reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2019

reklama
Mój synek urodził się z wagą 3340 i udało mi się bez pęknięcia i nacinania. Ale ćwiczyłam z balonikiem Aniball, słyszałyście o nim? Ja szczerze polecam. Jak dobrze pamiętam to po 34tyg można zacząć ćwiczenia. Serio dało efekty. Ma bardzo dobre opinie :) ja od początku ciąży bardziej niż porobi bałam się właśnie pęknięcia, czy nacięcia. Udało się, mam nadzieję, że i tym razem ćwiczenia dadzą efekt :)

@zniewolona ja też mam okropne huśtawki nastrojów, radość, złość i płaczki. Płacze non stop! Nawet przy dziecku potrafię się popłakać, a on wtedy przychodzi do mnie, przytula, zaraz patrzy na twarz, czy jeszcze płacze i przytula dalej, a dla mnie to jest tak wzruszające, że płacze jeszcze mocniej... Mój mały roczny mężczyzna [emoji24]

Ja kupiłam używany wózek 3w1 Katex Quero Aluz wypatrzyłam go na olx, tak mi się spodobał, że nawet nie sprawdzałam co to za model tylko leciałam kupić, byłam w 4 miesiącu jakoś, jeszcze brzucha nie było widać [emoji23] ale musiał być ten i koniec. Był piękny granatowy w białe kropki, bardzo mi się spodobał. Jak tylko zrobiło się ciepło, to kupiliśmy zwykła spacerówkę, mamy Joie Litetrax 4 Air v2, jestem zadowolona z niego. Teraz pewnie będziemy ją sprzedawać i Mały przesiądzie się do spacerówki z zestawu 2w1, który kupimy ponownie używany na czas zimy, a jak przyjdzie maj, to Maleństwo przejmie gondole, a Syn albo jakaś dostawką, albo nosidło. Ale liczę na to, że skoro to już będzie praktycznie lato, to starszak na plan zabaw, a ja będę krążyć dookoła. Taki mam plan [emoji14]

Łóżeczko mieliśmy normalne od początku z Klupsia. Przez pierwsze 7 miesięcy syn spał w nim, oczywiście z pobidkami, a odkąd zaczął raczkować to śpi z nami. Łóżeczko jest na drzemki i dopóki się nie położę wieczorem.

Chiste będę chciała kupić na pewno. Myślę, że bardzo ułatwi mi funkcjonowanie z 1,5 rocznym dzieckiem. Starszego nie chustowałam, kupiłam nosidło kiedy zaczął siedzieć

Monitora oddechu nie miałam i nie zamierzam kupować.

Miałam dzisiaj wizyte.. Cztery tygodnie temu wyszło, że termin porodu z Om i usg różni się o dwa dni dzisiaj, że o ponad dwa tygodnie. Z Om termin na 27.05 a z usg teraz 14.06. Z tym, że dziecko ma 3,01cm a jak sprawdzałam w internecie to około 3 cm to jest wlasnie 10tydz a nie jak mi wyszło u lekarza 8tydz.
Zastanawiam się czy jechać za jakieś 2 tygodnie do innego lekarza jeszcze czy faktycznie poczekać 4 tygodnie i iść do tego co prowadzi mi ciążę.
Tylko jak poczekam a okaże się że program coś źle wyliczył to będzie za późno żeby sprawdzić NT i kość nosowa. I nie wiem co robić. Niby ufam temu lekarzowi ale zawsze jakis niepokój jest..

A jaka była wielkość dziecka na poprzednim usg? Na termin porodu na prawe nie ma co patrzeć bo co sprzęt to inaczej to liczy... Ja miałam crl u swojej gin 5.81 i wyszła jej z tego data porodu 28.04 a po godzinie u innego lekarza było crl 6.01 i wyszła data na 4.05 także jak widzisz różnica jest ogromna. I to samo wiek ciąży. U mojej było 13+2 a na prenatalnych 12+3. Sprzęt raczej liczy od om tak jak lekarze, nie od zapłodnienia. Ale ważne jest jak maluch rośnie a nie te obliczenia wieku i daty porodu. Także głowa do góry ;) poza tym przy tak małym dziecku każdy milimetr jest ważny. Wystarczy że maluch się trochę skuli i już różnica kilku mm co ma tym etapie jest bardzo bardzo dużo. Warto jednak chodzić do jednego gina i na jednym usg robić badanie, żeby właśnie nie mieć takich różnic jak ja miałam.

Hej dziewczyny, mam takie głupie pytanie. Jutro tez ide na prenatalne, i nie wiem czy jakoś konieczne jest żeby mieć pełen pęcherz czy mogę się normalnie załatwić przed badaniem [emoji28]i czy jakoś trzeba się przygotować, np nie jeść/pić czegoś?

Ja chodzę siku co chwile, więc u mnie nie ma szans wytrzymać z pełnym pęcherzem :p byłam z pustym, lekarz nic nie mówił że to źle czy coś :) wręcz moja gin zawsze narzeka jak jest pełny pęcherz i zdarzyło mi się że przerwała usg i kazała iść się wysikac :p faktycznie obraz usg był wyraźniejszy przy pustym pęcherzu.

To ja tez mam pytanie to usg prenatalne to juz przez brzuch czy dopochwowo?

Raczej przez brzuch. Chyba że czegoś lekarz nie zobaczy, to wtedy dopochwowo. I nie zgadzam się z opinią że zależy kto mi ile tłuszczyku , bo ja tłuszczyku mam dużo, a wszystko było widać już przez brzuch ;) raczej może zależeć od wieku ciąży. Jak idziesz bliżej 11 tyg to będzie trudniej zobaczyć przez brzuch.. A jak bliżej 13 to łatwiej ;)

Dzien dobry, mam nadzieje ze dobry bo chyba ostatni w pracy i juz sie nie moge doczekac :)

Oj jak ja dobrze wiem co czujesz :) ja jutro ostatni dzień w pracy. Ale z drugiej strony w domu chyba zwariuje :p jestem osobą pełną energii i będę musiała znaleźć jakieś zajęcia w domu. Na pracę już nie mam momentami sił, więc dlatego muszę iść na l4.

@zniewolona zazdroszczę, ja jeszcze jutro muszę być w pracy. Za to piątek mam wolny :happy:
@dziupla ale żeś się rozpisała :p Taki nasz urok, że w ciąży mamy mix nastrojów. Ja ostatnio oglądałam serial 13 powodów.. i ryczałam jak głupia :oops:
Moje dzieciątka ważyły identycznie - oboje 3800. Też udało mi się bez pękania i nacinania 8-)

Ostatnia edycja:
@Nikooś przed USG powcipnym zawsze kazali mi się wysikać :D coś słodkiego możesz mieć ze sobą, jakby dzidzia była za mało aktywną i nie dało się pomierzyć, to możesz zjeść, żeby troszkę uaktywnić Maleństwo :)

@zniewolona ja miałam prenatalne przezpochwowo, dopiero około 20tyg przez brzuch, a jestem rączkę szczupła, no, w poprzedniej ciszy byłam [emoji14]

@AgaMy mamy razem prenatalne, ale jeszcze tak daleko :(

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty!!! :)

@zniewolona zazdroszczę, ja jeszcze jutro muszę być w pracy. Za to piątek mam wolny :happy:
@dziupla ale żeś się rozpisała [emoji14] Taki nasz urok, że w ciąży mamy mix nastrojów. Ja ostatnio oglądałam serial 13 powodów.. i ryczałam jak głupia :oops:
Moje dzieciątka ważyły identycznie - oboje 3800. Też udało mi się bez pękania i nacinania 8-)
W końcu mogłam bo obudziłam się przed dzieckiem, co się zdarzyło może z dwa razy w życiu [emoji14] ja się obudziłam po 7, a Mały wstał po 8, także grubo :o

Polecam film Siedem dusz, za każdym razem ryczę, czy w ciąży czy nie

Mieliśmy dzisiaj dobra noc, tylko dwa karmienia, nie pamiętam kiedy ostatnio byłam taka wyspana! I teraz pytanie :D spał tak dobrze po szczepieniu, przez to, że włączyłam kaloryfer, czy może przez to, że dałam pedicetamol bo poprzedniej nocy budził się miliard razy z płaczem... Fajnie jakby to była sprawka koloryfera [emoji14]

Sunmaggy ja z corka mialam takie wyniki.
Lekarz wspomnial ze wynik w gornej granicy.
20181030_092518.jpg

Oczywiscie urodzila sie zdrowa :-)

Załączniki

• 20181030_092518.jpg
    20181030_092518.jpg
    50,2 KB · Wyświetleń: 353
reklama
Dzien dobry dziewczyny, zaczynamy kolejny dzien swistaka.

U nas do usg przez brzuch kaza miec pelny pecherz a dopochwowego pusty. Nigdy sie tym nie przejmowalam i zawsze mam pusty chyba ze czekam dlugo na wizyte bo nie zalatwiam sie w publicznych toaletach chocby nie wiem co [emoji23] wtedy mam pelny. I nigdy nie bylo problemu, czy taki czy taki.

Do góry