reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

* maluszkowa księga przepisów *

A ja mieszam taką "trzepaczką" do mieszania i ładnie wychodzi co z tego jak Igor i tak jej nie chce on tylko mleczko mamusi:-:)baffled::crazy: uparciuch jeden.

reklama
Rewelacja!!!
Malgorzatka - dziekuje w imieniu mojego samkosza za ten przepis na owsianke!!!
Przyrzadzilam jak pisalas, dodalalm morelki, juabluszka, zmielilam i dodalam mleczka.
Stasiek odstwil takie mruczenie z zachwytu ze nawet zabawki, ktorymi sie zawsze interesuje podczas konsumpcji nie liczyly sie wcale. Dodam ze zjedlismy tej kaszki po polowie:sorry2:. Pyszna!!!!:tak::tak::tak:i jaka zdrowa!!!

Hruda - przyjemnosc po naszej stonie. Ciesze sie ze owsianeczka smokawala.

Wpadlam zeby wpisac kolejne przepisy choc moglabym pisac i pisac co gotuje malej a ona zajada ze az uszy sie trzesa :-)

Ponizsze potrawy mozna zamrozic co jest wygodne :-) Daje nastusi troszke jedengo i drugiego na raz.

Kurczak, biale winogrono i cukinia (4 porcje wychodza)

- 1 piers kurczaka lub dwa udka kurczaka obrane ze skory i bez kosci (pokroic na kawalki)
- 150 ml rosolku (robie sama zawsze wiecej i mroze po 200ml w woreczkach gdyz przyda sie do kolejnej potrawy ktora zrobie)
- 10 bialych winogron bez pestek ktore nalezy obrac i pokroic w plasterki (mam nadzieje ze w Polsce takie sprzedaja bezpestkowe)
- 1 cukinia, obrana i pokrojona w plasterki

Wszystko wkladamy do rosolu, zagotowujemy, przykrecamy ogien i pyrcimy jakies 15 min. Potem miksujemy do takiej konsystencji jakiej chcemy. Jesli jest zbyt wodnite dodajemy kleik ryzowy poki potrawa jest goraca...najlepiej tez to zmiksowac.
Nastka to uwielbia ostanio :-)

Por, slodki ziemniak i groszek (5 porcji)

50g pora pokroionego w plasteki - bialej czesci
400g slodkiego ziemniaka pokrojonego w kostke
300 ml rosolu (zawsze zapas mam w zamrazalce)
50g zielonego mrozonego groszku

Por i ziemniaka wkladamy do garka, zalewamy rosolem i zagotowujemy. Przykrywamy i przykrecamy, pyrcimy 15 min. Dodajemy zielony groszek i gotujemy jeszcze kolejne 5 min. Zmiksowac.

Pierwszy sos bolognese (2-3 porcje) mozna zamrozic

1 lyzka oliwy z oliwek (moze byc olej jak ktos nie ma)
1 mala cebula pokrojona w kosteczke
1 zabek czosnku (przecisnac przz praske) choc ja nie dodaje
1 srednia marchewka starta na tarce z duzymi oczkami
100g chudej mielonej wolowiny
3 srednie pomidory, pokrojone w kosteczke
pol lyzeczki pomidorowego przecieru
150ml rosolku (zamrozony sie znow przydaje)
makaron

Cebule lekko podduszamy na oliwie, czosnek, marchewke przez 5 min. Dodajemy mielona wolowine i dusimy aby troszke przybrazaowiala, mieszjac oczywiscie od czasu do czasu.Dodajemy pomidory, pomidorowy przecier i rosolek. zagotowujemy a potem przykrecamy i pyrcimy przez 15-20min. Miksujemy.

Przygotowujemy makaron jai mama sobie zyczy ;-)

DESER - jagody, gruszka i brzoskwinia (4porcje) (mozna zamrozic)

1 dojrzala brzoskwinia, pokrojona
1 dojrzala soczysta gruszka pokrojona (bez ogryzki)
50 g jagod
kleik ryzowy

Wkladamy owoce do garuszka, przykrywamy i gotujemy na malym ogniu jakies 5 min, mieszajac od czasu do czasu. Potem zmiksowac. Zapewne bedzie zbyt zadkie wiec dodajemy kleik ryzowy (pomalutku by uzyskac chciana przez siebie konsystencje) i miskujemy poki gorace.

SMACZNEGO !

Rosolek... wlewam wode, wkladam kawalek kurczaka :-) zalezy co mam :tak: Czekam az odszymuje calkowicie kurczaka (mam nadzieje ze wiesz co mam na mysli ) potem wrzucam marchewke, pietruszke nieco mniejsza od marchwki, por , nac pietruszki... i pyrce ze 2 godzinki a na koniec odcedzam wszystko i zaostaje sam rosolek.

Wczoraj na obiad mały zjadł kaszę gryczaną z warzywami i całym żółtkiem. Smakowało mu bo nic nie zostało na talerzu jak to zazwyczaj było.

reklama
Kuba uwielbia rybe z warzywami z BoboVity :-) zajada się nią aż miło!!!! A mruczy jak mały kotek :laugh2:

Do góry