reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mama cyca- czyli wszystko o karmieniu naturalnym

reklama
język niemowląt czytałam przy Ali... na pewno jest pomocny :)

U nas jest w porządku z jedzeniem, Maja je co 3-4 godziny w nocy sa 2 karmienia ok. 2-3 i później ok 5-6.. Maja bardzo dobrze przybiera na wadze... i wiem, że na to jak pożywny jest pokarm ma też wpływ nasza dieta. Kiedyś gdy na sniadanie zjadłam tylko musli a później w porze obiadowej rosołek z makaronem to Maja była cały czas głodna i wisiała mi przy cycu co godzine, a jak zjem cos porzadnego, na pierwsze śniadanie jakąs kanapke, później drugie sniadanie też coś pożywnego, na obiad mięsko z ryżem/ziemiakami, surówką, podwieczorek - coś słodkiego, i kolacja też cos treściwego to Maja je mi raz na 3-4 godziny i dobrze przybiera :) wiec może trzeba przyjżeć sie naszej diecie ;)

aha a odnosnie zasypiania to Maja sama zasypia, poprostu jak widze, ze ziewa jest zmęczona to ją odkladam do łóżeczka i zasypia, jak przegapie ten moment gdy jest senna i jej nie odłoże to zaczyna mi płakać i ciężko ją wówczas uspokoić i musze do wózka i na spacer lecieć bo na powietrzu uśnie a w domu w wózku nie... wiec trzeba obserwować malucha, bo czasem za długo go zabawiamy i ma dość a wówczas jest już rozdrazniony nadmiarem bodźców i zasnąc nie może...

Ostatnia edycja:
maran-atha, mam podobne obserwacje co do zasypiania, jak widzę, że mała ma śpiące szkliste oczka, ziewa, nie interesuje się zbytnio zabawkami, to ją kładę i zasypia sobie sama, a jak przegapię, to ma problemy
Sonia, może mały domaga się piersi nie z powodu głodu, ale po prostu chce się przytulić, uspokoić, zasnąć itp. może spróbuj go ponosić na przykład nie dając cycka albo zabawić

margoz on szuka piersi za każdym razem z otwartą buźką :-) ale od wczoraj zrozumiał kto go karmi i pod koniec jedzenia odwraca główkę i patrzy na mnie z uśmiechem, powraca do ssania i znowu przekręca buzię i patrzy na mnie :-D

maran w tym co mówisz o sytości posiłków może być właśnie problem, bo ja jem trochę za mało i aby uniknąć kolek u małego lekko strawnie, więc dzisiaj na śniadanie jajecznica na parze i tosty pełnoziarniste ;-) zobaczymy

a ja wczoraj się wam pożaliłam dziewczynki i wstawałam w nocy tylko dwa razy :-)
więc jestem wyspana, ale mimo to Brunik już wstał o 6rano na jedzonko i teraz ponownie płacz..

na szczęście te perypetie da się przeżyć i na pewno pomaga w tym słoneczna pogoda, jakbym urodziła np w październiku, to bym chyba na stojąco spała :tak:
a w październiku to już mam nadzieję nasze maluchy będą pięknie spały WSZYSTKIE!

Ostatnia edycja:
A Ninka tradycyjnie daje koncerty przy wieczornym karmieniu, krzyczy, wyrywa się jakby nie wiadomo co się jej robiło a ja tylko chcę by zjadła przed spaniem... Wczoraj z kolei zjadła bardzo ładnie ale za to spać nie chciała...I w obudzila się przed 5 rano, aż byłam w szoku, dawno nie musiałam wstawać w nocy... W dzień je mniej więcej co 2 godziny i chyba się najada. Pewnie macie rację, że brakuje jej nocnego karmienia i dlatego mało przybiera ale nie chcę jej znowu budzić na karmienie. Chyba wolałabym dawać jej coś treściwszego na noc po prostu...

Najtreściwszy jest poranny pokarm, więc można go odciągnąć i podać wieczorem przed snem :)

Sonia, jak dlugo Bruno je przy kazdym karmieniu? zawsze na poczatku karmienia leci chude mleko a dopiero po ok 10 minutach tluste. Jezeli on je 5 min czy 10 min, to zapewnie sie nie najada i jest glodny szybciej. Pamiatem, ze jak daniel byl w skoku rozwojowym to jadl krotko 5-10 min, zasypial i czesciej budzil sie na kolejne karmienie.

Moj daniel od urodzenia jadl po pol godziny z kazdej piersi!! teraz to tylko czasem pije z dwoch a tak to z jednej:-) karmie go ok 20 do 40 minut.

Daniel w nocy spi dlugo, budzi sie przeaznie o 5, 6 lub 7. Np wczoraj zasnal ok 22 a wstal o 5:30 na jedzonko. Wydaje mi sie ze spalby dluzej ale obudzil go bol brzuszka:-( Bardzo dobrze przybiera na wadze ok 220-300g na tydzien

sunshine rzeczywiscie jest tak jak piszesz ale niekoniecznie chodzi o czas, moja je maks 5 minut, a przybiera ok 300gram na tydzien, wiec niezle... a pol godziny to juz od miesiaca nie jadla,

reklama
Ligotka masz racje, mojej siostry corka tez jadla w ciagu dnia po 5 minut a potem wieczorami wiecej i tez ladnie przybierala.
Ja chyba o tych 10 min gdzies czytalam i polozne mi mowily. Moze to zalezy tez od tego ile mamy mleka?? ja mam sporo i zanim daniel dojdzie do wlasciwego to trche czasu minie :-) Danny tez rzadko pije przez 30-40 min, przewaznie 20-15 min

Do góry