reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

...::Mamusie grudniowe 2013::.. :)

agusia n dokladnie...i juz dla maluszka buciki,skarpetki,,ech...juz si enie moge doczekac jak bede dziegrac..kocyki,,,sweterki,,,,cudaa sa i na szydelku i na drutach podziergam..zawsze chcialam....

witaminko no to niezle.nawet w dzien porodu,,hee..niezle maz musial lecec zapewne....

Ide spac kochane..bo wiecznie czytam przepisy prawa...
Bo mam umowe na zastepstwo i konczy mi sie 30 czerwca..i bede w 15tyg ciazy..i nie wiem czy isc na L-4 czy co......a pracuje w szkole....
chce miec potem cos placone,,albo chociaz w ciazy,,i tak licze gdybam,,echhh

reklama
Witam.Ja byłam na wizycie u gina i opisałam w odpowiednim wątku.
Koralikowa ja słyszałam że jak jesteś na zwolnieniu to nie moga Cię zwolnić ale nie wiem ile w tym prawdy.
Ja mam umowę do 7czerwca a lekarz wypisał mi zwolnienie do 30czerwca. Zobaczymy co powiedzą w pon jadę zawiezć L4.

Baska to ide tam czytac.
Ale bedziesz do konca tak ciagnela l-4? A wtedy nie masz macierzynskiego wiesz? I to rozumiem po 30 dniach l-4 placi juz zus.

Ja myslf czy tez ciagnac l-4 do konca i brac wyplate.
Czy powiedziec dyrce i potem lipiec i sierp kuron,a od wrzesnia umowa,bo juz mi oznajmila ze na pol etatu dostane.
Bo wogole bym jej nie mowila,ale w dniu 1 wrzesnia to ciazy juz raczej nie ukryje.
I nie wiem co robic-ech.

Hej Dziewczynki,

Dawno się nie odzywałam, choć codziennie zaglądam na forum i czytam co nowego u Was. Jakoś brak u mnie weny i natchnienia na pisanie czegokolwiek. Dni na dniem mijają a ja mam coraz większy kryzys. Oczy same się zamykają a Córa jest bezlitosna- kilka pobudek w nocy a do tego o 5 nad ranem nie ma mowy o śnie. W dzień też jakoś słabo ze snem :/ Mimo, ze oczy się kleją ze zmęczenia to jakoś nie potrafię usnąć razem z Młodą, bo zawsze w domu jest coś do zrobienia. O matko, niech minie ten 1 trymestr i mam nadzieję, że się polepszy!

Wczoraj byłam na wizycie u gina. Fasolka ma się dobrze, ale ciążą młodsza niż wynikałoby to z ostatniego USG. Spodziewaliśmy się 10tyg a tu dopiero 8. A wszystko przez późną owulkę. Termin porodu wychodzi teraz na 6.12, ale dopiero na genetycznym będzie można trzymać się konkretnej daty.

Kilka dziewczyn pisało o umowach w robocie, które kończą się przed dniem porodu. Chciałam Wam napisać, że każda taka umowa przedłuża się, aż do rozwiązania. I macie normalnie płacone jak w trakcie trwania umowy, bez względu na to czy pracujcie czy jesteście na L4. Nie powiem Wam tylko jak się ma kwestia macierzyńskiego, ale pewnie ZUS płaci- tylko nie w wysokości dotychczasowej pensji/ zasiłku tylko może jakaś krajowa stawka- tutaj nie mam pojęcia.

Pozdrawiam i miłego majowego weekendu.

Piękna pogoda za oknem kurde :/

Dzień dobry dziewczynki.

U mnie poranek pochmurny, znów nie mogłam spać cała noc z boku na bok.
Dzisiaj cały dzień spędzam z mężem:)
Miłej majówki zyczę:)

WITAM SIĘ ŚWIĄTECZNIE I MAJOWO :-)
u mnie standard czyli cycki duże i bolesne mdłości itd brak :dry:
Koralikowa - wiesz co...nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale jak to? Jak się jest całą ciąże na L4 MACIERZYŃSKIEGO SIĘ NIEMA??????????:confused: To chyba jakiś błąd???A co jeśli ciąża jest zagrożona???? i tzreba leżec???
Mam prośbę sama też szydełkuję oczywiście laik tępy jestem no ale jednak :sorry2: może podesłałybyście mi jakiś wzór na piękny kocyk...marzę o zrobieniu kocyka dziecięcego
MIŁEGO DNIA DZIEWCZYNY

Cześć dziewczyny!
Prawdopodobnie zostanę również mamą grudniową. Z obliczeń wychodzi ok.25 grudnia i chociaż poprzednia ciąża była dla mnie delikatnie mówiąc "męczarnią" to chyba wolałabym powić 1 stycznia;)
Widzę, że nie będę miała najmniejszej różnicy pomiędzy maluchami...Jest to dla mnie otucha nie powiem:)
Obecnie trochę męczą mnie mdłości, ok.19 jestem w takim stanie, że śpie na stojąco. Wydaje mi się, że z Filipem lepiej przechodziłam pierwszy trymestr. Aaaaa no i dodam, że bardzo chciałabym córkę- jeżeli się nie uda to trudno, ale przyznam, że bardzo się nastawiam:tak::tak:

A propos umów, które kończą się w trakcie ciąży/macierzyńskiego. Z tego, co słyszałam macierzyński się należy każdemu, płaci ZUS. Teściowa, która tam pracowała mówiła, że nawet jeżeli umowa kończy się w trakcie trwania ciąży to wypłacana będzie średnia roczna. Nie wiem ile w tym prawdy. Aaaaa no i umowa automatycznie przedłuża się do dnia porodu!

życzę Wam wszystkim bez dolegliwościowego i słonecznego długiego weekendu!

umowy które kończą się przed porodem a ciąża ma już 12 tyg jest automatycznie przedłużana do dnia porodu (chyba że pracodawca ma serce może przedłuzyć na dłużej...),pensja to średnia z ostatnich 12 miesięcy i nalezy się zasiłek macierzyński 24 tygodnie bo teraz jest dłuższy...także do lata kaska będzie

w przypadku umów zlecen chyba trzeba miec opłacane ubezpieczenie dobrowolne ale nie wiem dokładnie jak to jest

mdłości mam ...mam zachcianki na kefir jak nigdy i piję
:-D

reklama
Hej, a ja prosze o jakies sprostowanie co do tego L4 i braku macierzyskiego... Zamierzam isc na zwolnienie (poki co pracuje, ale mam troche ciezką prace) i wydawalo mi sie ze nawet jak przeciagne L4 to potem wszystko normalnie...
I nie wiem czy naciskać lekarza na zwolnienie czy pracować dalej...

Do góry