reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

* maluszkowa księga przepisów *

A ja mieszam taką "trzepaczką" do mieszania i ładnie wychodzi co z tego jak Igor i tak jej nie chce on tylko mleczko mamusi:-:)baffled::crazy: uparciuch jeden.

reklama
Rewelacja!!!
Malgorzatka - dziekuje w imieniu mojego samkosza za ten przepis na owsianke!!!
Przyrzadzilam jak pisalas, dodalalm morelki, juabluszka, zmielilam i dodalam mleczka.
Stasiek odstwil takie mruczenie z zachwytu ze nawet zabawki, ktorymi sie zawsze interesuje podczas konsumpcji nie liczyly sie wcale. Dodam ze zjedlismy tej kaszki po polowie:sorry2:. Pyszna!!!!:tak::tak::tak:i jaka zdrowa!!!

Hruda - przyjemnosc po naszej stonie. Ciesze sie ze owsianeczka smokawala.

Wpadlam zeby wpisac kolejne przepisy choc moglabym pisac i pisac co gotuje malej a ona zajada ze az uszy sie trzesa :-)

Ponizsze potrawy mozna zamrozic co jest wygodne :-) Daje nastusi troszke jedengo i drugiego na raz.

Kurczak, biale winogrono i cukinia (4 porcje wychodza)

- 1 piers kurczaka lub dwa udka kurczaka obrane ze skory i bez kosci (pokroic na kawalki)
- 150 ml rosolku (robie sama zawsze wiecej i mroze po 200ml w woreczkach gdyz przyda sie do kolejnej potrawy ktora zrobie)
- 10 bialych winogron bez pestek ktore nalezy obrac i pokroic w plasterki (mam nadzieje ze w Polsce takie sprzedaja bezpestkowe)
- 1 cukinia, obrana i pokrojona w plasterki

Wszystko wkladamy do rosolu, zagotowujemy, przykrecamy ogien i pyrcimy jakies 15 min. Potem miksujemy do takiej konsystencji jakiej chcemy. Jesli jest zbyt wodnite dodajemy kleik ryzowy poki potrawa jest goraca...najlepiej tez to zmiksowac.
Nastka to uwielbia ostanio :-)

Por, slodki ziemniak i groszek (5 porcji)

50g pora pokroionego w plasteki - bialej czesci
400g slodkiego ziemniaka pokrojonego w kostke
300 ml rosolu (zawsze zapas mam w zamrazalce)
50g zielonego mrozonego groszku

Por i ziemniaka wkladamy do garka, zalewamy rosolem i zagotowujemy. Przykrywamy i przykrecamy, pyrcimy 15 min. Dodajemy zielony groszek i gotujemy jeszcze kolejne 5 min. Zmiksowac.

Pierwszy sos bolognese (2-3 porcje) mozna zamrozic

1 lyzka oliwy z oliwek (moze byc olej jak ktos nie ma)
1 mala cebula pokrojona w kosteczke
1 zabek czosnku (przecisnac przz praske) choc ja nie dodaje
1 srednia marchewka starta na tarce z duzymi oczkami
100g chudej mielonej wolowiny
3 srednie pomidory, pokrojone w kosteczke
pol lyzeczki pomidorowego przecieru
150ml rosolku (zamrozony sie znow przydaje)
makaron

Cebule lekko podduszamy na oliwie, czosnek, marchewke przez 5 min. Dodajemy mielona wolowine i dusimy aby troszke przybrazaowiala, mieszjac oczywiscie od czasu do czasu.Dodajemy pomidory, pomidorowy przecier i rosolek. zagotowujemy a potem przykrecamy i pyrcimy przez 15-20min. Miksujemy.

Przygotowujemy makaron jai mama sobie zyczy ;-)

DESER - jagody, gruszka i brzoskwinia (4porcje) (mozna zamrozic)

1 dojrzala brzoskwinia, pokrojona
1 dojrzala soczysta gruszka pokrojona (bez ogryzki)
50 g jagod
kleik ryzowy

Wkladamy owoce do garuszka, przykrywamy i gotujemy na malym ogniu jakies 5 min, mieszajac od czasu do czasu. Potem zmiksowac. Zapewne bedzie zbyt zadkie wiec dodajemy kleik ryzowy (pomalutku by uzyskac chciana przez siebie konsystencje) i miskujemy poki gorace.

SMACZNEGO !

Rosolek... wlewam wode, wkladam kawalek kurczaka :-) zalezy co mam :tak: Czekam az odszymuje calkowicie kurczaka (mam nadzieje ze wiesz co mam na mysli ) potem wrzucam marchewke, pietruszke nieco mniejsza od marchwki, por , nac pietruszki... i pyrce ze 2 godzinki a na koniec odcedzam wszystko i zaostaje sam rosolek.

Wczoraj na obiad mały zjadł kaszę gryczaną z warzywami i całym żółtkiem. Smakowało mu bo nic nie zostało na talerzu jak to zazwyczaj było.

reklama
Kuba uwielbia rybe z warzywami z BoboVity :-) zajada się nią aż miło!!!! A mruczy jak mały kotek :laugh2:

Do góry