reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2017

Olo, a ta gęsta krew to nie jest po podaniu Wit K? Przecież właśnie po to się ją podaje chyba? Żeby zapobiec chorobie krwotocznej. Z czasem się wyplucze i będzie w normie, tak obstawiam.
Kurde, o tym nie pomyślałam i lekarka jak widać też nie... No nic, zobaczymy jak piątkowy wynik i będę kombinowała wtedy.

reklama
Dziewczyny a wy te pobrania krwi to na skierowanie od lekarza czy tak same z siebie robicie?
Bo Leon miał krew pobieraną w szpitalu i tyle. Pytałam pediatry czy mamy wykonać jakieś badania i powiedziała że nie bo nie widzi potrzeby znęcania się nad dzieckiem profilaktycznie.
Teraz zastanawiam się czy jednak nie powinniśmy sprawdzić czy wszystko gra.
Ale jak przypomnę sobie ten płacz rozpaczy [emoji22]...

Napisane na HTC One M9 w aplikacji Forum BabyBoom

Też mi to przeszło przez myśl. Tym bardziej przy tym katarze. Na razie jednak się wstrzymam. Dopóki nie niepokoi mnie nic jakoś bardzo. A jak u Was Karlik z katarem?

A jeszcze mam pytanie: zawsze trzymacie dzieci do odbicia? Właśnie sobie uświadomiłam, że Wika wcale nie odbija i ja jej też nie noszę, czasem w dzień jak się obje jak Bąk, ale w nocy nigdy.

Mania, odpowiadając na Twoje pytanie- nie ma pojedynczych szczepionek (a szkoda!) Nawet DTaP czyli błonica tężec i acelularny krztusiec nie jest obecnie dostępny. Wybór mamy pomiędzy DTPw (refundowana z pelnokomorkowym krztuscem i tiomersalem) lub 5w1 i 6w1. Sama nie wiem co gorsze :(

Ja odbijam ale to dlatego że mały strasznie ulewa. A nawet bardziej ulewa jak go karmię piersią niż butlą [emoji53].
Prawda jest taka że z butli wolniej mu mleko wypływa niż z moich piersi. Kilka razy już mi się zakrztusił w trakcie karmienia cycem i nie mógł oddechu złapać. Panika i przerażenie [emoji33]!
Czytałam że w takim wypadku powinnam najpierw laktatorem odciągać trochę mleko i dopiero przystawiać małego, ale jak dla mnie to mija się z celem. No bo jak ? Mam karmić na żądanie czyli nie wiem kiedy sobie mój synuś wymyśli głód. A jak zglodnieje to co ? Mam mu tłumaczyć , że mamusia da cyca ale za chwile jak trochę upuszcze i ciśnienie będzie mniejsze ? Moje dziecię napewno okaże wyrozumiałość i będzie cierpliwie czekać...
Jak tak dalej pójdzie to będziemy butelkoowac moim mlekiem [emoji20]

Napisane na HTC One M9 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja skierowanie na badania krwi dostalam, bo lekarka powiedziała, ze mam grupe 0rh+ i trzeba zrobic morfologie.

Co do odbijania - ja na początku właściwie w ogole nie odbijalam, ale teraz,zaczelam, bo mlodej sie zdarzylo ulac. Po jedzeniu ja podnosze i czesto odbija od razu. Jesli jest spokojna i po 2-5 minutach nie odbija, to ja klade spac i jest ok.

Napisane na ONE E1003 w aplikacji Forum BabyBoom

MamaAWR- podwyższony poziom bilirubiny też może mieć związek z nadmiarem Wit K.
Raczej to nie przez wit. K.
Dostał ją w pierwszej dobie a ta bilirubina juz mu ładnie spadała. Najwyższy poziom w szpitalu to było 19. Potem 13. A teraz robi się coraz bardziej żółty, nawet wizualnie.

Dziewczyny a wy te pobrania krwi to na skierowanie od lekarza czy tak same z siebie robicie?
Ja dostałam skierowanie na kontrolę tych płytek krwibo w szpitalu miał bardzo nisko: 64 (norma od 150). teraz płytki są ok a białe krwinki poleciały. Czytałam, że takie wyniki są przy powiększonej śledzionie (w wyniku infekcji wirusowej). Może też powodować bóle brzuszka. Ale lekarz w sumie badał go i nic nie zauważył. A USG mamy mieć dopiero w sierpniu - skierowanie dostaliśmy jeszcze w szpitalu.

A jeszcze mam pytanie: zawsze trzymacie dzieci do odbicia?
Staram się zawsze. Chyba że Młody twardo zaśnie na cycu. Wtedy jak saper tykającą bombę odkładam do łóżeczka bez zbędnych ruchów i modlę się żeby nie wybuchł/obidził siię :)

reklama
Witam Was porannie i mocno pozdrawiam :) u nas ciepło więc spacerujemy i spacerujemy i spacerujemy ;) i wdychamy jod...Młoda pobija rekordy spania...
Trochę mnie zmartwilyscie z tą krwią ale ide za tydzien na szczepienie to podpytam...a odnosnie ulewania to w nocy nie biorę do odbijania i nie ulewa ale w dzien juz coraz mniej ulewa ale sie zdarza i biorę do odbicia...
Jeszcze raz miłego dnia...

Do góry