reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2025

W ciazy ogólnie tsh jest niższe :)
Ja mam znowu na odwrót jak miałam 0,2 to zasypiałam wszędzie i mogłam większość dnia i cała noc spać
Mi ciążowy spadek nie służy. Tsh zaczyna się stabilizować około 20 tygodnia i wtedy rzeczywiście trochę odżyłam.
Ale w ciąży z powodu objawów miałam szybką diagnostykę u endokrynologa. Wyszło, że to tylko ciążowe problemy :)

reklama
Ja mam pakiet w luxmedzie - pakiet z prowadzeniem ciąży, kupiłam w mediccentre bo było o połowe taniej. Dodatkowo jest ubezpieczenie szpitalne - miałam swoją sale i czułam się mega komfortowo przy porodzie.

Ja mam pakiet w luxmedzie - pakiet z prowadzeniem ciąży, kupiłam w mediccentre bo było o połowe taniej. Dodatkowo jest ubezpieczenie szpitalne - miałam swoją sale i czułam się mega komfortowo przy porodzie.
Ja będę prowadziła prywatnie i prywatnie robiła większość badań. Myśle, że całość wyjdzie mnie około 5 tys., jeżeli zdecyduje się na dodatkowy NIPT.
Same początkowe badania to około 500 zł :(

Dziewczyny jak
Ja będę prowadziła prywatnie i prywatnie robiła większość badań. Myśle, że całość wyjdzie mnie około 5 tys., jeżeli zdecyduje się na dodatkowy NIPT.
Mi same wizyty u ginekolog w 2022 roku wyszly 3350 zł, badania prenatalne i test papa 1400 zł, badania z krwi, posiewy, szczepienia itd 1423 zł, fizjoterapeutka i jedna konsultacja u ortopedy 1050 zł co łącznie wyszło 7223 zł, teraz kazda wizyta u mojej lekarki jest drozsza o 60 zł, badania nie sprawdzałam dokładnie ale są dużo droższe bo nasze labolatoria połączyły się z diagnostyka niedawno, szczepionki też drozsze, fizjo kazda wizyta o 50 zł, prenatalne kazda wizyta o 50 zł, test papa też 50 zł więcej.
Wyszłoby pewnie ponad 8 tys.
U mnie w pracy nie mamy niestety żadnych pakietów, długo się zastanawiałam nad prowadzeniem prywatnie u mojej lekarki, ale kilka koleżanek poleciło mi dobrego ginekologa na nfz i przychodnia ma nowy sprzęt 2 lata temu przejęła inna spółka i wszystko jest nowe, wiec zdecydowałam że będę jeździć prawie 20 km przez całe miasto ale i tak sporo zaoszczędzę.

Dziewczyny jak

Mi same wizyty u ginekolog w 2022 roku wyszly 3350 zł, badania prenatalne i test papa 1400 zł, badania z krwi, posiewy, szczepienia itd 1423 zł, fizjoterapeutka i jedna konsultacja u ortopedy 1050 zł co łącznie wyszło 7223 zł, teraz kazda wizyta u mojej lekarki jest drozsza o 60 zł, badania nie sprawdzałam dokładnie ale są dużo droższe bo nasze labolatoria połączyły się z diagnostyka niedawno, szczepionki też drozsze, fizjo kazda wizyta o 50 zł, prenatalne kazda wizyta o 50 zł, test papa też 50 zł więcej.
Wyszłoby pewnie ponad 8 tys.
U mnie w pracy nie mamy niestety żadnych pakietów, długo się zastanawiałam nad prowadzeniem prywatnie u mojej lekarki, ale kilka koleżanek poleciło mi dobrego ginekologa na nfz i przychodnia ma nowy sprzęt 2 lata temu przejęła inna spółka i wszystko jest nowe, wiec zdecydowałam że będę jeździć prawie 20 km przez całe miasto ale i tak sporo zaoszczędzę.
Ja byłam na 8 wizytach, z czego 2 nie były płatne - 1500 zł. Prenatalne i pappa miałam na NFZ, badania krwi wyszły z 1200 zł, do tego dorzuciłam Sanco za 2000. Nie liczę fizjo, bo i tak często chodzę.
Prowadzenie cukrzycy to pewnie z 1500 zł z początkowymi pełnopłatnymi sensorami.
To trochę więcej jednak wyjdzie, bo około 6 tys.
W pierwszej ciąży wydałam około 12…

Teraz dojdzie pewnie koszt szczepienia RSV (koło 1000-1500).

Na początek planuje zrobić tylko wymagane badania krwi (sporo już mam zrobione): 450 zl
Teraz będę na wizycie u lekarza (300 zł), kolejna powinna być wizyta na prenatalne (finansowana z NFZ).
Po prenatalnych planujemy wyjazd na 6 tygodni, więc następna wizyta będzie około 20/22 tc - wizyta na NFZ, prenatalne + 50 za badanie krwi. Później kolejne wizyty co około miesiąc: 24-26 tc 300 zł + 60 krew, 30-32 - prenatalne płatne 350 + 60 krew, 35, 37 - zwykłe wizyty (300x2 + 60 krew), badania do porodu: 300 zł.
Ktg pewnie około 200/300 zl.

Za samego lekarza i badania prenatalne powinno się udać wydać około 3000 zl. O ile wszystko będzie szło zgodnie z planem :)
Prowadzenie cukrzycy - pewnie z 1500, ale dałoby się taniej.
Do fizjo pójdę z 4 razy, ale bez ciąży też się tam pokazuje (1000 zł).
Mogłabym zrobić to jeszcze taniej, bo część mogłabym przerzucić na NFZ lub jeszcze zmniejszyć liczbę wizyt (nie mam potrzeby częstego chodzenia do lekarza - wole podejście brytyjskie).

właśnie jak wczoraj podliczyłam podstawowe badania które mam wypisane to w diagnostyce 700 zł. Oczywiście część tych badań może wypisać lekarz rodzinny na skierowanie (morfologię, mocz itp) ale nie wszystkie. I właśnie się zastanawiałam czy ginekolog nie może wypisać skierowania na bezpłatne badania np na toxo, cytomegalie itp itd?

właśnie jak wczoraj podliczyłam podstawowe badania które mam wypisane to w diagnostyce 700 zł. Oczywiście część tych badań może wypisać lekarz rodzinny na skierowanie (morfologię, mocz itp) ale nie wszystkie. I właśnie się zastanawiałam czy ginekolog nie może wypisać skierowania na bezpłatne badania np na toxo, cytomegalie itp itd?
Może, ale nie na wszystkie.
Sporo można mieć wypisanych w POZ.

Ja nie muszę robić części badan, bo mam je aktualne (mam m.in. potwierdzoną grupę krwi, dodatnią toxo, różyczkę).

reklama
Dziewczyny mam pytanie, zjadłam na śniadanie ser smażony ten który robi się z zgliwiałego twarogu (przed zjedzeniem o tym nie wiedziałam), partner kupił go na ryneczku „taki swojski”. Teraz zaczęłam czytać w internecie i jestem trochę przerażona. Czy on jest bezpieczny w ciąży czy mogłam się zarazić listerioza? Oszaleje zaraz 🥲

Do góry