ją przygotować na bazie mleka mamy)
Po ukończeniu 6 miesiąca podajemy niemowlęciu:

warzywa: ziemniak, marchewka, seler, korzeń pietruszki, dynia, brokuły, patison, fasolka szparagowa
Owoce: jabłko, czarne jagody
Zboża - ryż, kukurydza

7 -8 miesiąc życia dziecka

Mleko mamy na żądanie
180 ml zupki jarzynowej z dodatkiem osobno ugotowanego mięsa (2-3 łyżki) lub ? ugotowanego na twardo żółtka co drugi dzień (podajemy naprzemiennie). Do zupki dodajemy oliwę z oliwek lub masło (2 łyżeczka). Mięso możemy zastąpić 1-2 w tyg. rybą.
150 g kaszki ryżowej lub wielozbożowej (możesz wybrać te z dodatkiem mleka modyfikowanego albo dodać własne)
Owoce lub soczki, nie więcej niż 150 ml dziennie

Po ukończeniu 7 miesiąca dodajemy:

warzywa: kalarepa, burak
owoce: gruszka, morela, maliny
mięso: kurczak, indyk, królik, jagnięcina (początkowo), później cielęcina

Po ukończeniu 8 miesiąca dodajemy:

Warzywa: jarmuż, szparagi
Owoce: suszone śliwki, brzoskwinie, banany, czereśnie, kiwi, winogrona, mango, daktyle i rodzynki (oczywiście wcześnie ugotowane i zmiksowane)
Przyprawy: koperek (suszony), kminek, majeranek
Zboża: kasza gryczana biała niepalona

9 miesiąc życia dziecka

Tak samo jak w 8 miesiącu. Podajemy 200 ml zupki jarzynowej. Można już wprowadzić całe żółtko co drugi dzień. Dietę wzbogacamy o kolejne produkty: groch, szpinak (jeśli maluch nie ma problemów z nerkami), jeżyny, aronia, borówka amerykańska, arbuz, melon Można podać kaszę jaglaną. Dodajemy także nowe przyprawy: tymianek, bazylia, rozmaryn

W 9 miesiącu uczymy już dziecko samodzielnego jedzenia. Dajemy do rączki chrupki kukurydziane, wafle ryżowe, kawałek banana, ugotowany kawałek marchewki lub ziemniaka, melon.

Przygotowane danie nie powinno być już gładkie jak jogurt, tylko mieć grudkowatą konsystencję, stymulująca do rzucia.

10 miesiąc życia dziecka

Mleko mamy na żądanie
Obiad z dwóch dań: zupka jarzynowa (200 ml) z kaszką glutenową i jarzynki z ugotowanym mięsem (lub rybą 1-2 w tygodniu), i ? żółtka do potraw codziennie. Ewentualnie można dodać ziemniaka lub ryż
Kaszki glutenowe i bezglutenowe, biszkopty, niewielkie ilości pszennego pieczywa
Soki i przeciery owocowe (150 ml dziennie).

Po ukończeniu 10 miesiąca można już podawać:

Warzywa: awokado (jeśli dziecko nie ma problemów z wątrobą), bakłażan, ogórek zielony, papryka, rzodkiew, pomidor, fasola (biała i czerwona), ogórek kiszony, kapusta kiszona (najpierw podajemy sok z kapusty, ok. łyżeczki - jeśli pojawi się zaczerwienienie wokół ust, to podajemy po 12 miesiącu)
Owoce: poziomki, truskawki, papaja, ananas
Przyprawy: czosnek, pieprz, sól (odrobinkę nieczyszczonej), szczypiorek, natka pietruszki, koperek
Zboża: kasze (gryczana biała, jaglana), bułki, chleb, sucharki

11-12 miesiąc życia dziecka

Posiłki uzupełniające tak samo jak w 10 miesiącu. Zwiększamy ilość zupki jarzynowej do 220 ml Warto zastanowić się nad wprowadzeniem mleka modyfikowanego dla dzieci po ukończonym roku życia. Po ukończonym 11 miesiącu wprowadzamy nabiał: twarożek, jogurt, kefir, maślankę (1-2 razy w tygodniu), całe jajo 3-4 razy w tygodniu.

Po ukończonym 11 miesiącu zaczynamy podawać owoce cytrusowe, orzechy (zmielone laskowe, włoskie, nerkowca).

poki co to ja chyba glodze moje dziecko:szok::szok::szok:

Do góry