reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

...::Mamusie grudniowe 2013::.. :)

Hej, a ja prosze o jakies sprostowanie co do tego L4 i braku macierzyskiego... Zamierzam isc na zwolnienie (poki co pracuje, ale mam troche ciezką prace) i wydawalo mi sie ze nawet jak przeciagne L4 to potem wszystko normalnie...
I nie wiem czy naciskać lekarza na zwolnienie czy pracować dalej...

ktoś tam wyżej się zdecydowanie pomylił- możesz być na L4 i będzie przysługiwać Ci macierzyński :)

reklama
hej

To ja sprostuje..po pierwsze chodzi mi o umowe na zastepstwo!!!! i wtedy jesli jest sie na L-4..to potem nie ma macierzynskiego,,bo po 30dniach od wygsniecia umowy(bo ona wygasa,ale jak na L-4 to leci dalej)..placi ZUS srednia z ost 12 m-cy...i tutaj z tego nie ma macierzynskiego....
a umowa o prace jest normalnie przedluzana i jest macierzynski....

Mi chodzi generalnie o zastepstwo.....ktoras tak miala kiedys albo sie spotkala...
Bo ja w sumie mam dwa wyjscie i nie wiem ktore lepsze....jaks ie dogadam z pracodawca...

Baska u mnie pieknie slonko alee tylko 10 stopni...

Maua no wlasnie ztym usg zawsze mlodsze te ciaze...

Nikusia na umowe o prace ma automatycznie przedluzana i dostanie po L-4..ale nie na zastepstwo jak ja....

nonek no ja od 6 sie juz w lozku meczylam,,ale se powiedzialam mam wolne wiec spij babo....hee

Pauletta witaj...

ananska ee juz zachcianki,,ale pij kefirek,no ja nie lubie kefirku,wiec dziwne by bylo jakbym miala ochote...

dziewczyny jeszcze raz pisze o umowie na zastepstwooooo!!!!!!
zwykla umowa ma macierzynski....

Witam wszystkich,
piszę prosząc o poradę.
Test robiłam 20 kwietnia w 39 dc wyszedł negatywny, potem 22go w 41 dc i też negatywny. Dzisiaj jest 50 dc, rano zrobiłam test i znowu negatywny.

Od ponad 2 tygodniu mam bardzo dużo białego, gęstego śluzu (nigdy tak nie miałam), dość często boli mnie podbrzusze, mam mocno widoczne żyłki na piersiach, ale nie bolą. Do tego ten brak @...

Jestem pierwszy raz w takiej sytuacji i nie bardzo wiem co robić :-(
Od kiedy nie dostałam @ to czytam Was i cichutko liczę że do Was dołączę, choć dzidzia nie jest planowana to bardzo bym się cieszyła.

Któraś z Was poradzi? :-(

Najlepiej zrobić sobie test hcg beta. Jesteś z Krakowa kosztuje on 29 zł we wszytskich oddziałach diagnostyki;)
Ja robiłam na ul. Komorowskiego;)

Koralikowa ja jeśli chodzi o umowy na zastępstwo wiedzy nie mam.Ale jak piszesz to lipa ze macierzyńskiego nie ma :-/

no picie kefiru codziennie to już zachcianki bo normalnie to pije moze z 2 razy do roku z młodymi ziemniakami
:-D

Trixie w naturze wszystko jest możliwe może byc ciąża,może byc i jej brak...lec do lekarza zrób betę..bo trudno cokolwiek na ślepo wrózyć...

Ananasko dokladnie,lipa ze nie ma,dla mnie umowa to umowa,ale te nasze prawo polskie to o kant d rozbic.

Trixie dla mnie skoro tyle testow nie wychodzi to raczej ciazy nie ma,ale idz na bete boto 100% da. Powodzenia.

koralikowa.. zdaje się, że masz rację. Umowa na zastępstwo nie daje prawa do zasiłku.. no chyba, że urodziłabyś w czasie trwania tej umowy. Piszesz o L4 po zakończeniu umowy- nie wiem czy to przejdzie... w końcu ubezpieczenie chorobowe kończy się z dniem zakończenia umowy, więc nie ma podstaw aby potem ciągnąć L4 jak nie jesteś nigdzie zatrudniona. Choć w tym wypadku lepiej gdzieś dopytać, bo ja nie mam pewności.
Najlepiej byłoby dogadać się z pracodawcą- w końcu to i tak nie on płaci za ewentualne L4 w ciąży i macierzyński tylko ZUS, więc jemu to powinno być wsio ryba.

KORALIKOWA - KOCHANA A JA PROSZE CIĘ O JAKIEŚ WZORY NA KOCYK NA SZYDEŁKU:sorry2::sorry2::sorry2:
No ja dlatego chciałabym u drugiego pracodawcy wybłagac umowę o pracę, bo pracuję w jednym miejscu na etat i dorabian na zlecenie...ale wiadomo ze zlecenia nic miec nie będę więc może ubłagam o umowe o pracę bo z dniem pójścia na L4 właśnie wszystkie te funkcje wydatkowe bierze na siebie ZUS... no ale zobaczymy...

U mnie zimno brrr nawet z domku się wyłazic nie chce... zrobiłam za to mega prasowanie chyba z 3 pralek i zamierzam leniuchowac :cool2:

Nikusia to sie spiesz z tą umową o pracę bo jak dostaniesz i pójdziesz od razu na L4 może to ZUS traktować jako "kombinatorstwo" i kontrolować Cibie i szefa...im szybciej tym lepiej jak dostaniesz tą umowę o pracę

Koralikowa moze jakoś się dogadaj z ta umową,co im lezy i tak po 33 dniach płąci Zus a Ty bedziesz przy kasie bo tylko o to chodzi przeciez .24 tygodnie płatene to sporooooo .Kombinuj mała
;-)

reklama

Koralikowa moze jakoś się dogadaj z ta umową,co im lezy i tak po 33 dniach płąci Zus a Ty bedziesz przy kasie bo tylko o to chodzi przeciez .24 tygodnie płatene to sporooooo .Kombinuj mała
;-)

w Naszym przypadku to chyba nawet dłużej będzie płatne :)
100% 24tyg
albo
80% 52tyg (chyba tyle w końcu ustalili)
albo
100% 24tyg + reszta 60%

:)
jak dla mnie BOMBA!

Do góry