reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2021

To prawda ceny są ogromne u nas na szczęście część dopłaca miasto tak że wychodzi nam ok 1000 za żłobek. Ostatnio dzwonili do nas z państwowego że mogą synka przyjąć ale nie zdecydowaliśmy się go przenosić tu gdzie jest ma super opiekę 2 panie na 8 dzieci więc my też mamy komfort psychiczny że jest dobrze zaopiekowany
Zazdroszczę. U nas jest w grupie 22 osoby aż. Ale ten żłobek jest na przeczekanie. Od czerwca ma chodzić do żłobka, tam gdzie starszy syn chodzi do przedszkola. Byłoby super. Bo z przedszkola jesteśmy bardzo zadowoleni. W końcu starszy synek chętnie chodzi, aż plecaczek mu podskakuje. Cena jest o jakieś 300 zł niższa. No i grupa o połowę mniejsza. W tej chwili jest 11 dzieci w tej docelowej grupie żłobkowej. Miałabym też mniejsze problemy logistyczne. No same plusy.

reklama
Ja wróciłam do pracy w listopadzie, kiedy mała skończyła 11 miesięcy. Planowałam zostać dłużej, ale pojawiła się fajna propozycja i zdecydowałam się z niej skorzystać. I byłam zaskoczona ale miałam ogromne obawy! Że starszym synem w ogóle tego nie doświadczyłam mimo że wróciłam do pracy kiedy miał 5 miesięcy, a na 5 dni do biura kiedy miał 10. Karmiłam go nadal do 1,5 roku, więc to nie było problemem. Z córką wracałam tylko na 3 dni do biura, nadal jesteśmy kp. Pierwsze dni były trudne, ale potem już wszystko super. Tylko że ja za pierwszym i drugim razem miałam nianie, więc duży komfort psychiczny. Co do cen niań się nie wypowiadam, bo doliczając przedszkole syna (plus zajęcia dodatkowe - 1300 zł razem) można zbankrutować. Ale u nas jest jeden prywatny żłobek i na pewno jest fajny, dzieci mało, ale ja nie mogę sobie pozwolić na jej choroby - już dzięki bratu w przedszkolu choruje częściej niż on, a gdyby jeszcze miała iść do żłobka, to pewnie więcej byłabym w domu niż w pracy, co skończyłoby się źle ;)

Sorka, że się wypowiem xD ale w Warszawie państwowo to się zapisuje w dniu w którym dostałaś pesel :D
A i tak jest mała szansa jeśli dziecko nie ma dodatkowych punktów za np. rodzeństwo, rodzinę wielodzietna itp.
To są jeszcze punkty, które są dodawane za poszczególne rzeczy ? 😳 Za żłobkiem nie muszę się na szczęście oglądać, wiec z ciekawości tylko zapytałam…Ale przedszkole to chyba prywatne, nawet nie będę startowała na państwowe, bo pewnie i tam jest punktacja, tak?

To są jeszcze punkty, które są dodawane za poszczególne rzeczy ? 😳 Za żłobkiem nie muszę się na szczęście oglądać, wiec z ciekawości tylko zapytałam…Ale przedszkole to chyba prywatne, nawet nie będę startowała na państwowe, bo pewnie i tam jest punktacja, tak?
Oczywiście. Najwięcej punktów otrzymuje dziecko z niepełnosprawnościami, z rodziny wielodzietnej oraz, którego rodzice oboje pracują.

reklama
Tak, przyznawane są pkt za miejsce zamieszkania, za rodzeństwo, za szczepienia itd, przypuszczam że w przedszkolu jest tak samo

Do góry