reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

* maluszkowa księga przepisów *

Kisielek owocowy z żółtkiem

mleko lub preparat mlekozastępczy - 5 miarek
woda - 150ml
mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżeczka
żółtko - 1/2
mus owocowy

zagotować wodę. W niewielkiej ilości rozprowadzić mleko. Pozostałą część lekko ostudzić i dodać mąkę ziemniaczaną i żółtko. Rozmieszać starannie i ciągle mieszając zagotować. Połączyć z mlekiem. Dodać mus.
 
reklama
CIASTECZKA GRYCZANO GRUSZKOWE
Składniki:
- pół kilo gruszek
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- łyżeczka sody oczyszczonej (niekoniecznie)
Sposób przyrządzania:
Gruszki obrać, wyjąć gniazda i zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce,dodać
kaszę, mąkę i sodę. Wymieszać. Formować małe placuszki, pieć ok. 45 min w temp. 180 stopni.

Deser bananowo-jagodowy:
1 banan, 20-30g jagód (lub innych owoców), 2 łyżeczki kleiku ryzowego lub kukurydzianego. Jagody umyć, przebrać i sparzyć gorącą wodą, zmiksować z bananem, dodać kleik ryżowy

Deser mleczno-jagodowy:
ok. 100 ml mleka (modyf. lub naturalne), kleik ryżowy, 20-30g jagód (lub innych owoców). Jagody umyć, przebrać i sparzyć gorącą wodą, zmiksować, mleko wymieszać z taką ilością kleiku, żeby był gęsty, wymieszać z jagodami, MOżna odrobinę dosłodzić np. glukozą, ale nikoniecznie
smile.gif



__________________
 
Fajne przepisy znalezione w necie:

Kluseczki gnocchi z dyni po 10 miesiącu


Składniki:
  • 250 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 300 g mąki,
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu
Sposób przyrządzenia

Dynię pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody lub na parze. Po ugotowaniu dynie bardzo dobrze odsącz na sitku lub odparuj i zmiksuj na puree. Dodaj jajko, przyprawy i dobrze wymieszaj. Do masy dosypuj stopniowo mąką i zagniataj gładkie ciasto. Powinno łatwo odchodzić od ręki. Z ciasta formuj wałeczki o grubości ok. 1 cm, następnie krój je na kawałki ok. 1,5 cm. Każdy kluseczek rozpłaszcz ząbkami widelca odciskając na klusce ich kształt.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzątek gotuj, aż wypłyną na powierzchnię i odcedzaj. Można je podawać same lub z masełkiem.


Gulasz z królika po 10 miesiącu



Składniki
  • 250 g mięsa z królik
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • włoszczyzna
  • marchewka
  • łyżka mąki pszennej
  • koperek
Sposób przyrządzenia

Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.


Jagnięcia z kaszą po 9 miesiącu



Składniki
  • ½ marchewki
  • ziemniak
  • ½ słodkiego jabłka
  • 20g mięsa jagnięcego
  • kawałeczek białej części pora
  • łyżka groszku zielony świeżego lub mrożonego
  • ¼ korzenia pietruszki
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia

W garnuszku ugotuj mięso i posiekaj.
Warzywa umyj i obierz. Marchewkę, ziemniaka i pietruszkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora drobno pokrój. Jabłko pokrój na cząstki.

W garnuszku zagotuj wodę. Wody powinno być dwa razy tyle, co warzyw. Na wrzątek wrzuć przygotowane warzywa i jabłko.

Gdy warzywa będą ugotowane na pół miękko, dodaj kasze i oliwę. Gotuj aż kasza wchłonie wodę i zmięknie. Zdejmij z ognia owiń kocem i zostaw na ok. 30 min.
Do kaszy dodaj posiekane mięso i wymieszaj. Smacznego!

Jaglanka po 10 miesiącu



Składniki
  • chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
  • 1 mała marchewka
  • ½ pietruszki
  • ½ pora
  • natka pietruszki
  • koperek
  • łyżeczka oliwy
  • woda
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Sposób przyrządzenia

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodaj kaszę jaglaną gotuj całość jeszcze ok 15 min. Posyp posiekaną natką i/lub koperkiem dodaj posiekane mięsko i zupka gotowa!
 
Zupa z lanymi kluskami po 10 miesiącu


Składniki
  • chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
  • 1 mała marchewka
  • ½ pietruszki
  • ½ pora
  • natka pietruszki
  • łyżeczka oliwy
  • 3 łyżeczki maki pszennej lub kukurydzianej
  • żółtko
  • woda
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Sposób przyrządzenia

Ciasto na kluski. Surowe żółtko rozmieszaj z 3 łyżeczkami mąki pszennej lub kukurydzianej, dodaj łyżeczkę wody (w zależności od gęstości, musi być jak bardzo gęsta śmietana).

Zupka
. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięso. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na gotującą się zupę wlej ciasto cienkim strumieniem i mieszaj, żeby zrobiły się małe kluseczki. Gotuj całość aż kluseczki wypłyną na wierzch ok. 3-4 minutki. Posyp posiekaną natką pietruszki, dodaj posiekane mięsko i gotowe!



Barszczyk po 7 miesiącu


Składniki
  • chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
  • 1 mała marchewka
  • ½ pietruszki
  • ½ pora
  • ½ dużego ziemniaka
  • odrobina buraka
  • natka pietruszki
  • łyżeczka oliwy
Sposób przyrządzenia

Do leciutko osolonego wrzątku wrzucam obrane i umyte warzywa, poza burakiem, którego gotuje nie obranego w osobnym garnku. Gotuję aż warzywa będą miękkie ok. 20-30 min.

W osobnym garnku gotuję umyte mięsko (kawałek wielkości ok.1/3 dłoni), które również wrzucam do leciutko osolonego wrzątku.

Wyjmuję warzywa i kroje na kawałki: marchewkę, pora, ziemniaka, buraka i wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję masło i natkę, chwilkę jeszcze gotuję i zupka gotowa.

Uwagi
  • Zupkę można zamrozić w małych plastykowych pojemniczkach i rozmrażać bezpośrednio przed podaniem.
  • Dla niemowlaka do ok. 9 miesiąca zupkę należy miksować, później należy podawać jedzenie coraz mniej rozdrobnione, warzywa można drobno kroić lub ucierać na tarce do jarzyn.
  • Jak maluch ma zaparcia można dać mu więcej buraka.
 
dziewczyny mam prośbę napiszcie jakich przypraw a raczej ziół używacie do potraf dla waszych słoneczek.
ja ograniczam się do niewielkiej ilości soli i wszędzie wrzucam koperek- wiem wiem troche biednie dlatego czekam na inspiracje od Was:-):-):-)

i kolejna prośba dajcie jakieś fajne przepisy na obiadek (prócz zupek) bo u nas w kółko ziemniaki z kalafiorem, ziemniaki ze szpinakiem..... moze coś z kaszą???
pomóżcie początkującej kucharce Asi:-)
 
dziewczyny mam prośbę napiszcie jakich przypraw a raczej ziół używacie do potraf dla waszych słoneczek.
ja ograniczam się do niewielkiej ilości soli i wszędzie wrzucam koperek- wiem wiem troche biednie dlatego czekam na inspiracje od Was:-):-):-)

i kolejna prośba dajcie jakieś fajne przepisy na obiadek (prócz zupek) bo u nas w kółko ziemniaki z kalafiorem, ziemniaki ze szpinakiem..... moze coś z kaszą???
pomóżcie początkującej kucharce Asi:-)
Ja gotuje w wodzie wloszczyzne i dodaje:
albo indyczka, albo kurczaczka albo chuda wolowinka albo rybke ( dorsza)
albo zadnego mieska a w zamian np szpink lub fasolke szpragowa lub kapustke lub pomidora
i potem dokladam albo ryz brazowy, albo kasze jaglana lub inna albo makaron albo kluski lane .I to razem gotuje. Ziemniaczki daje rzadko.
Z z przypraw nie dodaje soli a tymianek, bazylie, koperek, lisc laurowy...pewnie mozna jeszcze nac pietruszki ale ja mam awersje do takowej i malemu tez nie serwuje.
Kupiłam dziś melona co mogę z niego zrobicZ???//
Oj nie wiem, podziabac i podac z innym owocem:sorry:?
 
ja nie wygotowywyje takich specjalow jak Hrudzia. po 1: nie mam na to warunkow przy moim mazgaju,czasem ledwo dla nas ugotuje; a po2: julitka ma zmienny apetyt, raz zje cala miseczke czegos, ainnym sie krzywi, wiec natrudze sie jak wariatka i na darmo. albo je nasze jedzonko (wczoraj jej bardzo smakowal SOS Z KASZA GRYCZNA!!!maz mial jej dawac tylko kasze, no ale szkoda mu jej bylo i pojedli z sosem. ), albo swoj sloiczek. oczywiscie jak gotuje dla nas, to staram sie aby potrawy byly delikatne.
 
reklama
piszecie ze dajecie maluszka to co Wy jecie, ja jak robie zupe dla nas to laduje tam wegete a to przecież chemia i jakos boje sie podac to Juli.... czy Wy dajecie zupe gdzie jest wegeta???
 
Do góry