Fajne przepisy znalezione w necie:
Kluseczki gnocchi z dyni po 10 miesiącu
Składniki:
- 250 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 300 g mąki,
- 1 jajko
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przyrządzenia
Dynię pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody lub na parze. Po ugotowaniu dynie bardzo dobrze odsącz na sitku lub odparuj i zmiksuj na puree. Dodaj jajko, przyprawy i dobrze wymieszaj. Do masy dosypuj stopniowo mąką i zagniataj gładkie ciasto. Powinno łatwo odchodzić od ręki. Z ciasta formuj wałeczki o grubości ok. 1 cm, następnie krój je na kawałki ok. 1,5 cm. Każdy kluseczek rozpłaszcz ząbkami widelca odciskając na klusce ich kształt.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzątek gotuj, aż wypłyną na powierzchnię i odcedzaj. Można je podawać same lub z masełkiem.
Gulasz z królika po 10 miesiącu
Składniki
- 250 g mięsa z królik
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- włoszczyzna
- marchewka
- łyżka mąki pszennej
- koperek
Sposób przyrządzenia
Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.
Jagnięcia z kaszą po 9 miesiącu
Składniki
- ½ marchewki
- ziemniak
- ½ słodkiego jabłka
- 20g mięsa jagnięcego
- kawałeczek białej części pora
- łyżka groszku zielony świeżego lub mrożonego
- ¼ korzenia pietruszki
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia
W garnuszku ugotuj mięso i posiekaj.
Warzywa umyj i obierz. Marchewkę, ziemniaka i pietruszkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora drobno pokrój. Jabłko pokrój na cząstki.
W garnuszku zagotuj wodę. Wody powinno być dwa razy tyle, co warzyw. Na wrzątek wrzuć przygotowane warzywa i jabłko.
Gdy warzywa będą ugotowane na pół miękko, dodaj kasze i oliwę. Gotuj aż kasza wchłonie wodę i zmięknie. Zdejmij z ognia owiń kocem i zostaw na ok. 30 min.
Do kaszy dodaj posiekane mięso i wymieszaj. Smacznego!
Jaglanka po 10 miesiącu
Składniki
- chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
- 1 mała marchewka
- ½ pietruszki
- ½ pora
- natka pietruszki
- koperek
- łyżeczka oliwy
- woda
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przyrządzenia
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodaj kaszę jaglaną gotuj całość jeszcze ok 15 min. Posyp posiekaną natką i/lub koperkiem dodaj posiekane mięsko i zupka gotowa!