reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mama cyca- czyli wszystko o karmieniu naturalnym

moze to chodzilo o to ze na poczatku tak jest... bo ja juz kiedys nawet pisalam ze kiedys mala jadla pol godzinki no i zeby odciagnac mleko tez musialam conajmniej 15 minut, a ostatnio jak odciagalam to 5 minutek 100ml bez problemu, mleko sikalo ciurkiem prawie, wiec moze z czasem cos sie zmienia i dlatego nasze maluchy tak szybko sie najadaja :)

reklama
Dzieci przede wszystkim nauczyły się ssać i skracają swój czas posilku, a swoją drogą z racji uregulowanej laktacji łatwiej im mleczko leci i szybciej się najadają. Ja od poloznej to słyszałam, że dziecko efektywnie je przez 10-15 min, a resztę czasu to już przysypia albo cyca dla zabawy. Moja od urodzenia cyca idealnie 10-15 min, choc zdarzy się jej taj jak dzisiaj lezenie pół godziny i więcej przy cycu, ale to raczej dla samego ssania a nie jedzenia, bo jak jej podmienię cyca na smoczka, to już nie protestuje. no i zauwazyłam, że ostatnio nauczyła się ssać kciuka, czasem w nocy buzi mnie takie głosne ssanie :-)

Ostatnia edycja:
Ewitko mamy tak samo zarowno z kciukiem - choc u nas czesciej cala raczka ;) no i z ciumkaniem cyca tak, a dzis rano ciumkala tak dlugo ze myslalam ze taka glodna, niestety potem wszystko ulala :(

Moja dzisiaj w nocy tak mi jednego ceca wyciumkała, że mnie teraz niesamowicie boli, za długo jej go chyba dawałam, no i wyciągała co się da. A dzisisiaj miała wyjątkowo niespokojna, już od 3 spała ze mną i potrzebowała coś mieć w buzi, ale nie smoczka :-(

A do mam karmiacych wylacznie piersia, nie wydaje sie Wam ze maluchy jedza coraz mniej... ja mam takie obawy, niepokoi mnie tez ze mala wstaje w nocy tak czesto, boje sie ze jest glodna, z waga stoimy od jakis dwoch tygodni...

ligotka miałam tak samo, przez 3 tyg mały jakoś mniej jadł pare minut i już się odpychał i faktycznie gorzej przybrał, ale przez następne 2 tyg częsciej przykładałam go do piersi i przybrał więcej, więc może i u Ciebie to takie chwilowe

Dziewczyny czy wiecie jak szybko po zjedzeniu czegoś przez mamę to "coś" pojawia się w mleku?
chodzi mi o to kiedy może pojawić się reakcja u malucha.. czy to kwestia godziny czy np 2dni..

moja Mała też ma problemy z brzuszkiem :( tylko raczej w ciągu dnia, wieczorem i w nocy zazwyczaj spokojniej

odstawiłam nabiał, testujemy róźne preparaty typu espumisan, bobotic, nawet debridat był, ale nic się nie zmienia
zastanawiam się nad ostrą dietą ale jeszcze nie słyszałam, żeby taka restrykcyjna dieta mamy tak naprawdę coś dała :(
boję się, że jak przestanę wszystko jeść to będzie brakowało Małej witamin i innych składników i bardziej jej zaszkodzę niż pomogę :(

może Wy macie inne doświadczenia z dietą?

Kangu ja karmię tylko piersią i przerabiałam temat i kolek i wysypki. Przeszłam na dietę ryżową. Ryż z jabłkiem, wafle ryżowe, ryż z pieczonym lub gotowanym indykiem, ryż z marchewką duszoną lub na surowo. I tak przez tydzień, potem drugi - koleczki minęły, ja schudłam a małej wysypka za częła schodzić. Niestety mała zaczęła załatwiać mi się raz na tydzień, ale teraz jem już prawie wszystko (poza mlekiem i jajkami) a mała dalej się tak samo załatwia więc pewnie już tak ma i nie ma znaczenia co jem.
Przyznaję że ciężka była to dieta ale nie żałuję.

jtaudul nawet sam ryż moge jeść jeśli brzuszek by przestał boleć :tak:

a co z pieczywem? tu też jest milion teorii.. raz słysze że tylko ciemne, najlepiej z otrębami albo siemieniem, poźniej że najlepiej bułki, że na zakwasie nie wolno i już sama nie wiem :(

Ty piszeż że ryżowe ale rozumiem, że takie suche chlebki co są np takie okrągłe?

ooojjj właśnie mi moja Kruszynka obsrała spodnie po czym w ciągu sekundy zapadła w błogi sen :wściekła/y:
i co tu ważniejsze? obsrana matka czy śpiący Szkrab :-D

reklama
Kangu, najlepiej jakbyś znalazła piekarnię, która piecze bez ulepszaczy. Albo sama piekła.

Do góry